Kampl živi za izziv, ki ga ponuja Atletico

Drevi se obeta nov zanimiv derbi Leverkusna in Atletica v ligi prvakov. Bržčas ne bo nič od dvoboja Kampl-Oblak.

Objavljeno
20. februar 2017 21.59
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Druga četrtina razvlečene osmine finala lige prvakov lahko prinese tudi dvoboj slovenskih nogometašev. Atleticov trener Diego Simeone je namreč zatrdil, da bo šele danes ocenil, ali bo Jan Oblak drevi lahko varoval madridska vrata na gostovanju v Leverkusnu, pri katerem blesti Oblakov velik prijatelj Kevin Kampl.

Oblak-Kampl-Krhin je ena od najmočnejših vezi v slovenski reprezentanci, ki je vzniknila v času uspehov mlade izbrane vrste U-21 pod vodstvom Tomaža Kavčiča; prav Oblak in Krhin sta bila pred nekaj meseci med glavnimi mirovniki in blažilci čustvenih odzivov v »primeru Kampl«, ki je pred oktobrsko in novembrsko akcijo zasedbe Srečka Katanca delil javnost. Tudi danes bo Srečko Katanec navzoč na imenitnem štadionu BayArena (30.000), ki so ga pred leti številni želeli kar preseliti v Stožice, v pogovoru na štiri oči s Kamplom naj bi pripravil izhodišče za čim uspešnejše marčevsko gostovanje Slovenije v Glasgowu.

Privrženci Leverkusna upajo, da bo prišel Kampl na sestanek s selektorjem dobre volje po zmagi nad Atleticom, ki v špansko-nemškem dvoboju velja za favorita. Kluba sta se na podobni ravni tekmovanja že merila leta 2015; na prvi tekmi v Nemčiji je bilo 1:0 za Bayer, z enakim izidom je pozneje zmagal Atletico, ki je bolj zbrano izvajal enajstmetrovke. Na prvi tekmi je prišlo do besednega spopada med Leverkusnovim trenerjem Rogerjem Schmidtom in Germanom Burgosom, v katerega se je vključil tudi Burgosov prijatelj in nadrejeni Diego Simeone. Argentinca naj bi ob stranski črti želela vplivati na sodnika, sledil je prepir … Schmidt jo je še dobro odnesel; Burgos se je denimo odzval na potezo Joseja Mourinha, ki je avgusta 2011 dregnil v oko preminulega Barçinega trenerja Tita Vilanovo, z izjavo, da se »za Mourinha ne bi končalo dobro, če bi to storil meni« ...

Prava redkost v nogometu je, da bosta dve leti po napetem derbiju ista kluba v novem derbiju vodila ista trenerja. Bayer si ne bi mogel želeti boljšega tajminga za snidenje z Madridčani: prvič po oktobru je nanizal dve zmagi v bundesligi, ob tem je ujel sanjsko strelsko formo njegov najboljši strelec Javier Hernandez Chicharito, ki je nekoč v majici Reala že matiral Atletico … Še manj pogosto pride v izločilnih tekmah lige prvakov do snidenja Slovencev, ki bi imela v svojih klubih tako pomembni vlogi kot Oblak in Kampl. Morebiten nastop Škofjeločana, ki od decembrske poškodbe rame še ni igral, bi bil v nasprotju z nogometno logiko, s Kamplom je drugače: v Leverkusnu je pomembnejši od aspirina!

Lanskega januarja je želel zvabiti Kampla v Madrid prav Atletico, a ni se mu izšlo. »Kevin se v Leverkusnu počuti odlično, sploh ga ne zanima ponudba Špancev,« nam je tedaj zatrdil njegov menedžer Michael Ruhnau. Ob letu osorej bo vse bolj ambiciozen madridski klub vnovič ocenil kakovost slovenskega reprezentanta. Diego Simeone po trditvah španskih kolegov še ni obupal nad Kamplom; želel ga je pripeljati že lani, ko se je poškodoval Tiago Mendes, a je po rezervni različici vzel rojaka Augusta Fernandeza, ki je prav tako poškodovan.

Kampla ne zanimajo madridske permutacije s ponavljanjem, osredotočen je na dvoboj, ki lahko reši sezono Bayerja. »Nogometaši živimo za tovrstne izzive, zato moramo v tekmo z Atleticom vložiti vse,« je zatrdil Kampl in dodal: »Na igrišču moramo uživati, svoje obveznosti pa tako ali tako poznamo. Priznam, da gojim visoka pričakovanja.«

Nemci bodo poslali v ogenj tudi enega svojih največjih biserov: v napadu s Chicharitom naj bi igral Kai Havertz, ki šteje 17 let in 164 dni, torej bi bil šest dni mlajši od pariškega zvezdnika Juliana Draxlerja, ki je bil doslej najmlajši nogometaš nemških klubov v ligi prvakov. Havertz je na zadnji tekmi v Augsburgu nanizal toliko podaj kot Kampl (40) in pretekel dobrih 12 km, največ med vsemi.

Obeta se nam sijajen večer, v katerem bo zanimivo spremljati merjenje Kevina Kampla z odličnimi vezisti Atletica, kot sta Gabi in Koke, pa krilna aduta Saul in Carrasco, ...