Kampl začel leto zmagovito, Krhin in Cesar ne

Kampl zadel 88 odstotkov podaj, Krhin 81 odstotkov – Birsa: Ni smiselno govoriti o Kitajski, Chievo prejema preveč golov

Objavljeno
22. januar 2017 22.36
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenski selektor je le dočakal vrnitev dveh svojih adutov na igrišče, potem ko sta si vnovič nadela majici Chieva in Granade vezist Rene Krhin in kapetan Boštjan Cesar. Najboljša skakalca v slovenski reprezentanci sta resda ostala praznih rok, četudi sta nakazala lepše čase za Srečka Katanca.

Krhin se je v januarskem prestopnem roku spogledoval s selitvijo v Birmingham, toda Angleži mu niso šli na roko, naposled ga je prepričalo za nadaljevanje poti v Andaluziji tudi vodstvo Granade. Slovenski reprezentant je v soboto dočakal svoj prvi nastop po 1. oktobru, na gostovanju v Barceloni je nanizal 21 natančnih podaj (81-odstotna natančnost), enkrat streljal na vrata, storil en prekršek in enega izsilil. Espanyol je bil pričakovano boljši od Granade, ki jo čaka srdita bitka za obstanek v družbi Messija, Ronalda in drugih nogometnih asov, naslednji izziv Andaluzijcev pa ne bo nič manjši – gostovanje v Villarrealu, ki premore več odličnih vezistov. Ključno za Krhinovo samozavest in njegovo zanesljivost v igri bo vendarle morebitno redno igranje v močnem španskem prvenstvu.

Še daljši post je prekinil Boštjan Cesar, reprezentant z največjim številom tekem za Slovenijo – »Cesi« je igral za Chievo prvič po daljnem 24. septembru. Tudi rumeno-modrim se ni izšlo po načrtu, saj so izgubili še četrto zaporedno tekmo v italijanski serie A.

»Nahajamo se v neugodnem položaju, četudi zaenkrat brez težav izpolnjujemo začrtane cilje izpred začetka sezone. Dejstvo je, da smo se v zadnjih štirih tekmah merili z Romo, Interjem in Fiorentino, ki so realno močnejši od nas, in Atalanto, ki se nahaja sredi svoje najboljše sezone,« je ocenil Cesarjev soigralec Valter Birsa. Naslednji izziv Chieva pa ne bo nič lažji, najverjetneje bo na gostovanju pri Laziu vknjižil še peti zaporedni poraz. »Ne preostane nam drugega, kot da osredotočeno vadimo, nadaljujemo po svoji poti in se primerjamo s pravimi tekmeci,« je zatrdil »Biki« in odgovoril še na vprašanje o morebitni selitvi na Kitajsko: »V tem trenutku ne bi bilo smiselno govoriti o Kitajski. Imamo očitne težave s prejemanjem golov, kar je krivda celotne ekipe, ne le branilcev.«

Birsa je imel prav: Atalanta je včeraj premagala še Sampdorio, seveda z Jasminom Kurtićem v enajsterici (desno krilo v modelu 3-4-3). Modro-črni zasedajo 6. mesto, zbrali so točko manj od Interja in 6 manj od Napolija na tretjem mestu. No, liga prvakov ni cilj Atalante, pač pa Leverkusna, ki zaostaja za najodmevnejšim nogometnim tekmovanjem na svetu enako točk kot Kurtićevi. Bayer je resda začel leto po načrtu – v derbiju je premagal Hertho, pri čemer se je izkazal tudi Kevin Kampl (80 podaj, natančnost 88 %, ocena 3), ki je vnovič pretekel največ, prispeval je tudi asistenco za tretji gol »lekarnarjev«.