Katančevi v polni postavi pred Belfastom

Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek odigrala še prijateljsko tekmo s Severno Irska (20.45).

Objavljeno
26. marec 2016 15.48
Trening nogometne reprezentance na stadionu Bonifica. Nogometaš Enej Jelenić med vajo.V Kopru 22.3.2016[ Nogometaš Enej Jelenić.reprezentanca.nogomet]
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju opravila zadnji trening pred nedeljskim odhodom v Belfast, kjer jo v ponedeljek ob 20.45 čaka prijateljska tekma s Severno Irsko. Selektor Srečko Katanec je imel na voljo vse igralce, tudi Valterja Birso in Eneja Jeleniča, ki sta zaradi viroze oziroma bolečin v peti izpustila petkov trening.

Zato pa je vse brez težav oddelal Josip Iličić, ki pozdravlja svežino v reprezentanci. »Vedno je treba osvežiti ekipo, mladi prihajajo. Pomembno je, kako se bodo vklopili, zaenkrat je vse tako, kot mora biti. Je pa res, da sta to zdaj prijateljski tekmi in je drugačen naboj. V vsakem primeru pa nas čaka še ena težka tekma, nato bomo bolje vedeli, kje smo,« je dejal Iličić.

Novosti v ekipi - ob slovesu nekaterih ključnih igralcev prejšnjega obdobja so zdaj priložnost za dokazovanje dobili mlajši, tudi iz slovenske lige - zadovoljujejo tudi branilca Rijeke Mirala Samardžića. »Nekaj pozitivnega vidim v teh novostih. Novinci se dobro vključujejo, mislim, da bodo ob pomoči starejših hitro povsem prilagojeni na to okolje,« pravi Samardžić.

Če si v slovenskem taboru po zmagi proti Makedoniji želijo dobiti dodatne informacije o igralcih, ki doslej niso (veliko) igrali, in tako narediti nov korak k gradnji nove, pomlajene reprezentance, pa so Severni Irci osredotočeni tudi na izboljšanje rekorda. Z zmago ali neodločenim izidom proti Sloveniji, ki jim služi kot del priprav na evropsko prvenstvo 2016, bi niz neporaženosti namreč podaljšali že na deset tekem. A to je bržčas tudi motivacija za Slovence (ti so izgubili eno od zadnjih šestih tekem), da poskusijo prekiniti ta rekordni dosežek. Danes popoldne jih tudi v luči priprav na to čaka prva video analiza tekmeca. »Po eni strani je to res dodatna motivacija, ampak mi gremo na zmago na vsaki tekmi. Pričakujemo težko tekmo, vendar verjamem v soigralce, vsi bomo dali svoj maksimum, kakšen pa bo izid, pa bomo videli,« meni Samardžić.

V severnoirskem taboru pa pripravljajo predstavo navijačem ob zrušenem rekordu. »To, da smo se uvrstili na EP, je izjemen dosežek. Ob tem smo izenačili tudi naš rekordni niz neporaženosti. Želimo pa si ga nadaljevati. S takšnim mišljenjem bomo šli tudi v tekmo s Slovenijo. Želimo pripraviti pravo predstavo za naše navijače,« je za otoške medije dejal branilec Craig Cathcart. Severna Irska je v četrtek igrala proti Walesu in remizirala z 1:1. Selektor Michael O'Neill je preizkusil sistema 3-5-2 in 4-3-3, podobno v Belfastu pričakujejo tudi v ponedeljek.