Katalonci z mislimi že v četrtfinalu in pri Realu

Barcelona – Arsenal: še nihče v zgodovini lige prvakov ni preobrnil domačega poraza z 0:2.

Objavljeno
15. marec 2016 18.28
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Barcelona – Nogometaši Barcelone so v sedmih nebesih. Letos so zbrali že toliko zmag in zadetkov, da na vsaki tekmi postavijo kakšen nov rekord, toda v mislih imajo predvsem eno željo – še drugo sezono zapored osvojiti vse tri lovorike. Najtežje delo bodo imeli prav v ligi prvakov.

V zgodovini lige prvakov ni še nihče preobrnil zaostanka po domačem porazu z 0:2. Še toliko težje je v ta scenarij verjeti danes, saj je Barcelona sinonim za nogometni ideal, Arsenal pa moštvo, ki se v Angliji trese že pred povprečnimi nasprotniki. Edino upanje topničarjev je zlajnani izrek, da je v nogometu vse mogoče. Toda, ali res lahko največji preobrat v zgodovini tekmovanja pripravi zasedba, ki je še pred dnevi izgubila doma proti Watfordu? In to na štadionu Camp Nou proti Messijevi druščini?

Če je verjeti trenerju Barcelone Luisu Enriqueju, zgodba ni zaključena, toda previdnost je del njegovega poklica. »Arsenal lahko poskrbi za preobrat, saj ima dovolj kakovostne nogometaše, toda če bomo imeli nadzor nad žogo, potem Arsenal niti ne bo imel možnosti za napad,« je Enrique potrdil, da se taktika Barcelone ne bo spreminjala. Katalonci prednosti ne bodo branili, ampak jo bodo hoteli še povečati. Trenutno so v izvrstni formi, saj niso izgubili že 37 tekem zapored, s čimer lovijo evropski rekord, ki ga ima v rokah Juventus s 43 neporaženimi tekmami iz sezone 2011–12.

Pri Arsenalu še največ upanja črpajo iz dejstva, da so v preteklosti že skoraj poskrbeli za največji preobrat v ligi prvakov. Pred tremi leti so na prvi tekmi osmine finala izgubili doma proti Bayernu z 1:3, nakar so v Münchnu slavili z 2:0. Da bi se vpisali v zgodovino, jim je zmanjkal zgolj en zadetek. Toda nogometnih tekem, ko bi en zadetek popolnoma spremenil zgodovino, je vsako sezono na desetine. »Naša ideja je preprosta – nemogoče hočemo spremeniti v mogoče,« je odločen trener Arsenala Arsene Wenger, ki znova posluša kritike. Na tekmi proti Watfordu so navijači celo izobesili napis: »Arsene – hvala za spomine, toda čas je, da se posloviš.« Privrženci Arsenala, ki so vajeni že vsega hudega, še nikoli niso tako ostro zahtevali menjave trenerja. V bran Wengerja so stopili igralci, pa tudi David Beckham, ki je navijaški napis označil za nespoštljivega.

Za razliko od trenerjev in igralcev Barcelone pa o četrtfinalu že razmišljajo katalonski navijači in novinarji. Na površje so takoj potegnili podatek, da bi Barcelona in Real Madrid v razmiku desetih dni odigrala tri derbije, če bosta pristala skupaj v četrtfinalu lige prvakov. Najprej bi se pomerila na ligaški tekmi 2. aprila, nato pa še od 5. do 13. aprila med evropsko druščino. Podobno je bilo že spomladi leta 2011, ko sta Barcelona in Real v šestnajstih dneh odigrala štiri medsebojne tekme. Ligaška partija ni imela večjega pomena, v finalu španskega pokala so slavili Madridčani, v polfinalu lige prvakov pa Katalonci. V spominu je ostala tudi užaljenost trenerja Reala Joseja Mourinha, ki je po porazu v ligi prvakov obtožil Barcelono, da je deležna načrtne sodniške pomoči. V taboru Barcelone so se sladko smejali in kasneje osvojili evropski naslov. Debi z Realom bi z nasmeškom pričakali tudi letos, saj so v bistveno boljši formi.