Katančevi na Škotsko s skromno popotnico

Kdo ve, kaj vse čaka Slovence v Glasgowu, ko bodo Škoti lovili »nujne« tri točke v boju za mundial v Rusiji.
Objavljeno
20. marec 2017 00.14
brez naslova
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Današnji zbor slovenske nogometne reprezentance na Brdu bo nenavaden. Navzoči bodo odprli številne različne tematike, le o uspešnih nastopih glavnih adutov selektorja Srečka Katanca ne bodo razpravljali. Le redko se namreč zgodi, da Katančevi legionarji končajo teden brez doseženega gola ali podaje za gol.

Statistiko reprezentance je ozaljšal 37-letni Milivoje Novaković, nemara najboljši napadalec 1. SNL in edini nogometaš slovenskega prvenstva, ki bo realno računal na minutažo, ko bo Slovenija v nedeljo zvečer gostovala na škotskem nacionalnem štadionu Hampden Park.

Učinek legionarjev je ostal »tabula rasa«, pri tem so glavni akterji nizali poraze in neuspešne nastope. Derbi sta dobila le Nejc Skubic, ki je s Konyasporom zmagal na gostovanju pri najmočnejšem klubu v Turčiji – »Skube« tokrat ni v jati –, in Jan Oblak, ki je bil med vidnejšimi udeleženci derbija med Atleticom in Sevillo. Godin, Griezmann in Koke so prinesli Madridčanom pomembne točke v merjenju moči z neposrednim tekmecem in vse manj jih verjame, da bo Sevilla po 38 kolih španskega prvenstva končala na lestvici višje kot Atletico. Le še dve točki ločita vse bolj upehane Andaluzijce in moštvo Jana Oblaka, ki je ujel »reprezentančno« formo v optimalnem obdobju sezone. Kdo ve, kaj vse čaka Slovence na gostovanju v Glasgowu, ko bodo Škoti lovili »nujne« tri točke v boju za mundial v Rusiji.

Oblak ta čas ne razmišlja o prihodnjih izzivih v Španiji, četudi ga čaka po vrnitvi s Škotske peklenski ritem zahtevnih tekem. Gostovanje v Malagi takoj po tekmi s Škotsko bo baldrijan in poprova meta v primerjavi z izzivi, ki čakajo Atletico zatem. Po vrsti Real Sociedad, Real Madrid in evropski dvoboj z Leicestrom, ki lahko favoriziranim Madridčanom kaj le odvzame.

Sami sebi pa bi skoraj vzeli točki Rečani, ki še vedno kotirajo najvišje med vsemi na Hrvaškem. Edini izzivalec Rijeke je bil uspešen že dve uri prej; Dinamo je namreč brez težav zmagal v Pulju. Moštvo Matjaža Keka je na Rujevici gostilo Slaven Belupo in številni so vnaprej pripisali tri točke Rečanom. Toda v vodstvo so prvi prešli Koprivničani, ki so v drugem polčasu vnovič opozorili nase z izenačenjem na 2:2. Nad Kekove adute so se začeli zgrinjati temni oblaki, Dinamo bi v tem primeru zaostajal le še dve točki, ki bi ju lahko nadoknadil že v enem medsebojnem derbiju. Kekov tokratni rešitelj je postal Marko Vešović, ki je zabil gol za končnih 3:2 v 87. minuti tekme.

»Igralci so pod velikim pritiskom in le najboljši ga znajo prenesti učinkovito. Fantje vedo, da igrajo za velike stvari. Posledično je tudi pri vseh napakah aktualnih več dejavnikov; prvi gol je bil napaka večih fantov, drugega smo dobili iz prekinitve. Zadeli so še prečko ... V seštevku smo vendarle zasluženo zmagali,« je ocenil Kek, nato pa priznal: »Moramo se 'resetirati', torej ne le odpočiti, marveč moramo nekatere naše nogometaše 'dvigniti', da ne bodo padli v formi prav pred ključnimi tekmami sezone.«

Roman Bezjak in Matic Črnic bosta prišla na Gorenjsko dobre volje, Zagrebčani so ostali na razdalji štirih točk. Manj obetavno je izhodišče Leverkusna, ki je izgubil prvič pod vodstvom začasnega trenerja Tayfuna Korkuta. Po remiju v bundesligi in Madridu v ligi prvakov so Kevin Kampl in soigralci klonili na gostovanju v Hoffenheimu, ki se bori za nastop v ligi prvakov. Če so »lekarnarji« še nekaj tednov nazaj upali na čudežno vrnitev v boj za Evropo, je realnost drugačna: od 4. mesta jih loči 14 točk, od izpada v 2. bundesligo pičle štiri točke! Kampl je bil resda med najbolje ocenjenimi (3), nanizal je največ podaj (54) med vsemi pri Bayerju.

Katancu je povzročil skrbi le Josip Iličić, toda ne zavoljo igre, saj je bil med najboljšimi igralci Fiorentine, ki je zmagala v Crotoneju. »Jojo« je namreč zapustil igrišče v 71. minuti zaradi poškodbe gležnja, ki pa naj ne bi bila hujše narave.