Kapetan Osredkar bi se za prvo zmago tudi stepel

Sinoči se je začelo 9. evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu, Slovenija drevi (20.45) z Italijo.

Objavljeno
28. januar 2014 23.53
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu odšteva zadnje ure do svoje prve tekme na 9. evropskem prvenstvu, ki sta ga sinoči z zmagama odprli Romunija v skupini A in Rusija v skupini B. Slovenija bo drevi v Antwerpnu v skupini C ob 20.45 izzvala Italijo. Drugi tekmec v skupini Azerbajdžan je prost.

V slovenskem taboru so vlogo favoritov brez zadržkov naprtili zahodnim sosedom, toda igralci hkrati soglasno in odločno napovedujejo, da je napočil trenutek za nov mejnik – preboj v izločilni del tekmovanja, v katerega se jim v dosedanjih treh evropskih prvenstvih ni posrečilo prebiti. Še več, Slovenija na EP še ni osvojila niti točke.

Kateri od tekmecev je premagljiv, Italija ali Azerbajdžan? To je bila uganka, ki je razdelila naš tabor. Igralski del – s kapetanom Igorjem Osredkarjem na čelu – se nagiba k oceni, da bi azzurri lahko trčili ob slovensko čer. »Dobil sem občutek, da so zelo vzvišeni. Niti pozdravijo ne, a nič ne de, naš cilj je zmaga. Če bo treba, se bomo zanjo stepli,« je napet kot puška Litijan.

Selektor Andrej Dobovičnik je bil v oceni moči tekmecev vendarle pragmatičen in realen. »Italija ima širok igralski kader, še bolj pa jo v vlogo favoritinje postavlja uvrstitev na lestvici Svetovne nogometne zveze – je na 3. mestu za Španijo in Brazilijo,« je bil razumen Dobovičnik. Slovenski optimizem zbledi tudi ob pogledu na bilanco medsebojnih dvobojev. V zmagah ima Italija izkupiček 4:1, s tem, da sta se zadnji tekmi za Slovenijo izšli z debelo »ničlo«: porazoma z 0:7 in 0:2.

Slovenci so že od sobote v ritmu evropskega prvenstva in so Lotto Areno spoznali do najmanjše podrobnosti. Kako se bodo naši postavili po robu Italijanom, natančno ni vedel niti selektor, a bo bržčas uporabil previdnejšo taktično različico, da bi najboljši zmogli zdržati visok ritem.

»Glavna vloga bo pripadla šesterici, še dva bosta pomagala, če pa bo ritem še hujši, bom že do odmora priključil s klopi še koga,« je bil jasen Dobovičnik in izpostavil tudi italijanska najmočnejša orožja. »Igrali bomo proti naturaliziranim Brazilcem. Moštvo odlikuje taktična odličnost in izjemna agresivnost, žogo poskušajo držati v svoji posesti.«

Italija je ena od treh evropskih prvakinj, na zadnjem EP je osvojila 3. mesto. Slovencem je nekaj spodbudnih besed namenil tudi italijanski selektor Roberto Menichelli. »Pričakujem težko tekmo. Slovenija je telesno močna ekipa in igra v visokem ritmu. Ima tudi nekaj odličnih posameznikov. Prejšnji razpleti ne štejejo nič. Italija nima kolajne, tekma se bo začela z 0:0,« je bil slikovit Menichelli, ki je že vedel, o kom je govoril. V slovenskem moštvu so trije »Italijani«, Rok Mordej, Kristjan Čujec in Benjamin Melink.

»Italija je favoritinja. S točko bi bili zadovoljni, s tremi še toliko bolj,« je dejal eden od najmočnejših slovenskih adutov Rok Mordej.

Ali Italijani lahko kaj skrijejo? »Do potankosti smo jih spoznali. Imajo osem Brazilcev, so vrhunska ekipa, a premagljiva. Ni skrivnost, če bomo želeli zmagati, bo moral biti najboljši mož na igrišču naš vratar. Seveda bomo tudi igralci morali dati največ, kar zmoremo,« je dodal Alen Fetić.

Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala v petek, 31. t. m., z Azerbajdžanom.