Kampl prihaja na Brdo najboljše volje

Tuja prvenstva: V Leverkusnu padla Borussia – Gol Črnica, med podajalci Birsa in Šporar.

Objavljeno
03. oktober 2016 00.48
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Danes opoldne se bodo zbrali na Brdu pri Kranju slovenski reprezentanti, ki bodo poskušali do konca tedna ujeti čim boljšo formo za bližajoči se kvalifikacijski tekmi s Slovaško in z Anglijo. Slovenci bodo imeli na voljo štiri prave skupne treninge.

Konec tedna je pripadel Kevinu Kamplu, čigar Leverkusen je na svojem štadionu matiral Borussio Dortmund, Kampl je posledično odšel na reprezentančni odmor dobre volje. Na BayAreni, ki velja za vzorčen štadion za manjše klube in reprezentance – mednarodne tekme igrajo pred 29.412 gledalci na objektu, ki deluje kot škatlica –, se je potrdilo eno znanih nogometnih pravil: da večja posest žoge ne prinaša nujno uspehov. Nogometaši Dortmunda so imeli žogo v svoji posesti 66 odstotkov igralnega časa, pomembnejše statistične prvine pa so bile kljub temu na domači strani – streli na vrata 6:4, streli mimo vrat 5:3 in, kar edino šteje, goli 2:0.


»Uf, ko bi vedeli, kako sem ponosen na soigralce! Zavedali smo se, da nas čaka izjemno zahtevna tekma, saj ima Dortmund odlično moštvo z odličnimi posamezniki. Toda danes smo igrali s srcem in strastjo, navijači so lahko zadovoljni z videnim,« je po veliki zmagi kar žarel od sreče Kevin Kampl, ki je leta 2015 v Dortmundu zdržal le nekaj mesecev. Ob prvi priložnosti se je vrnil v Leverkusen, kjer je nogometno odrastel in kjer je bližje družini. V Leverkusnu se znajde zelo dobro, ne nazadnje mu močno zaupa tudi trener Roger Schmidt.

Statistični portal Whoscored je Kamplu prisodil oceno 7,5 za njegov učinek na sredini igrišča (v modelu igre 4-4-2), višjo sta prejela le strelca golov Chicharito in Mehmedi ter dvakratni podajalec Hakan Čalhanoglu. Tudi poročevalec časnika Rheinische Post je Kamplu prisodil oceno 2 in zapisal: »Težko je opisati, kako zahtevna naloga je bila pred tem zveznim igralcem. To je bila najboljša predstava vezista Kampla.«

Gostje? »Nad nami so spet storili 21 prekrškov, v takšnem ozračju pa je težko igrati nogomet,« je po tekmi bentil trener BVB Thomas Tuchel. Zanimivo, Leverkusen in Dortmund sta poslej povsem poravnana po uspešnosti v medsebojnih tekmah – oba imata na računu po 27 zmag, 21 tekem se je končalo brez zmagovalca. Borussia je izgubila v Leverkusnu šele prvič po 9 tekmah.

Izpostaviti velja tudi nov uspeh Chieva, pri katerem je s podajo za prvi gol v Pescari sodeloval Valter Birsa, in remi med Dinamom in Hajdukom na Hrvaškem. Izbrancem Marijana Pušnika so sodniki razveljavili tudi gol zaradi sporno dosojenega domnevnega ofsajda.