Karpin trditve o sistemskem dopingu označil za smešne

Britanski mediji so z navajanjem razkritij o državnem sistemu dopingiranja ruskih športnikov minuli konec tedna odprli novo fronto.

Objavljeno
01. julij 2017 15.30
A. V., STA
A. V., STA
Moskva - Nekdanji ruski nogometni reprezentant Valerij Karpin je zavrgel obtožbe proti ruski nogometni reprezentanci, ki naj bi bila vključena v sistemski doping. Britanski časnik Mail on Sunday je minuli vikend poročal, da je celotna zbornaja komanda s SP 2014 pod preiskavo zaradi suma zlorabe prepovedanih sredstev. Karpin je trditve označil za smešne.

Britanski mediji so z navajanjem razkritij o državnem sistemu dopingiranja ruskih športnikov minuli konec tedna odprli novo fronto, uperjeno proti Rusiji. Med uporabniki dopinga naj bi bila namreč ruska nogometna reprezentanca, ki je sodelovala na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji. Preiskavo navedb je že odprla tudi Mednarodna nogometna zveza Fifa.

Časnik Mail on Sunday je povzel izsledke iz drugega poročila kanadskega odvetnika, specializiranega za šport, Richarda McLarna, objavljenega decembra 2016. McLaren ruske oblasti obtožuje, da so ruskim športnikom pomagale pri uporabi prepovedanih snovi v športu, tako da so jih spodbujale, da so pozitivne vzorce zamenjali za čiste, s čimer so ukanili protidopinške preiskovalce. V tem sistemu prikrivanja pozitivnih vzorcev je po navedbah McLarna sodelovalo 1000 ruskih športnikov iz 30 športnih panog v obdobju od leta 2011 do 2015.

Že iz prvega McLarnovega poročila izhaja, da so obstajale "mišje luknje" v sistemu, namenjene zamenjavi pozitivnih dopinških testov za negativne. McLaren se je pri pripravi poročila skliceval na razvpitega Girigorija Rodčenkova, direktorja protidopinškega laboratorija med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014.

V poročilu McLarna se je znašlo 33 potrjenih primerov ruskih nogometašev, med njimi je bilo tudi nekaj tujcev. Tudi v primeru, če so McLarnove navedbe verodostojne, pa domnevna nedovoljena pomoč ni pomagala ruski nogometni reprezentanci na mundialu 2014, kajti Rusija se v Braziliji ni prebila skozi skupinski del, potem ko ni zabeležila niti ene zmage.

Na to se oslanja tudi Karpin, nekdanji vezist, ki je leta 1992 dosegel pri ruski gol po razpadu Sovjetske zveze. V pogovoru za nemško tiskovno agencijo DPA je dejal, da so se v Rusiji McLarnovim obtožbam le smejali. "Če vam povem po pravici, smo se ob trditvah, da so bili nogometaši podvrženi sistemskemu dopingu, smejali. Rusija je bila najslabša ekipa v Braziliji. Zato je še bolj smešno, da zbornajo obtožiš dopinga," je dejal 48-letnik.

Karpin je še dejal, da v nogometu doping po njegovem tako in tako ne deluje, saj "sezona traja deset ali 11 mesecev, zato je smešno sploh govoriti o dopingu, saj nihče ne more prepovedanih sredstev jemati kar 11 mesecev".

Nogometaš, ki se je rodil v današnji Estoniji, je igral za moskovska kluba CSKA in Spartak, preden se je preselil v Španijo, kjer je odigral 11 sezon pri Real Sociedadu, Valencii in Celti Vigo. Po koncu kariere je bil trener pri Spartaku in Mallorci, zdaj pa dela kot televizijski analitik državne mreže Match-TV.