Katančev načrt: zmaga po zaslugi Novakovića

Favorizirana Slovenija na Malti po nove tri točke v boju za svetovno prvenstvo v Rusiji. »Do gola na potrpežljiv način«.

Objavljeno
10. november 2016 23.57
Trening nogometne reprezentance Brdo 30.8. 2016 [nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Nogometna Slovenija pričakuje novo zmago reprezentance, ki je oktobra redkokoga pustila ravnodušnega v tekmah s Slovaško in z Anglijo. Malta, drevišnji tekmec zasedbe Srečka Katanca, se zdi po meri Slovencev, ki v en glas napovedujejo motivirano in ambiciozno igro na tri točke, s katerimi bi potrdili obetaven položaj v boju za Rusijo 2018.

Nogomet je tipična kolektivna športna panoga, v kateri nihče ne more zmagati sam. Tudi največji mojstri čudovite igre z žogo od Peleja in Maradone do Messija in Ronalda niso bili izjema. Kaj ti pomaga pet driblingov in pet golov, če jih prejmeš v svojo mrežo šest? Nepisano pravilo je živo bolj kot kadarkoli prej. Vsak je nadomestljiv, nihče ni nezamenljiv. Tudi v slovenski reprezentanci je podobno; fantje bodo krenili nad Malto s kolektivno agresivnim pristopom, toda njihovi napadi bodo nadzorovani, organizirani in premišljeni.

Selektor Srečko Katanec bo posegel v udarno enajsterico; gotovo je le, da bosta dobila priložnost – v primerjavi z oktobrom – nova bočna branilca in nov srednji napadalec, morda bo prišlo do zasuka celo v zvezni vrsti. Kljub naštetim zakonitostim nogometne igre bo pod drobnogledom prav učinek drevišnjega napadalca, torej akterja, ki bo poskušal opraviti čim več s pomočjo uporabnih žog Valterja Birse in Josipa Iličića.

Priložnost naj bi dobil izkušeni Milivoje Novaković, ki ne beži od odgovornosti. »Poskušali bomo čim hitreje zabiti (prvi) gol. To ne pomeni, da podcenjujemo Malto, saj jo je ta že zagodla nekaterim reprezentancam. Gre le za to, da moramo do potankosti izpolniti taktični načrt selektorja, da moramo na igrišču grizti kot proti najmočnejšim in da mora biti prav vsak osredotočen na svojo nalogo. Če nam bo to uspelo, bomo blizu cilja, to so tri točke,« je povedal Novaković. Ljubljančan, poročen s Štajerko, v zadnjem času navdušuje predvsem navzoče pod mariborsko Kalvarijo. A tudi navijači slovenske reprezentance so nekoč ob njegovih golih doživljali evforijo. Ko je zabil prvega Trinidadu in Tobagu, to je bilo leta 2006 pod vodstvom Braneta Oblaka, nihče ni pričakoval, da bo Novagol nato primaknil še 30 golov. Njegov 31. gol v Švici je Slovencem skorajda prinesel nastop na evropskem prvenstvu v Franciji, toda nekaj minut zatem si je Nova poškodoval ramo, kar je za Slovence na koncu pomenilo le: »Adieu, France!«

Drevi naj bi Novaković dočakal nastop od prve minute prvič po lanski tekmi z Ukrajino, posledično bo imel več časa za kakšen gol Malti, ki je na zadnji domači tekmi prejela pet golov s Škotsko. Torej bi lahko znižal zaostanek 31:35 za svojim klubskim šefom Zlatkom Zahovićem?

»Ah, s tem se ni modro obremenjevati. Bomo videli, kdo bo sploh začel tekmo. Če bom to jaz, bom najprej razmišljal o zmagi,« je zatrdil 37-letni napadalec. Prav tekma Malte s Škotsko razkriva eno od poti, po kateri bi šla lahko nocojšnja tekma. Škoti, ki jih nikdar ni krasila hitra igra kratkih podaj, so uživali 63-odstotno posest žoge, v strelih na vrata je bilo 7:1 za Otočane. Ti so septembra dobro napolnili nacionalni štadion na Malti, na njem se je zbralo 15.000 navijačev – več, 17.000, jih je bilo le nazadnje z Italijo –, drevi naj bi stiskalo pesti za Maltežane približno 6000 navzočih. Toda gostitelji razmišljajo tudi o senzaciji. »Številne Slovence poznam še iz časa igranja za selekcijo U-21. Gre za močne, odlične nogometaše, same profesionalce. S še bolj kolektivnimi pristopom kot običajno bomo kljub temu poskušali napraviti nekaj več,« je napovedal Rowen Muscat, nogometaš Birkirkare. Katanec bi sprejel le vse točke, fante je ves teden pripravljal na podoben način. Slovenci bodo poskušali skriti žogo Maltežanom in s potrpežljivo igro opraviti kaj več prek adutov v napadu, kjer bi lahko v 95 minutah dobili priložnost Novaković, Birsa, Iličić, Kronaveter, Verbič, ...

PREDVIDENI ZAČETNI POSTAVI MALTE IN SLOVENIJE

Kvalifikacije za SP 2018, skupina F

Malta - Slovenija (20.45)

Anglija - Škotska (20.45)

Slovaška - Litva (20.45)

 

Lestvica:

1. Anglija 3 2 1 0 3:0 7 točk

2. Litva 3 1 2 0 5:3 5

3. Slovenija 3 1 2 0 3:2 5

4. Škotska 3 1 1 1 6:5 4

5. Slovaška 3 1 0 2 3:2 3

6. Malta 3 0 0 3 1:9 0