Kapetan z bolečinami ne bi bil v nobeno pomoč

Dvoranski nogomet: Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za SP brani minimalno prednost na afriških tleh proti Španiji.

Objavljeno
11. april 2016 21.17
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Melilla – Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je odpotovala v Afriko, toda za nastop na svetovnem prvenstvu bo prednost branila na španskem ozemlju. Natančneje v Melilli, avtonomnem španskem mestu, ki ga obkroža Maroko. Slovenci imajo prednost, toda še vedno malo možnosti za zgodovinski uspeh.

Ob vprašanju, zakaj bo povratna tekma v Afriki, so bili v španskem taboru precej jezni. »To ni Afrika ali Maroko, ampak Španija,« so odgovarjali. Tedaj so bili v Mariboru nejevoljni tudi zato, ker so izgubili prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Za 1:0 je zadel Alen Fetić, izkazal se je tudi vratar Damir Puškar. Toda nenavaden ni zgolj kraj tekme, ampak tudi termin. Danes ob 20. uri nihče v Španiji ne bo razmišljal o njihovi reprezentanci dvoranskega nogometa, ampak le o travnatem nogometu. Skoraj hkrati bo največji španski klub Real Madrid reševal sezono v ligi prvakov, dan zatem se bosta v istem tekmovanju pomerila še Atletico in Barcelona. Ne glede na to, kaj se bo torej dogodilo v Melilli, dvoranski nogometaši ne bodo imeli nobene pozornosti.

Kanček drugače bo v Sloveniji. Navijače slovenske selekcije skrbijo zdravstvene težave Igorja Osredkarja. Idejni vodja državne reprezentance si je poškodoval koleno. »Povsem normalno sem odigral klubsko tekmo, na raztezanju pa sem začutil bolečino. Sprva sem mislil, da je le posledica udarca. Iz minute v minuto me je bolj bolelo, niti na večerji bolečina ni popustila,« je povedal Osredkar, igralec Nacionala iz Zagreba. »Ne predstavljam si, kako bom lahko igral. Če bi meril v odstotkih, potem je zdaj 70:30 možnosti, da ne igram. Naredil bom vse, da pomagam, a ne nameravam tvegati, če ne bom vsaj pri 90 odstotkih moči. Zadeva se lahko zaradi naporov še poslabša. Z bolečinami ekipi ne bi bil v pomoč, samo škodil bi ji, pa še smešil bi se,« je razložil rekorder s 125 tekmami v dresu Slovenije, za katero je dosegel tudi 64 golov.

Kljub temu Osredkar ostaja optimističen. »V nasprotju s Španci smo razbremenjeni. Vemo, da nihče od nas ne pričakuje, da se bomo uvrstili na svetovno prvenstvo. Povrh vsega smo še precej oslabljeni. A obljubljam, da se bomo potrudili po najboljših močeh, čeprav dobro vemo, kdo so tekmeci,« je povedal kapetan.

Selektor Andrej Dobovičnik ima tako obilo skrbi. Na povratni tekmi ne bo niti strelca edinega gola v Mariboru Fetića (kazen kartonov) in Gašperja Vrhovca (zlomljen nos). »Ne predstavljam si, da bi ostali še brez kapetana. Že tako se nam bo poznala odsotnost dvojca izmed peterice, ki premorejo največ izkušenj,« je napovedal Dobovičnik. Na zadnjih treningih je uigraval in preizkušal igro po četvorkah. »Pred tekmo s Španci ni skrivnosti. Želim si le, da bi zastavljeno na treningih ponovili na tekmi. V Mariboru nam je uspelo.«

Še vedno pa odmeva zmaga Slovenije na prvem obračunu. Spomnimo – slovenska četa je prizadejala Španiji prvi poraz v zadnjih enajstih letih.