Katanca prepričal še Krajnc

Naši na tujem: med strelci Robert Berić in Branko Ilić, Rene Krhin s tremi manj.

Objavljeno
22. marec 2015 23.08
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Danes popoldne bo Srečko Katanec slovenske reprezentante že vodil na prvem skupnem treningu za petkovo kvalifikacijsko tekmo s San Marinom v Ljubljani. Slovenci se bodo pripravljali za nadaljevanje poti proti euru 2016 v tradicionalnih mestih Brdu, Kranju in Lescah.

Danes opoldne bodo začeli reprezentanti »kapljati« v nekdanjo Titovo rezidenco, kjer se bodo nato zbrali na skupnem kosilu. Tokratni tekmec resda ni posebej privlačen ali kakovosten, toda tekma je pač tekma, nogomet pa vselej – močno nepredvidljiv.

Fantje bodo prišli na reprezentančni zbor različno razpoloženi, ne nazadnje tudi za svoje klube igrajo različno uspešno. Konec tedna je tako še najbolj opozoril nase Robert Berić, ki postaja eden glavnih zvezdnikov avstrijske bundeslige, njegov Rapid pa eden najresnejših izzivalcev bogatega Salzburga. »Rdeči biki« so po delni prevetritvi moštva (Kampl, Mane in Alan), ki jim je prinesla 40 milijonov evrov, še vedno najboljši v Avstriji, toda ne tako prepričljivo kot nekoč; Rapid za njimi zaostaja »le« šest točk.

»Ah, s Salzburgom se pa res ne ukvarjamo, bolj nas zanima Altach, ki ima prav toliko točk kot mi, tudi Sturm ne zaostaja veliko. Boj za ligo prvakov (prvi dve mesti v Avstriji, op. a.) bo hud,« je prepričan Berić, ta čas najbolj razigrani napadalec v Katančevi reprezentanci. Krčan priznava, da na Dunaju lažje dihajo po pomembni zmagi v bližnjem Neustadtu. »Na Brdo bom prišel boljše volje, kakopak, vsi bomo lažje čakali nadaljevanje prvenstva. Sicer pa smo zasluženo zmagali, saj smo bili tudi v igri boljši,« je še dodal Berić, s 17 goli drugi strelec avstrijskega DP za Salzburgovim asom Sorianom (23).

Berić je zabil svoj tipičen gol, torej iz neposredne bližine golove črte, tokrat v prazno mrežo. Konec tedna se je vpisal med strelce še en slovenski reprezentant, tudi njegov gol pa je bil izjemno pomemben. Partizanov branilec Branko Ilić je namreč postavil končni izid tekme (2:2) med Čukaričkim in črno-belimi v 90. minuti, potem ko je bil najvišji po podaji iz kota (v spodnjem videu). Navidez nepomembna tekma je bila zelo kakovostna; dve razigrani ekipi, slabih 4000 gledalcev in najboljši srbski sodnik Milorad Mažić so bili očitno dovolj za spektakel na beograjskem Banovem brdu, del katerega je bil tudi 32-letni Ljubljančan.

Razigran tudi povratnik Iličić

Izpostaviti velja tudi razigranega plejmejkerja Fiorentine Josipa Iličića. "Jojo", ki je v zimskem premoru vsaj formalno stkal nove vezi s selektorjem Srečko Katancem, je dvakrat podal Mariu Gomezu za oba gola Fiorentine na gostovanju v Vidmu (2:2). To je gotovo spodbudno pred petkovo kvalifikacijsko tekmo s San Marinom, saj bo tedaj Katanec potreboval prav nogometaše, ki bi lahko s potezo več opravili kaj povsem sami.

Črni dan za Anđelkovića

Uspešen konec tedna je tudi za nogometaši Chieva, ki so po zmagi nad Palermom lažje zadihali v boju za obstanek v serie A. Med zmagovalci sta bila tudi Boštjan Cesar in Valter Birsa, ki sta korektno opravila svoj del posla. Prvega so ocenili z oceno 6,5, drugega s šestico, povsem drugačne volje pa je bil po porazu na isti tekmi Siniša Anđelković. Reprezentančni branilec je bil namreč glavni krivec za poraz Sicilijancev. Pri edinem golu na tekmi je namreč zamudil pri pokrivanju Alberta Paloschija, nato je – po igri z roko – zakrivil še 11-m, ki je Paloschi resda ni izkoristil, v 86. minuti pa je prejel drugi rumeni karton in bil izključen! Ni čudno, da je prejel oceno 4.

Oblak še v španskem DP

Tudi na drugih koncih Evrope so bili pod drobnogledom slovenski nogometni legionarji. Jan Oblak je po odmevni predstavi v ligi prvakov dočakal še premierno tekmo v majici Atletica v španski primeri division. Atletico je z 2:0 premagal Getafe, Oblak pa je dobil dobro oceno za svoje branjenje.

Zanimiva izkušnja se je pripetila tudi Reneju Krhinu, ki bo drugo polovico sezone preživel v španski Cordobi kot posojeni igralec Interja. Cordoba je namreč dočakala poraz v San Sebastianu brez treh izključenih nogometašev.