Katanec: Fantje potrebujejo podporo navijačev

Kvalifikacije za euro 2016: po derbiju za drugo mesto čaka drevi (20.45) Slovence še derbi za tretje mesto v skupini E.

Objavljeno
07. september 2015 23.37
brez naslova
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Maribor – Drevišnji večer v Mariboru bo razkril, kako so slovenski nogometaši sprejeli boleč poraz v Baslu, ki jih je pahnil v neobetaven položaj v boju za euro 2016 v Franciji. Estonija bo tekmec po meri – gre za realno slabšo in premagljivo ekipo, ki pa lahko pade le ob optimalno zbrani in pripravljeni reprezentanci Slovenije.

Po videnem v štajerski metropoli Srečko Katanec ne bo veliko posegal v začetno enajsterico, ki je pritekla na zelenico štadiona v Baslu. Slovenski selektor nam je namreč še enkrat več ponovil, da je zelo zadovoljen s prikazanim v Švici, če odmislimo zadnjih 20 minut igre.

»Odkar sem se vrnil na slovensko klop, še nismo igrali tako dobro. Fantje so se pogumno lotili Švicarjev, taktično so igrali zelo zrelo, pametno, toda odločno. To je bila naša najboljša tekma v mojem drugem mandatu selektorja. Vem, da na koncu šteje le rezultat, toda trenerje zanima še marsikaj drugega. Vesel sem denimo dejstva, da smo na St. Jakob Parku implementirali v prakso, kar smo ves teden vadili na treningih,« je zatrdil Katanec in razkril, da so prav vsi njegovi izbranci nared in pripravljeni za novo preizkušnjo, ki bo najmanj tako zahtevna, kot je bila nedavna na severozahodu Švice.

Tudi Branko Ilić je potrdil šefove besede: »Veliko se pogovarjamo. Naša pripravljenost in motiv nista vprašljiva, v zadnjih dveh dneh pa smo poskušali dvigniti predvsem glave in se ozreti v prihodnost. Hvala bogu, da tekma z Estonijo prihaja le tri dni po Švici, da ne bomo dolgo oklevali in bomo imeli hitro priložnost za vrnitev v igro ... Navijačem želimo podariti zmago.«

Reprezentanti so tudi na generalki za drevišnji dvoboj delovali podobno kot doslej, dodatno mero razvedrila pa so dobili kar med ogrevanjem pod namakalnim sistemom na zelenici Ljudskega vrta. Tudi nocoj bodo najvidnejše vloge bržčas pripadle istim akterjem kot v soboto zvečer, kar je razumljivo. Le zakaj bi Katanec menjal, kar je delovalo tako odlično, vse dokler ni prišla do izraza boljša telesna pripravljenost Švicarjev in daljša klop Vladimirja Petkovića? Drži le eno: Slovenija bo v napadu gotovo zaigrala z novim »centerforjem«. Katanec logično ni želel razkriti, kdo bo zamenjal nesrečnega Milivoja Novakovića, četudi se zdi, da je »naravna izbira« le ena – Robert Berić, ki bo želel še kako močno opozoriti nase na štadionu svojega nekdanjega kluba. V Ljudskem vrtu se je vselej počutil odlično, sezona 2012/13, v kateri je nanizal 20 golov za Maribor, ga je izstrelila v Evropo, vse to pa je v zadnjem letu še nadgradil s sijajno strelsko statistiko v majici Rapida.

Kako se lotiti tekme, ki bi Slovence v primeru zmage – in poraza Švice v Londonu – vrnila celo v bitko za drugo mesto v skupini, ki prinaša neposreden nastop v Franciji 2016? Katanec je dobro proučil Estonce, ki so v sedmih kvalifikacijskih tekmah prejeli pičlih pet golov. »Upam, da bodo navijači potrpežljivi, saj ne bo šlo za lepo tekmo. Vedite, da Estoncev še nihče ni nadigral, saj so postavljeni zelo zgoščeno in igrajo čvrsto. Igrati moramo potrpežljivo in računati na naše igralce v napadu, ki premorejo več znanja od gostujočih, da bodo naredili dodaten prostor za kakšno akcijo in nato gol,« je razkril recept za uspešen večer Katanec. Četudi bi Slovencem že točka močno pomagala v boju za tretje mesto, vsi v našem taboru poudarjajo podobno: v tretjem poskusu želijo prvič premagati Estonce tudi v septembru, kar se jim doslej še ni posrečilo (2. 9. 2011 v Stožicah 1:2, 8. 9. lani v Talinu 1:0).

Bomo videli, kako bo vplivala na igro reprezentance (ne)zasedenost Ljudskega vrta; organizatorji tekme namreč pričakujejo približno 5000 gledalcev. »Fantje potrebujejo podporo navijačev, pri čemer ni pomembno, ali bomo zabili gol v prvi ali pa v 90. minuti,« je pozval občinstvo selektor Srečko Katanec.