Kevin Kampl pod lupo Katanca in Zavrla

Nogometni legionarji: Kekova Rijeka v derbiju z Osijekom ustrezno odgovorila Dinamu. Med strelci le Rajko Rotman.

Objavljeno
20. februar 2017 00.01
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
V teh dneh je med najbolj zadovoljnimi slovenskimi legionarji trener Matjaž Kek. Trnovo pot do morebitnega naslova hrvaškega prvaka je začel z zmago Rijeke na zahtevnem gostovanju v Osijeku in ohranil Dinamo na varni razdalji šestih točk.

»Prva tekma je vselej najtežja ... toda pred nami je še 15 ovir,« je bil opazno zadovoljen po zmagi v Osijeku reški trener Matjaž Kek. Kdo ve, nemara je Osijek ta čas močnejši tudi od Hajduka, s katerim se bodo Rečani pomerili 11. marca v Splitu. Tudi zato je bil to kar pravšnji odgovor na sobotni uspeh Dinama, vnovič prek gola z enajstih metrov ...

»V Osijeku smo prestajali hude muke tudi v času, ko je obstajala velika razlika med nami in Osijekom! Dobro smo se pripravili na tekmo, toda eno je risanje po tabli, drugo pa učinek na igrišču. Igralci res premorejo pravi značaj, prav za en gol smo bili boljši,« je še dodal Kek, ki že pogleduje proti še enemu tradicionalno neugodnemu gostovanju v Zaprešiću, kjer jih vselej pričakajo »zagrebško« nabrušeni gostitelji.

Ključni igralec »belih« je bil vnovič Franko Andrijašević, sin slavnega očeta Stipeta, ki je včeraj zabil dva gola. Povratnik ob Kvarner Roman Bezjak je zaigral v drugem polčasu tekme in bo v prihodnje gotovo prava okrepitev za Kekovo moštvo. »Njegova prilagoditev v moštvo je trajala eno sekundo,« je ponazoril športni direktor Srečko Juričić ... Tudi Matic Črnic se uveljavlja na Rujevici, dobil je 20 minut igre.

Dvoboj Sikošek-Verbič

Izpostaviti velja igro Rajka Rotmana v Turčiji. Fant, ki je opozoril nase v dvoboju z Messijem in drugimi zvezdniki med zgodovinsko turnejo Slovenije v La Plati in Montevideu, pozneje ni nadgradil tega podviga, po selitvi v Turčijo se ni najbolje znašel. Po prestopu v Kayseri, pri katerem je pred desetletjem igral že Aleksandar Rodić, je spet zaživel, Kayserispor je nanizal štiri zmage proti močnim klubom (Fenerbahče, Genčlerbirligi, Galatasaray, Bursaspor). Nazadnje je zmlel moštvo iz Burse, pri katerem ni bilo v kadru Bobana Jovića.

Dan prej so opozorili nase nogometaši Leverkusna. Karim Bellarabi je na poti do zmage Bayerja v Augsburgu zabil jubilejni 50.000. gol v zgodovini bundeslige. Fant iz maroško-nemške družine je eden najboljših prijateljev Kevina Kampla, čigar igro nemški komentatorji ocenjujejo kot vse boljšo. Bayerjev trener Roger Schmidt si je po drugi zaporedni zmagi prinesel nekaj dodatnih dni miru, območju lige prvakov se je približal na sedem točk, do konca prvenstva je še 13 kol ... »Ko je trener postavil v sredino igrišča Larsa Benderja, sem zaživel tudi jaz. Vem, da lahko igram igro, ki mi gre najbolje od nog, torej da imam več svobode, Lars pa deluje na položaju šestice,« je Kampl pojasnil mini preporod Leverkusna.

»Lekarnarje« čaka večji izziv jutri, ko bodo gostili Atletico Madrid. Kampla bo obiskal selektor Srečko Katanec, kar je dobra poteza. Kvalifikacijska tekma s Škotsko je bližje, kot se zdi, Kampl pa nogometaš, čigar morebitne izgube si kadrovsko omejena Slovenija ne more privoščiti. V Leverkusnu bo aktiven še en član slovenske nogometne družine; tekmo lige prvakov Bayer-Atletico bo nadzoroval Uefin delegat Aleš Zavrl, kar bo zadnje dejanje nekdanjega generalnega sekretarja NZS pred kariernim napredovanjem na čelo Uefinega oddelka za licenciranje in finančni ferplej.