Katančev seznam: Kotnik prvič, Kirm odpadel, Iličić v napadu

Slovenski nogometni selektor je obelodanil spisek 23 imen za kvalifikacijski dvoboj 4. septembra z Litvo.

Objavljeno
25. avgust 2016 14.30
NOGOMET Celje - Olimpija Ljubljana
J. P.
J. P.

Ljubljana - Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec (v strokovni štab je po novem sprejel Tomaža Kavčiča) je ob današnjem srečanju s sedmo silo na Brdu pri Kranju obelodanil reprezentančni seznam igralcev, na katere bo računal ob uvodu v kvalifikacije za svetovno prvenstvo čez dve leti v Rusiji.

Naši fantje bodo v nedeljo, 4. septembra, gostovali v Vilniusu pri Litvi, med 23 imeni pa jih je pet iz domačega prvoligaškega tekmovanja: napadalec in zvezni igralec Maribora Milivoje Novaković in Blaž Vrhovec, igralca sredine igrišča pri Olimpiji in Domžalah Miha Zajc in Matic Črnic ter čuvaj celjske mreže, debitant Matic Kotnik.

V primerjavi z zadnjim selektorjevim seznamom za dvoboja s Švedsko in Turčijo manjkajo vratarja Nejc Vidmar in Grega Sorčan, branilci Boban Jović, Andraž Struna in Luka Krajnc, zvezni igralci Andraž Kirm, Rajko Rotman, Rok Kronaveter in Jure Matjašič, nova obraza bosta vratar Kotnik in branilec Dejan Trajkovski, medtem ko se je Josip Iličić tokrat znašel kot kandidat za napad in ne, kot doslej, za zvezno vrsto.

»Začenjamo nov cikel, upam, da bolje kot prejšnjega, predvsem kar se točk tiče. Prejšnji konec tedna mi je dal kar nekaj veselja v smislu doseganja zadetkov in dinamike igralcev. Videl sem spodbudne stvari in če bo to zdržalo do Litve, se mi lahko kar smeje. Tega v preteklosti nisem videl,« je začel Katanec in malce potarnal nad izbiro levih bočnih igralcev, med katerimi je tudi Bojan Jokić, čeravno pri Villarrealu ne dobiva priložnosti: »Z levimi bočnimi imamo nekaj težav, na desni smo pokriti solidno. Bojan je v trenažnem procesu, priprave je opravil v celoti in tudi v prijateljskih dvobojih je igral, nato pa v ligi ne. Upam, da se bo kaj spremenilo ali da si bo poiskal novo sredino.«

Z Litvo so naši fantje nazadnje igrali v kvalifikacijah za letošnji euro, doma so se razšli z 1:1, na gostovanju pa so zmagali z 2:0. »Danes lahko le še za eno, dve reprezentanci rečeš, da ju boš premagal. Litva je v zadnjem obdobju zamenjala nekatere obraze, videli smo nekaj prijateljskih tekem. Igra nekoliko drugače kot prej, proti Poljakom me je za dvajset minut presenetila. Visoko je bila postavljena, ustvarjala si je priložnosti, nato pa začela padati. Toda ni problem Litva, ukvarjati se moramo sami s sabo, da smo borbeni in energični,« zatrjuje Katanec in se veseli sodelovanja z nekdanjim selektorjem mlade reprezentance Kavčičem: »Več oči več vidi, več glav več ve. Tomaž pozna kar nekaj fantov, ki so zdaj v članski vrsti, in morda pozna določene stvari, ki jih jaz ne. Gremo skupaj v zmage.«

Na Katančevem seznamu so: vratarji Jan Oblak (23, let, Atletico Madrid/Španija), Vid Belec (26, Carpi/Italija) in Matic Kotnik (26, Celje); branilci Boštjan Cesar (34, Chievo/Italija), Bojan Jokić (30, Villarreal/Španija), Miral Samardžić (29, Henan Jianye/Kitajska), Aljaž Struna (26, Palermo/Italija), Nejc Skubic (27, Konyaspor/Turčija), Petar Stojanović (20, Dinamo Zagreb/Hrvaška), Miha Mevlja (26, Dinamo Bukarešta/Romunija) in Dejan Trajkovski (24, Twente/Nizozemska); zvezni igralci Valter Birsa (30, Chievo/Italija), Kevin Kampl (25, Bayer/Nemčija), Jasmin Kurtić (27, Atalanta/Italija), Benjamin Verbič (22, København), Rene Krhin (26, Granada/Španija), Miha Zajc (22, Olimpija), Blaž Vrhovec (24, Maribor) in Matic Črnic (24, Domžale); ter napadalci Milivoje Novaković (37, Maribor), Robert Berić (25, St. Etienne/Francija), Roman Bezjak (27, Rijeka/Hrvaška) in Josip Iličić (28, Fiorentina/Italija).