Kar nista tvegala Dinamo ali Hajduk, je Palermo

Palermov ostrostrelec Ilija Nestorovski je novi zvezdnik makedonskega nogometa. 

Objavljeno
11. februar 2017 18.14
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Vasil Ringov je blestel v osemdesetih letih minulega stoletja, Darko Pančev konec osemdesetih in v začetku devetdesetih, Goran Pandev v minulem desetletju. Slovita makedonska trojica nogometnih ostrostrelcev se bo očitno razširila na četverico: v tej sezoni, svoji prvi v italijanskem prvenstvu, se je v kategorijo odkritij prebil 26-letni Ilija Nestorovski. Doslej je dosegel devet golov.

Razvpiti Palermov predsednik Maurizio Zamparini, ki je nekoč oboževal slovenske nogometaše z Josipom Iličićem na čelu, si spet mane roke, ker je opravil odličen posel. Lani poleti je za pičlih 500.000 evrov iz hrvaškega Interja pripeljal Makedonca, po dobrega pol leta se je vrednost najboljšega strelca Palerma podeseterila. Zamparini pravi, da naj ga snubci ne motijo, če niso pripravljeni plačati 15 milijonov evrov. Znesek je na prvo žogo morda res pobožna Zamparinijeva želja, toda Furlan v italijanskem nogometnem miljeju že dolgo velja za enega od najspretnejših trgovcev, zato ne bi bilo presenečenje, če Makedonca ne bi prodal za toliko, kolikor bo zahteval.

Najprej bo moral svojo nalogo opraviti v Prilepu rojeni napadalec. Po tem, kako učinkovit je, ne bo pustil na cedilu svojega šefa in navijačev, saj je Nestorovski, odkar je zapustil domovino, zabijal gole kot za stavo: dve leti v drugi hrvaški ligi, 20 in 24 golov, nato še eno, 25, v prvi HNL, s čimer je bil tri sezone zapored najboljši strelec tekmovanja.

»Ni bilo pomislekov, ko sem dobil ponudbo Palerma, sem jo takoj sprejel. Njegovo najboljše priporočilo so bili Edinson Cavani, Javier Pastore, Paulo Dybala. To so igralci, ki so se uveljavili v Palermu. Obenem me je prepričalo okolje. Obožujem sredozemsko vzdušje, od hrane do načina življenja. Na Siciliji sem lahko združil posel in prijetno bivanje,« je pojasnil, zakaj se je odločil za odhod na otok, čeprav bi morda lahko počakal na še bolj privlačno ponudbo. Glede na sloves igralcev iz hrvaške lige bi prej ali slej prišla, saj najbolj izstopajoči na evropskem trgu dosegajo večmilijonske odškodninske zneske.

Največja hrvaška kluba Dinamo in Hajduk si nista drznila seči globje v žep, da bi ga pripeljala. Tudi zaradi igralčevega slovesa staromodnega napadalca, češ da je njegov krog gibanja omejen zgolj na kazenski prostor in okoli njega.

Sreča je sestavni del nogometne kariere slehernega igralca. »Palermo je vseskozi spremljal vratarja Josipa Posavca. Opazil je tudi mene in bil očitno navdušen,« je svojo razkril 183 centimetrov visoki in 74 kilogramov težki Nesterovski. Komaj 20-letni Posavec je številka ena v moštvu, napadalec pa prvi strelec. Pri Palermu resda spet bijejo bitko za obstanek, toda pri Zampariniju je bil vedno v ospredju zaslužek pred športnim uspehom za vsako ceno. Če bo v prihodnji sezoni Palermo igral v drugi ligi, ne bo pretirane žalosti.

Nestorovski spada v kategorijo igralcev, ki so dolgo čakali na svoj trenutek sreče in šli korak za korakom. Šele v lanski jeseni je postal standardni reprezentant in prvi napadalec Makedonije. Med drugim je imenitno jesen začinil tudi z golom proti Italiji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvu v Rusiji prihodnje leto.

Zamparini je svojega novega bisera, ki ga je pripeljal namesto Argentinca Franca Vazqueza (kupil ga je za 4,3 milijona evrov, prodal za 14 milijonov evrov Sevilli), po slogu igre primerjal z legendarnim strelcem Filippom Inzaghijem. V Makedoniji napadalčevo kariero primerjajo z angleško pravljico Jamieja Vardyja.