Katanec: Fante je treba nabrusiti in jih poslati v boj

Nogomet: dva dneva pred nadaljevanjem poti proti Rusiji 2018 na Brdu mobilizacija vseh sil.

Objavljeno
24. marec 2017 01.07
Srečko Katanec na treningu slovenske nogometne reprezentance,Brdo Slovenija 21.03..2017 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenski nogometaši pričakujejo nedeljsko tekmo v Glasgowu dobro pripravljeni, je zatrdil selektor Srečko Katanec: »Odlični so!« Na slovitem štadionu Hampden Park morda ne bomo spremljali lepotice 5. kola kvalifikacij za Rusijo 2018, bolj verjetno je pozicijsko vojskovanje in srdit boj za vsako (odbito) žogo. Na tak način se pripravljajo na Škote tudi Slovenci. 

Srečko Katanec sploh ni gledal prijateljske tekme Škotske in Kanade, na kateri sta se reprezentanci razšli v sozvočju s prijateljstvom pod dežnikom Commonwealtha. »Ah, prijateljske tekme me resnično ne pritegnejo, saj ponujajo premalo informacij. Selektorji iščejo rešitve za posamezne igralne položaje in nekatere malenkosti, ki jih ne vidimo. Vprašljiv je bil tudi motiv Škotov. Aleš Čeh mi je povedal, da so odigrali tekmo pred 5000 gledalci, na tribunah so slišali celo pogovore z igrišča. V nedeljo bo povsem drugače, desetkrat več navijačev, ki bodo zahtevali od Škotov zmago za vsako ceno,« je ocenil Srečko Katanec.

Slovenci so opravili na Brdu eno raztezanje in tri prave skupne treninge, danes popoldne naj bi sledil še zadnji, na katerem bodo poskusili dokončno uigrati enajsterico, s katero bi presenetili Škote na njihovem nacionalnem štadionu. Reprezentanca vadi v polni zasedbi, saj ni več poškodovanih nogometašev, zato se dejansko potegujejo za nastop – vsaj formalno – vsi. Katanec je zadovoljen, ker je ujela formo skupina 14, 15 fantov, na katere resno računa v nedeljo in s katerimi dela najbolj podrobno ves teden priprav na Gorenjskem.

»Nismo še odpravili vseh dilem. Fantje delujejo dobro, dobili so dovolj informacij o tekmecu, prav tako dobro vedo, kaj od njih pričakujemo mi. Enostavno bodo morali biti najmanj enako motivirani in nabrušeni kot Škoti, v nasprotnem primeru jih bodo gostitelji 'zmleli in pohodili',« je prepričan Katanec. Logično, Otočani so zašli v neprijeten položaj, iz katerega se lahko izvlečejo le s tremi točkami.

Prav zavoljo tega lahko navijači pričakujejo borbeno predstavo, v kateri bodo morali na morebitno ostrino tekmeca odgovoriti na enak način. Tako je bilo že večkrat doslej. Otoške reprezentance pač ne morejo igrati nogometa v koliziji z značajem svojega naroda, zato so na igrišču prav vselej bojevite. To velja tako za Angleže, ki resda poskušajo osvojiti tudi »evropski« slog igre po tleh, kot manj uspešne nogometne nacije, kot so Škotska, Wales, Severna Irska in tudi Irska, edina otoška država, s katero Slovenija še ni odigrala tekme.

Dosedanji izkupiček Slovencev v merjenju moči z otoškimi ekipami je resda mizeren in vse prej kot obetaven. Lanski nogometni spektakel v Stožicah je prinesel prvo točko za Slovenijo v petih tekmah z Angleži, z Walesom so vknjižili le en remi, s Severno Irsko zmago, remi in tri poraze, vključno z lanskim v Belfastu. S Škotsko ni nič bolje: v dosedanjih treh tekmah je Slovenija še ni premagala.

»Seveda smo Škote dobro proučili. Prav tako vemo, kdo bi lahko igral na posameznih položajih in kdo ne. Toda to je le del poti do morebitnega uspeha. Selektor Gordon Strachan je poslal v tekmo s Slovaško eno enajsterico, proti Angležem pa je bila v udarni zasedbi sedmerica drugih adutov. Tudi v nedeljo lahko pride do podobnega položaja, zato bo ključno, kako hitro in uspešno se bodo na to odzvali in prilagodili fantje. Ogromno stvari namreč lahko predvidevaš šele med tekmo,« je zatrdil Katanec.

Pred 50.000 navijači bodo nemara res vladale drugačne razmere za igro kot predvčerajšnjim v Edinburghu. Če je štadion Hiberniana v sredo deloval kot hiša duhov, bo jutri zvečer obratno. V Glasgowu se bo trlo navijačev. Komunikacija med Katancem in njegovimi izbranci bi bila ohromljena, četudi bi selektor uporabljal megafon.

Tudi zato bo pomembna optimalna priprava na tekmo in brezhiben izbor enajstih borcev. Katanec bi najraje kloniral nogometaše, kakršni so Aljaž Struna, Boštjan Cesar, Jasmin Kurtić ali Roman Bezjak. Zanje ni izgubljene žoge ali tekmeca, s katerim se ne bi upali pomeriti tudi v ringu. Jutri zvečer bo šlo prav za borbenost, kar so po vrsti potrdili vsi sogovorniki. »Škoti gojijo značilno otoško igro. Vemo, da nas čakajo bitka in številni dvoboji,« je zatrdil Rene Krhin. »Dobro jih poznamo, pred svojimi navijači dobijo dodatno energijo, tako da nam ne bo nihče prizanesel,« je dodal Benjamin Verbič. Celo Valter Birsa, eden najboljših posameznikov te sezone italijanskega prvenstva, ki slovi po tehnično brezhibni igri, je napovedal podobno: »Kar zadeva agresiven pristop in borbo za vsako žogo, bomo morali biti na enako visoki ravni kot Škoti, v nasprotnem primeru pozabimo na uspeh.«

Na Gorenjskem vlada popolna mobilizacija razpoložljivih sil. Srečko Katanec je zaprl vadbo za medije in zunanje opazovalce, da ne bi do Škotov pricurljala kakšna pomembna podrobnost. Fante je včeraj obiskal tudi predsednik NZS Radenko Mijatović ter zagotovil polno podporo njim in strokovnemu štabu: »Verjamem, da se bo reprezentanca vrnila iz Glasgowa s pozitivnim izidom.« Ne nazadnje je izbrana vrsta v ciklusu bojev za mundial v Rusiji prvič kadrovsko popolna.