Katanec je imel prav: tekmo so res odločili mojstri

Slovenska reprezentanca pošteno nadigrala palčka iz San Marina. Popolna prevlada in 42 strelov. V ponedeljek še s Katarjem.

Objavljeno
28. marec 2015 00.50
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca je sinoči izpolnila več ciljev. V kvalifikacijski tekmi z avtsajderjem San Marinom je osvojila tri točke, navdušila navijače s šestimi goli in si pred gostovanjem Anglije v Ljubljani (14. 6.) pripravila imenitno izhodišče za napad na evropsko prvenstvo v Franciji.

Že od prvega sodnikovega žvižga je bilo opazno, kdo igra nogomet v majicah Fiorentine, Borussie Dortmund, Chieva, Kölna in drugih tujih klubov, kateri nogometaši pa jemljejo nogomet le kot popoldansko dejavnost po napornem delu v banki, odvetniški pisarni ali hotelu. Slovenci so namreč nenehno nizali priložnosti, gradili napadalno akcijo za napadalno akcijo in navduševali navijače. Selektor Srečko Katanec resda ni bil tako navdušen, s kretnjami rok je večkrat izrazil svoje nezadovoljstvo nad posamezniki ali neučinkovitimi akcijami.

Po prvih 45 minutah je imel gotovo prav; kljub obstreljevanju gostujočih vrat z vseh strani je na dveh velikih zaslonih na stožiškem štadionu še vedno pisalo le 1:0 za Slovenijo. Edini gol je namreč zabil povratnik v reprezentanco Josip Iličić. »Jojo« je rutinirano preigral resda odličnega vratarja Elio Benedettinija, potem ko je izkoristil sijajno podajo Valterja Birse. »Biki« je bil zelo razigran, večkrat je zaposlil soigralce in jim ustvaril priložnost za gol.

Toda saj so bili sinoči boljši od tekmecev prav vsi slovenski nogometaši. Pozitivno je, da so si dali duška, tako so na najboljši možen način navdušili navijače. Do konca tekme je namreč padlo še pet golov, prav vsi pa so bili na nek način lepi in zasluženi.

Omladič, Matavž in Bezjak

Najprej je bil po samostojni akciji s približno 25 metrov od vrat natančen Kevin Kampl, nato sta izpeljala dve akciji v različnih vlogah še Milivoje Novaković in Andraž Struna, vsi trije goli pa so padli v razmaku treh minut. Nato je opozoril nase še rezervist Dejan Lazarević, ki je v zanj značilnem slogu prešprintal gostujoče čuvaje kot Usain Bolt, in za konec še štoper Branko Ilić – spet po podaji Birse iz kota, seveda. Če bi želeli opisati vse slovenske akcije, bi za to potrebovali celo stran Dela, saj so Slovenci sprožili proti vratom gostov kar 42 strelov!

Katanec je lahko v drugem polčasu vnovič preizkusil nekatere naveze na igrišču in preveril uporabnost svojih zamisli: igro z dvema napadalcema (vstopil je še Robert Berić), debitantom Petrom Stojanovićem namesto Miša Brečka in Dejanom Lazarevićem namesto Andraža Kirma na levem krilu. Bomo videli, kaj uporabnega je lahko potegnil selektor iz tekme proti tako slabi reprezentanci, kot jo premore San Marino. Nekaj že drži: fantje so si povečali samozavest in lahko mirno pričakujejo junijski derbi za vrh skupine z Anglijo. Tudi Otočani so namreč sinoči zmleli Litovce.

Slovenijo čaka v ponedeljek še prijateljska tekma v Katarju, reprezentanci pa se bodo na letu za Doho pridružili trije sveži obrazi: krilni nogometaš Nik Omladič ter napadalca Tim Matavž in Roman Bezjak.