Kataloncem ni več do smeha

Barcelona: argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi zabil 500. gol po 500 minutah posta.

Objavljeno
19. april 2016 02.07
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Barcelona – Tako mogočni so bili nogometaši Barcelone v prvih sedmih mesecih te sezone, da so se njihovi rivali že sprijaznili, da bodo vse lovorike odšle v Katalonijo. Tudi po remiju z Villarrealom in porazu proti Realu je bil občutek, da gre le za praski, ki bosta hitro zaceljeni. Toda stanje Barcelone je očitno precej resnejše.

Bil je 20. marec, ura 17:17. Barcelona je v gosteh pri Villarrealu vodila z 2:0. S tem je imela pred Atleticom navideznih enajst točk naskoka in pred Realom dvanajst. Tudi poznejši remi in le ena osvojena točka nista bila problematična, saj je Atletico v istem kolu izgubil. Barcelona je imela tako po tridesetih tekmah devet točk prednosti pred Atleticom (največ v tej sezoni) in deset pred Realom. Sledil je premor zaradi reprezentančnih tekem, nato je v Katalonijo prišel madridski Real. Ker naj bi šlo le za prestiž, sta oba trenerja (Luis Enrique in Zinedine Zidane) celo razmišljala, da bi spočila kakšnega nosilca igre. Barca je prešla v vodstvo in imela v tistem trenutku 13 točk prednosti. A takrat se je ustavilo.

Real je dobil novo moč in je spreobrnil rezultat. Prednost je skopnela na sedem točk, Atletico je bil še bližje, na šestih točkah. V Kataloniji so mirili strasti, zraven so se celo norčevali, da naj v Madridu proslavljajo zmago, v Barceloni bodo lovorike. To je bila sicer precej nedolžna šala v primerjavi z vso katalonsko nadutostjo v zadnjih tednih. Branilec Gerard Pique je neprestano visel na mobilnem telefonu in objavljal pikra sporočila na spletnih socialnih omrežjih (jasno, vsa so bila uprta proti Realu), katalonski mediji so pisali o ponovitvi trojčka lovorik, trener Enrique je samovšečno govoril, kako si v četrtfinalu lige prvakov ne želi igrati zgolj proti Barceloni, češ da gre za tako nadmočno zasedbo.

Vse vzvišene besede so se Barceloni maščevale hitreje, kot so si njeni največji sovražniki sploh upali predstavljati. Barca je izgubila še naslednji prvenstveni tekmi in izpadla v četrtfinalu lige prvakov. Od trojčka ne bo nič, v španski ligi je Atletico izenačen na 76 točkah, Real ima le eno manj. V manj kot mesecu dni je Barcelona iz nebes priletela z glavo ob tla. Zdaj njenim nogometašem ne pride več na misel, da bi se še norčevali na spletu (izjema je Dani Alves, ki ga ne gane prav nič), prav tako je vprašanje, ali bi si še upali podajati pri enajstmetrovki.

Barcelona je eno točko na štirih tekmah nazadnje osvojila leta 2003 pod vodstvom Louisa Van Gaala. Argentinec Lionel Messi je tedaj štel vsega petnajst let, v nedeljo je zabil 500. gol v karieri. To je bila slaba tolažba za najboljšega nogometaša Barcelone, kajti pred tem je vknjižil tudi negativni rekord – prvič v karieri je bil brez zadetka ali podaje več kot 500 minut. Post je trajal vse od povratne tekme v osmini finala z Arsenalom. V še slabši formi je Neymar. Brazilec je zadnji mesec posnel precej oglasov, a na igrišču ni zabil niti enega gola. Po koncu tekme z Valencio so mu popustili še živci. Zaradi fizičnega obračunavanja z nasprotnikovim nogometašem bi se moral hladiti na vsaj kakšni tekmi. Že jutri Barcelona gostuje pri Deportivu, tam bo zaradi kazni manjkal Pique. Za Katalonce je najbolj vesela novica, da si je Deportivo skoraj že zagotovil obstanek v ligi.