Katančeve opozorili tudi Hrvati in Italijani

Petkova tekma z najslabšo reprezentanco v skupini F zadnji letošnji izziv za Slovenijo. Malta od leta 1972 zmagala le trikrat.

Objavljeno
08. november 2016 23.38
Trening slovenske nogometne reprezentance, Brdo pri Kranju, 8. november 2016 [trening,nogomet,slovenska nogometna reprezentanca,Brdo pri Kranju]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Pred vrati je še zadnje dejanje letošnjega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji. Najbolj optimistični navijači slovenske reprezentance pričakujejo petkovo zmago Katančeve zasedbe na Malti in remi na otoškem derbiju v Londonu, s čimer bi se Slovenci zavihteli celo na vrh skupine F. Boj za Rusijo 2018 bi bil po takšnem scenariju napet in zanimiv najmanj do naslednjega oktobra.

Pred začetkom 12. kvalifikacijskega cikla Slovenije je malokdo pričakoval, da bo reprezentanca Srečka Katanca ostala v igri za nastop na tretjem mundialu do zadnjega kola. Po začetnem spodrsljaju v Litvi bi takšne lahko našteli na prste ene roke. Toda, pozor: eno »napako« je možno vselej nadoknaditi »nekje drugje«, dve le izjemoma. Tudi zato bi morala veljati v slovenskem taboru popolna mobilizacija pred dvobojem z avtsajderjem, saj »znajo danes vsi igrati nogomet«, kot radi rečejo trenerji.

Kaj čaka Slovence v tekmi, ki jo bo vodil poljski sodnik Pawel Raczkowski? Čvrsto zasidran tekmec, ki ga bodo oblegali pri temperaturi 20 stopinj Celzija, morda bodo večer pospremile celo nevihte. Malta v zadnjih tekmah ni delovala tako slabo, kot bi lahko sklepali po visokem porazu s Škotsko (1:5), kljub temu v boju za Rusijo prejema povprečno po tri gole na tekmo; z 0:2 je namreč izgubila tako v Angliji kot Litvi.

»Naj vas ne zavede visoka zmaga Škotov v septembrski tekmi na Malti. Prvi gol je padel po tem, ko je eden od Škotov želel podati žogo v kazenski prostor, a je namesto tega zadel stičišče vratnice in prečke. Nato so Škoti pri rezultatu 1:2 dobili še enajstmetrovko, Maltežan pa rdeči karton, četudi ni bilo kontakta med igralcema ... Seveda je bilo potem 1:5, a to ni realen izid,« je Katanec zavrnil namigovanja na kakršnokoli slovensko podcenjevanje Maltežanov. Selektor ve, kaj bo na »mizi«; z morebitno zmago bi končal koledarsko leto z 8 točkami na računu, kar je točko več od želje optimistov, ki so računali na zmagi z Litvo in Malto ter remi s Slovaško.

»Saj sem opozarjal na Malto že takoj po žrebu. Fantje bodo imeli v mislih dovolj informacij za ustrezno pripravo na tekmo. Zdaj že vedo, kako je treba igrati v kvalifikacijah in na kakšen način lahko pridejo do uspeha. Nikogar ne moreš podceniti, ne Andore ne San Marina, kaj šele Malto, 'Ferce' in podobne. Seveda bomo naredili vse za tri točke, ki so za nas ključne. Vse drugo bo nepomembno. Navijači naj ne pričakujejo lepe tekme,« je še opozoril Katanec.

Selektor ima na nek način prav, spomin na septembrsko osvojeno točko v Vilniusu je zelo svež, malce starejši spremljevalci reprezentance se spominjajo tudi remija na Ferskih otokih izpred petnajstih let. Slovenci imajo z Maltežani resda pozitivne izkušnje. V boju za Portugalsko 2004 so jih dvakrat premagali; v Sredozemlju sta jih zmlela Zlatko Zahović in Ermin Šiljak, na legendarnem Bežigradu pa Šiljak in Sebastjan Cimerotić. Prijateljski tekmi z začetka 90. let pa sta preveč oddaljeni.

Kako neugodna reprezentanca bo v vasici Ta'Qali pričakala slovensko odpravo? Malta je igrala prve kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 1972, toda ne v boju za Nemčijo 1974 ne pozneje ni zmagala niti enkrat. Kljub temu velja opozoriti na nekaj odmevnih remijev Maltežanov v tem stoletju, in sicer v tekmah z Islandijo (2004), Hrvaško, Bolgarijo (2005) in Albanijo (2009). Skromna zasedba si je pripisala tri zmage le v boju za prvenstva stare celine; to je bilo v letih 1975 (Grčija), 1982 (Islandija) in nazadnje 2006 (Madžarska). V zadnjih desetih tekmah na svojem štadionu so Maltežani le dvakrat remizirali, bolj bode v oči podatek, da so zadnje tri domače tekme na neuspešni poti proti Franciji 2016 izgubili z minimalnih 0:1, in sicer proti močnim Italiji, Bolgariji in Hrvaški.

Velike težave Hrvatov in Italijanov so v kombinaciji z neverjetno samozavestjo, ki jo v zadnjih dneh javno izžarevajo Maltežani v svojih medijih, najboljše opozorilo za favorizirano Katančevo zasedbo pred morebitnim podcenjevanjem.