Kampl pred derbijem še na odbojko na mivki

Nogometni derbi konca tedna bo v Liverpoolu, zanimivo pa bo tudi v Nemčiji. Tam čakajo na 50.000 gol v bundesligi.

Objavljeno
10. februar 2017 23.10
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Največji interes privržencev nogometa naj bi danes pritegnil derbi kola v Angliji, ko se bosta merila Liverpool in Tottenham. Slednji se je prebil na položaj prvega izzivalca Chelseaja, gostovanje pri upehanemu moštvu Jürgna Kloppa pa bo v marsičem razkrilo domet londonskih »ostrog« v tej sezoni.

V Liverpoolu izgubljajo stik z vrhom po evforiji, ki jo je sprožil prihod trenerja Kloppa, evropsko razigrani tekmec Tottenham pa ponuja enemu najslovitejših angleških klubov priložnost za dvig samozavesti pred ključnim obdobjem sleherne klubske sezone ... A tudi za nadaljevanje negativnega niza, ki lahko preloži vrnitev »rdečih« v ligo prvakov. Tottenham igra v sijajni formi. Za tri vstopnice v ligo prvakov se realno meri najmanj pet klubov (Tottenham 50, ManCity 49, Arsenal 47, Liverpool 46, ManUtd 45).

Pod drobnogledom bo tudi špansko prvenstvo, ki ima zavoljo športno-političnega dvoboja med Realom in Barcelono, rivalstva Messi-Ronaldo in z Janom Oblakom obarvanega Atletica številne simpatizerje tudi pri nas. Kvartet vodilnih se bo soočil z navidez šibkejšimi tekmeci, kar je kot nalašč za presenečenje ... Najpogosteje spodrsne klubom, ki jih čez nekaj dni čakajo izločilne tekme v ligi prvakov ... Evropska nogometna uspešnica bo oživela v torek, bomo videli, koliko »rezervistov« bodo poslali v ogenj trenerji na ligaških tekmah. PSG, Napoli in Benfica so opravili svoje že sinoči, danes se bo predstavila peterica Dortmund, Barcelona, Bayern, Arsenal in Real. Naslednji teden bo šlo za pare Benfica – Dortmund, PSG – Barcelona (torek), Bayern – Arsenal in Real Madrid – Napoli (sreda).

Liga prvakov je ta čas »zadnja skrb« Bayerja iz Leverkusna, ki resda sodi med najbolj stanovitne prebivalce evropske klubske elite. »Farmacevti« so zašli v trdovratno rezultatsko krizo, ki je ni mogel preprečiti niti eden njegovih najboljših nogometašev Kevin Kampl. Po trditvah revije Kicker, enega najuglednejših nogometnih medijev v Evropi, naj bi bil današnji derbi Leverkusna z odličnim Eintrachtom celo odločilen za nadaljnjo usodo Bayerjevega trenerja Rogerja Schmidta. Slednji resda uživa javno podporo športnega direktorja kluba Rudija Völlerja, toda pogled na lestvico bundeslige ni obetaven za 49-letnega trenerja. Zaostanek 10 točk za Hoffenheimom (5.) in Dortmundom (4.) je nadomestljiv, toda le z nizom zmag, ki ga ni na obzorju. Pred tekmo z gosti iz Frankfurta, ki jih je preporodil hrvaški trener Niko Kovač, je Schmidt privoščil zvezdniški zasedbi sprostitev; v nasprotju s svojo filozofijo je odpeljal fante na »odklop« od nogometa, šele tekma pa bo razkrila, kako uspešen je bil »teambuilding« z igranjem odbojke na mivki v Düsseldorfu ... Odgovor je pomemben tudi za Kampla; Schmidt se je navezal na Kamplov nogomet že v Salzburgu, tudi v Nemčiji je postal Kampl njegov človek na igrišču. Kevin naj bi danes igral v osrčju zvezne vrste (4-4-2) v paru s kapetanom avstrijske reprezentance Julianom Baumgartlingerjem.

Kdo ve, morda bo Bayer rešil jubilejni 50.000. gol v zgodovini bundeslige, ki naj bi padel ta konec tedna. Od leta 1963, ko so jo ustanovili, so namreč strelci zabili 49.991 golov.