Katančevi v Litvi nad neugodno 18-letno tradicijo

Slovenija bo jutri krenila v svoj 12. ciklus kvalifikacij za veliko tekmovanje. V Rusijo pelje bolj trnova pot kot v Francijo.

Objavljeno
03. september 2016 01.47
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – In vendar se vrti, bi rekel slavni Galileo. Slovenska nogometna reprezentanca ima novo priložnost za uvrstitev na veliko tekmovanje, prvo po zgodovinskem nastopu v Južni Afriki. Izbranci selektorja Srečka Katanca bodo odprli kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Rusiji jutri zvečer (18.00) v Litvi, vloga favorita za prvi komplet točk pa bo pripadla prav Slovencem.

Lahko Slovenija ob dobrem letu osorej konča kvalifikacije na vrhu skupine F in se neposredno uvrsti na mundial v Rusiji? Lahko, četudi bi šlo za nerealen podvig. Reprezentančni rod, ki ga poosebljajo nosilci nekdanje selekcije U-21 Oblak, Kampl, Krhin in Berić, je dosegel šele 40 odstotkov izkušenosti Zlatka Zahovića in soigralcev iz obdobja 1998-2002 ter približno 50 odstotkov uigranosti Roberta Korena in druščine med letoma 2009 in 2011. In tako prvo kot drugo slovensko nogometno pravljico so napisali v nepredvidljivih razmerah dodatnih kvalifikacij – Slovenija nikdar ni končala na vrhu katerekoli kvalifikacijske skupine.

Navijači naj torej ne pričakujejo, da se bodo Slovenci sprehodili čez skupino v družbi Anglije, Slovaške in Škotske, lahko pa upravičeno želijo čim več, začenši zmago v Litvi. Po videnem na Gorenjskem se zdi, da reprezentanca deluje dobro, fantje vedo, kaj jih čaka na trnovi poti proti mundialu, na Brdu je zavela nova energija, kar so nam potrdili tudi reprezentanti. Nekateri nosilci igre že dolgo niso igrali tako dobro in učinkovito kot v zadnjih tednih, Katanec bi lahko v peti »premierni« tekmi kvalifikacij dočakal svojo prvo tovrstno zmago. Pred 18 leti je namreč remiziral v Grčiji, odtlej pa ostal brez zmage še trikrat (na Ferskih otokih, Islandiji in v Estoniji).

Slabša »novica« za reprezentance iz nižjih bobnov je dejstvo, da pelje v Rusijo bolj trnova pot kot nazadnje v Pariz, saj drugo mesto prinaša le nastop v dodatnih kvalifikacijah, če odmislimo nesrečneža, ki bo ostal brez njih kljub 2. mestu na lestvici. Bolj spodbuden je pogled na razpored tekem Slovenije. Drži, da so avtsajderji v prvih kolih običajno motivirani močneje kot ob koncih ciklusov, toda tekmo v Vilniusu bi bilo »modro« odločiti v svojo korist. Tudi oktobrski dvojček tekem s Slovaško in z Anglijo je terminsko ustrezen; hitro bo razvidno, ali lahko Slovenci posežejo med zvezde, ali pa jih do konca ciklusa čaka – v nogometnem žargonu – strategija »stani-pani«.

»Kalkulacije so vselej zanimive za navijače, toda ne moremo si jih privoščiti. Naše misli zaseda le prva tekma v Litvi. Tudi sami ste bili nazadnje v Litvi, veste, kaj lahko pričakujemo na tamkajšnji umetni travi. Litovska reprezentanca ima novega selektorja in nekaj novih igralcev, njeno jedro pa je uigrano, zato nam ne bo lahko. Na prijateljski tekmi s Poljsko so imeli Poljaki v prvih pol ure resne težave, Litovci so igrali neverjetno visoko in agresivno. Toda v zadnjem tednu smo se osredotočili predvsem nase in piljenje svoje forme. Samo ta bo odločala o zmagi,« se zaveda selektor Srečko Katanec.

Od ponedeljkovega zbora na Brdu je imel Katanec več kadrovskih težav, kot si je mislil prej. Kevin Kampl je prvič vadil z jato šele v četrtek popoldne, Jan Oblak le dan predtem, Jasmin Kurtić si je poškodoval gleženj v torek, težave s stegensko mišico spremljajo Josipa Iličića, gleženj je začasno izdal Petra Stojanovića, en trening je izpustil tudi drugi bočni nogometaš Nejc Skubic, ... Kljub vsemu ostaja Slovenija favorit za zmago, s katero bi dobrodošlo dvignila nogometno temperaturo pred spektakularnimi oktobrskimi večeri.