Katančev naslednik bo znan pred 1. novembrom

Prvi mož NZS Mijatović izbira novega selektorja. »Kek čvrsto na klopi Rijeke.« Prosinečki bi raje delal v klubu. Favorit Kavčič.

Objavljeno
20. oktober 2017 22.13
Nogometni center Brdo 05.oktobra 2016 [nogomet,šport,Nogometni center Brdo,Brado pri Kranju]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Iskanje naslednika Srečka Katanca je v polnem zamahu. Predsednik NZS Radenko Mijatović išče optimalno rešitev za reprezentanco, novi selektor bi bil lahko znan še pred dnevom reformacije.

V naslednjih dneh ne bo vzniknilo novo ime, Katančev naslednik bo eden od kandidatov, ki so zaokrožili v javnosti po stožiški tekmi s Škotsko. Med možne trenerje, s katerimi bi Slovenija jeseni 2018 krenila v novoustanovljeno ligo narodov in leta 2019 še v kvalifikacije za vseevropsko prvenstvo 2020, bi lahko uvrstili največ pet imen. Upoštevaje dejstvo, da NK Maribor ustvarja svoj nogometni projekt, so to Tomaž Kavčič, Matjaž Kek, Robert Prosinečki, Edy Reja in Safet Sušić. Abecedni vrstni red kandidatov bi lahko ustrezal realnim možnostim kandidatov za njihovo izvolitev na položaj slovenskega selektorja.

Četudi premoreta Prosinečki in Sušić veliko znanja o nogometu, Katančeva soigralca s svetovnega prvenstva v Italiji ne predstavljata realne alternative za novega slovenskega selektorja. Prihod Prosinečkega je pred štirimi leti že padel v vodo Aleksandru Čeferinu, ko je bil »Žuti« pogodbeno vezan na turški Kayserispor, a je zatrdil, da zanj ne bo treba plačati odškodnine Turkom. Nekdaj sloviti nogometaš je v zadnjih dneh javno potrdil, da mu laska vnovično zanimanje Slovencev, toda raje bi izbral klubski projekt, saj želi napredovati kot trener. Vleče ga prav v Turčijo, kjer bi lahko – ne nazadnje – iztržil milijon evrov letne plače. Prosinečki, ki je končal ciklus s porazom v Nemčiji 1:5, se bo konec meseca sestal z vodstvom azerbajdžanske zveze, najmanj do silvestrovega bo v Bakuju stanovala tudi njegova družina, saj otroci tam obiskujejo šolo. Sušić? Trener, ki ga je na SP 1990 najpogosteje zamenjal v zasedbi SFRJ prav Prosinečki, je pogodbeno vezan z mladim, toda bogatim turškim prvoligašem Alanyasporjem.

Pri iskanju nove rešitve ne gre le za selektorja, marveč tudi za njegov strokovni štab. V primeru angažiranja tujega strokovnjaka bi njegovi sodelavci močno podražili skupno investicijo v znanje, pri čemer ne bi bilo nič drugače niti v primeru tretjega domnevnega kandidata iz »tujine«, ki ga predstavlja 72-letni zamejski Slovenec Edy Reja. Nogometna zveza Slovenije bi resda lahko segla tudi do 500.000 evrov na leto za selektorja, toda niti trener s tako plačo ji ne bi ponudil jamstva za uspeh, zato je verjetnejši bruto prihodek novega selektorja polovica tega zneska. Od konca kvalifikacijske tekme s Škotsko sta bili realni tarči NZS predvsem nekdanji selektor, danes pa Rijekin trener Matjaž Kek in Tomaž Kavčič, dolgoletni selektor reprezentance U-21, v zadnjem letu pa sodelavec selektorja Srečka Katanca.

Matjaž Kek je večkrat dokazana avtoriteta znanja, česar se zavedajo tudi na tujem, v četrtek so to spoznali še Dunajčani. Rijekin predsednik Damir Mišković je zatrdil, da »nikdar ni razmišljal o Kekovem odhodu«. »To me ne skrbi, s Kekom imamo sklenjeno pogodbo in dogovor. Življenje je nepredvidljivo, toda Kek čvrsto sedi za krmilom Rijeke in upam, da bo še dolgo ostal pri nas,« je reškemu novinarju Orlandu Rivettiju potrdil Mišković. Kek nam je zatrdil, da »ne more zavrniti klica predsednika slovenske zveze in da se še danes počuti kot del reprezentance«, toda do formalnega sestanka med Mariborčanom in Mijatovićem naj bi prišlo šele naslednji teden, ko ne bo tekem v evropskih pokalih. Kek bi z vrnitvijo v Slovenijo postal nekakšen samarijan. Po naših virih ima namreč na mizi najmanj dve ponudbi za vodenje tujih klubov, nobena ni nižja od milijona evrov letno.

Najbolj realno se zdi ustoličenje Tomaža Kavčiča. To bi bilo naravno karierno napredovanje za 63-letnega Ljubljančana po rodu iz Bele krajine in Goriških Brd. Večino sedanjih reprezentantov je med letoma 2008 in 2014 uveljavil prav Kavčič, v zadnjem letu jih je spoznal tudi kot dozorele profesionalce. Ali bo Kavčič nadgradil pridobljeno znanje ali ne – Mijatović se je sestal tudi z njim –, bo znano v naslednjih desetih dneh.