Katančeva želja zmaga, Petkovićeva zmaga z dvema goloma razlike

Katanec: Deloma sem nezadovoljen s tem, kar vidim. Morda bo treba vpeljati drugo strategijo, ustvariti novo generacijo.

Objavljeno
02. september 2015 19.09
nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Selektorja nogometnih reprezentanc Slovenije in Švice, ki se bosta v soboto v Baslu pomerili v obračunu kvalifikacij za euro 2016 v Franciji, sta si enotna: oba želita zmago, le da Vladimir Petković z dvema goloma razlike, medtem ko Srečko Katanec ambicij ni dodatno izostril. Med ekipama so na trenutni razpredelnici skupine E zgolj tri točke razlike, dosedanja statistika pa je na strani Švicarjev, ki so v osmih uradnih obračunih petkrat zmagali, enkrat remizirali in dvakrat izgubili.

»Moj cilj je vselej igrati na najboljši možen način z namenom zmagati. Ne znam igralcem reči, naj igrajo na točko, tega nisem nikoli znal in nikoli naredil. Vselej je treba zadeti, to je želja na vsaki tekmi. To filozofijo fantom tudi prenašam. Če pridejo na priprave v dobrem stanju, je to lahko, v nasprotnem primeru je zahtevneje,« je za STA poudaril Katanec in dodal, da sta izbrani vrsti manjkali agresivnost in samozavest, kar skušajo te dni popraviti na treningih v Stožicah in Lescah.

»Na določenih mestih pač nisem zadovoljen s tistim, kar vidim. Te kvalifikacije bomo spravili pod streho na že uveljavljen način, če pa se bo zdajšnje stanje nadaljevalo, bo treba v dogovoru z Nogometno zvezo Slovenije vpeljati neko drugo strategijo, morda ustvariti neko novo generacijo,« je dodal selektor, ki mu nekaj sivih las povzročata poškodbici Jana Oblaka in Reneja Krhina.

Seveda bodo pred domačimi navijači v soboto maksimalno motivirani tudi Švicarji. Z zmago nad Slovenijo z dvema goloma razlike in morebitnim torkovim uspehom v Londonu nad Anglijo jim drugo mesto in neposredna uvrstitev na euro v Franciji ne moreta več uiti. »Če v soboto zmagamo, smo z nogo in pol že na prvenstvu,« je prepričan Admir Mehmedi, njegove besede je podčrtal tudi selektor Vladimir Petković.

»Zmaga z dvema goloma razlike bi pomenila, da smo 80 odstotkov dela v kvalifikacijah že opravili. Vselej sem zatrjeval, da bo ta obračun za nas odločilen, zato moramo biti željni, saj imamo priložnost za velikanski korak proti euru,« poudarja 52-letni strokovnjak iz BiH, ki ga je sedma sila kajpak tudi že pobarala, ali zna zapeti švicarsko himno. »V avtu imam zgoščenko s himno in ko prestopim švicarsko mejo, se ta neprestano vrti,« je odvrnil Petković, ki bo v Baslu pogrešal edino Johana Djourouja, na njegovem seznamu pa je kar dvanajst imen, ki si kruh služijo v Nemčiji.