Kampl brez pripravništva v Dortmundu

V petek nadaljevanje bundeslige, Borussia z zadnjega mesta po ligo prvakov. Kampl na desnem krilu v sistemu 4-2-3-1.

Objavljeno
26. januar 2015 10.58
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Kdor pričakuje, da se bo Kevin Kampl počasi privajal na visoke zahteve igranja v bundesligi, se bo najbrž uštel. Jürgen Klopp, trener dortmundske Borussie, ga je namreč v pripravljalnih tekmah za sobotni štart v Leverkusnu postavil ob bok domačemu asu Marcu Reusu, ki se je sijajno ujel prav s – Kamplom.

Položaj Borussie Dortmund je navidez zelo slab: po prvem delu sezone leži na zadnjem mestu lestvice bundeslige, z le štirimi zmagami v 17 tekmah in negativno razliko v golih 18:26. Da bi bila mera še bolj polna, se trener Jürgen Klopp ta čas sooča s številnimi poškodovanimi (Bender, Durm, Grosskreutz) in odsotnimi (Aubameyang, Kagawa, Langerak) zaradi celinskih prvenstev v Afriki in Aziji, nekateri aduti (Gündogan, Sahin, ...) so bili še nekaj dni nazaj med rekonvalescenti, udarni član zvezne vrste Ilkay Gündogan pa je na zadnji prijateljski tekmi v Düsseldorfu vnovič začutil bolečino v mečni mišici ... To ni spodbudno pred nadaljevanjem prvenstva, ki ga bo Borussia začela v soboto (18.30) v Leverkusnu.

Bolj obetaven je učinek Kloppove udarne enajsterice v štirih prijateljskih tekmah v zimskem premoru; po vrsti so padli Sion, Steaua in Utrecht (vsi z 1:0), sobotna generalka s Fortuno Düsseldorf se je končala brez zmagovalca. Klopp je pogosto menjal, enajsterice iz prvih polčasov so bile le izjemoma podobne enajstericam iz drugih polčasov. In če je možno soditi po omenjenih štirih tekmah, Klopp močno računa na pomoč Kevina Kampla v prihajajočih mesecih.

Reus: Kevin je super fant

Če bi Borussiine priprave poskušali »spraviti« v začetno enajsterico, ki ji je Klopp najbolj zaupal in je najbolj navdušila tudi kroniste nemških časopisov na pripravah v idiličnem središču La Manga v španski pokrajini Murcia, bi zasedba BVB na igrišču delovala takole (sistem igre 4-2-3-1): Weidenfeller; Piszczek, Sokratis (Subotić), Hummels, Schmelzer; Gündogan, Sahin; Kampl, Reus, Großkreutz; Immobile. Če se osredotočimo le na ofenzivni del zvezne vrste, torej trojček programiranih mojstrov tik za napadalcem, prav tako vselej zasledimo ime Kevina Kampla. Klopp je uigraval različne kombinacije ofenzivnih vezistov, najpogosteje pa sta na igrišču blestela Marco Reus in Kampl.

Prvi velja za daleč najdražji izdelek v vitrini priljubljenega porurskega kluba, pri 25 letih ga vrednotijo na okroglih 50 milijonov evrov. Drugega so Nemci označili za »prvo ime prestopnega roka«, prav naveza Reus-Kampl – slovenski reprezentant je leto in pol mlajši – pa je bila v zadnjih tednih najbolj razigrana. Klopp je preizkušal trojčke Blaszczykowski-Reus-Kampl, Kampl-Reus-Großkreutz in Jojić-Reus-Kampl. Skupni imenovalec teh poskusov je Reus tik za napadalcem, kamor naj bi ga želel Klopp preseliti z desnega krila. Ob njem je igral Kampl – povečini na desnem krilu –, fanta pa sta zrežirala veliko nevarnih akcij, eno od takšnih je proti Utrechtu zaključil prav Kampl, ki je z ocenjeno vrednostjo 9 milijonov € ta čas šele na 17. mestu med igralci Borussie.

»Po značajskih merilih je Kevin super fant in se je dobro vklopil v našo ekipo. Tudi njegove nogometne lastnosti so odlične: igranje z njim ob boku mi močno ustreza, gotovo je Kevin prav takšna okrepitev, kot smo jo potrebovali,« je novega soigralca ocenil prvi Borussiin zvezdnik Marco Reus, nato pa razkril še nekatere Kamplove značilnosti: »Tudi pod pritiskom ostaja zbran in osredotočen, ne boji se odigrati dvoboja ena na ena, hkrati pa bo ostal tesno ob nogometašu, ki ga mora pokrivati v obrambi. To je zelo pomembno, zato verjamem, da nam bo Kevin zelo pomagal v drugem delu prvenstva.«

Pokal in liga prvakov

Kampl je hitro omrežil nemške novinarje in Borussiine navijače s tekočo nemščino, atraktivnimi pričeskami in prizadevnostjo na pripravljalnih tekmah. Uradna stran lige bundesliga.de je objavila članek z naslovom »Deset stvari, ki jih morate vedeti o Kevinu Kamplu«, v katerem so predstavili predvsem njegovo zasebno življenje, svojevrstno priznanje pa so 23-letnemu Slovencu izrekli tudi bralci omenjenega portala. V spletni anketi z delovnim vprašanjem »Katera zimska okrepitev bo naredila največji vtis v nadaljevanju?« so namreč vseh 100 odstotkov glasov namenili Kamplu, ki bi lahko v tej sezoni odigral več kot 50 tekem.

Kampl je namreč v prvem delu igral kar 35 tekem, kar je več, kot jih marsikateri nosilec igre običajno naniza v celotni sezoni; 31 v majici Salzburga (zbral je 11 golov in 16 podaj) in štiri za Slovenijo. Štajerec je namreč prišel v klub, ki se še vedno bojuje na treh frontah, torej (še) ni tako močno »zavozil« sezone, kot se zdi na prvi pogled. V osmini finala nemškega pokala Borussio čaka Dynamo Dresden (3. marca), na enaki ravni lige prvakov pa Juventus (24. februarja in 18. marca), in v teh dveh tekmovanjih imajo rumeno-črni še vedno najvišje cilje. Najbolj zgoščen ritem se klubu obeta med 20. februarjem in 7. marcem, ko bo igral pet tekem v dveh tednih. Že prej pa bo znano, kako uspešno bodo rumeno-črni s štadiona za 80.000 navijačev krenili v operacijo »pobeg z dna bundeslige«. Po sobotnem gostovanju pri Kamplovem »matičnem« Leverkusnu se bo Borussia po vrsti pomerila z Augsburgom (d), Freiburgom (g), Mainzem (d) in Stuttgartom (g), torej tekmeci, ki naj bi bili premagljivi in bodo že razkrili moč Kamplove zasedbe. Osnovni cilj kluba je resda »ne izpasti v 2. ligo«, toda Klopp v sebi še vedno goji željo po nizu zmag, ki bi izničile razliko do 4. mesta na lestvici, ki ta čas znaša 12 točk.