Katanec: Fantje premorejo dovolj znanja tudi za favorizirano Anglijo

Jutri bo obiskala Slovenijo peta slovita evropska reprezentanca po Italiji, Franciji, Nemčiji in Nizozemski.

Objavljeno
13. junij 2015 01.59
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Kaj bo opravila slovenska nogometna reprezentanca v boju s favorizirano Anglijo, selekcijo iz nogometne zibelke, zasedbo iz najmočnejše lige na svetu? Sloveniji kaže dobro v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji, morebiten uspeh pa bi jo že močno približal euru 2016.

Jutri bo šlo ob severni ljubljanski obvoznici za pravi nogometni praznik. Potem ko so Slovenijo že obiskale Italija ('94, '04, 11), Francija ('03), Nemčija ('05) in Nizozemska ('07), bo Anglija že peta evropska reprezentanca s slovitim pedigrejem, s katero bodo na svojih tleh igrali Slovenci. Primerjava med jutrišnjima tekmecema je nesmiselna: reprezentanca, ki na trgu velja približno 400 milijonov €, je svojo prvo mednarodno tekmo igrala daljnega leta 1872, ko so Slovenci le sanjali o svoji državi. Podobno velja za primerjavo bazenov, v katerih iščejo kadrovske vire selektorji: če si bodo angleški prvoligaši v naslednji sezoni razdelili 2,4 milijarde € samo od prodaje TV pravic, si bodo člani 1. SNL razdelili pol milijona evrov.

Toda, pozor, naposled bo šlo vendarle za en nogometni večer, v katerem so možni vsi trije razpleti tekme. Izbranci selektorja Srečka Katanca se nimajo česa bati: nenazadnje so dobrega pol leta nazaj na istem štadionu z »rezervno« enajsterico dostojno parirali Kolumbiji, ki je veliko močnejša od Anglije. Tudi nekaj dni pred tekmo z zvezdniško južnoameriško zasedbo so se Slovenci v Londonu tako rekoč premagali sami, potem ko so zapravili vodstvo z 1:0. Prav na teh izkušnjah gradijo optimizem Katančevi upi, ki se zavedajo pomena jutrišnje tekme. Že točka bi pomenila veliko v boju s Švico za drugo mesto v skupini E, morebitna zmaga pa bi Slovencem na stežaj odprla vrata do drugega nastopa na evropskem prvenstvu.

Omenjeno drži le v primeru, če bodo gostitelji popravili igro z Wembleyja: navzoči smo tedaj dobili vtis, da si Slovenci med seboj ne podajajo žoge, pač pa žerjavico.

»Če bomo omejili število napačno oddanih žog na polovico v primerjavi s tekmo na Wembleyju, si bomo povečali možnosti za uspeh. O taktiki in možnih postavitvah Angležev vemo vse, fantov mi tokrat ne bo treba niti dodatno motivirati. Vendarle bo šlo za spektakel!« je prepričan selektor Katanec. Slednje gotovo drži, 15.796 prodanih vstopnic, torej 16.000 navijačev, bo – upajmo – pripravilo fantastično vzdušje, reprezentanti pa si želijo, da bi jih Stožice podprle v primeru slabše igre.

Katanec je zadovoljen z organizacijo slovenske igre v prvem polčasu londonske tekme. To želi ponoviti, v seštevku pa pričakuje podobno tekmo kot lanskega novembra. »Na takšni ravni, kot so kvalifikacije za veliko tekmovanje, prihaja do večjih kadrovskih sprememb le v primeru poškodb ali kartonov,« je zatrdil.

Jutri bo šlo za povsem drugačno tekmo, kot je bila marčevska zadnja reprezentančna v Ljubljani, ko je mrežo San Marina prerešetalo šest različnih slovenskih nogometašev. Slovenci naj bi posest žoge pragmatično prepustili gostom (v Londonu je bilo 58:42 v %), četudi ta slovenski rod premore dovolj ustvarjalnih nogometašev za – vsaj občasno – enakovredno igro s favoritom, ki s stoodstotnim izkupičkom zaseda vrh skupine E.

Na učinkovite nasprotne napade resda lahko računaš le ob igralcih, ki premorejo bodisi hitre noge bodisi hitre misli. Ali optimalno – oboje. Iz tega zornega kota bi bila med najkoristnejšimi Andraž Kirm in Kevin Kampl, prav v povezavi s slednjim pa je Katanec novinarjem omogočil največ manevrskega prostora za ugibanja. Za napadalcem Milivojem Novakovićem je namreč najpogosteje uigraval navezo Kirm-Iličić-Birsa, ki je uživala prednost pred trojčkom Kirm-Kampl-Iličić (slednji je včeraj potarnal nad bolečino v desni stegenski mišici, a naj ne bi bilo nič resnega).

»O vrhu skupine E bodo odločale jesenske tekme. Tokrat si želim le, da bi fantje igrali pogumno, saj premorejo dovolj znanja. Imajo zgodovinsko priložnost za skalp slovite reprezentance,« je svojim adutom sporočil Katanec.