Katanec nad Makedonce brez Kekovih fantov

Z Makedonijo prvi preizkus prenovljene reprezentance. Od prve minute tudi Aljaž Struna, Skubic, Verbič in Zajc.

Objavljeno
22. marec 2016 23.30
Trening nogometne reprezentance na stadionu Bonifica. .V Kopru 22.3.2016[.reprezentanca.nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Koper – Dan pred prijateljsko tekmo slovenske nogometne reprezentance z Makedonijo je bilo na Obali veliko bolj živahno kot v ponedeljek. Koprčani so izkoristili za malenkost šibkejšo burjo in si v večjem številu ogledali generalko selekcije Srečka Katanca, ki je delovala opazno motivirano. Danes ob 18. uri bo fantom – ob znanju in podpori s tribun – močno koristil prav velik motiv.

Danes se bo začelo zares, vsak izgubljen dan do septembrskega začetka kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji bi se lahko Slovencem maščeval. Slednji bodo začeli priprave na prvo tekmo v Litvi (4. 9.) z neugodno Makedonijo, ki je v treh poskusih še niso premagali.

Katanec je imel že pred treningom pripravljen kadrovski načrt za napad na Agima Ibraimija in soigralce. Na treningu, ki ga je spremljalo več trenerjev (Badžim, Zupan, Gliha, Jermaniš in Bogatinov), je uigraval navidez razigrano enajsterico, v kateri bi lahko začela tekmo le dva predstavnika »južnoafriških« sil. Le kapetan Boštjan Cesar in Bojan Jokić, ki ju je dejansko poslal v ogenj že Brane Oblak, bi zastopala sloviti rod Kekovih fantov.

»Dobro veste, kakšen poseg v enajsterico je to, toda fantom zaupam, naj me presenetijo, ne bom omejeval njihovih ambicij. Zavoljo specifičnega termina nismo opravili niti enega popolnega treninga, a najbrž so na istem tudi Makedonci,« je včeraj razmišljal Katanec. Ljubljančan naj bi poslal v ogenj – ob novem čuvaju mreže Janu Oblaku – izjemno prevetreno zasedbo. Ob Jokiću in Cesarju naj bi začela tekmo Palermov štoper Aljaž Struna in letošnje odkritje turškega prvenstva Nejc Skubic, v zvezni vrsti pa naj bi gradili igro Miha Zajc, Rene Krhin in Jasmin Kurtić. Benjamin Verbič naj bi naposled dobil priložnost na levem krilu (»Če bom res zaigral, sem pripravljen dokazati, da sem na Danskem le napredoval. V tamkajšnji ligi imajo sodniki strožja merila pri dosojanju prekrškov kot pri nas, manj piskajo, igra pa je posledično hitrejša.«), Josip Iličić na desnem, na položaju »centerforja« pa bo zaigral Rijekin adut za naslov hrvaškega prvaka Roman Bezjak.

Gre za lahko konjenico v »Barceloninem« sistemu igre 4-3-3 in prav zanimivo bo spremljati, kako uspešno se bo obnesla Katančeva taktična sprememba. »Le poskušali se bomo prilagoditi fantom, ki jih imamo tukaj,« je pojasnil zamisel Katanec in si zaželel dober nogomet. Tudi zmago? »Vselej je lepo zmagati, priznam, ob tem pa želim dobiti tudi čimveč koristnih informacij o fantih,« je zatrdil Katanec in dodal, da je Makedonija tekmec po meri. »Nekatere poznam še iz časa, ko sem bil tam selektor, denimo Pandeva, morda še katerega,« je še dodal.

Kdor bo danes pričakoval tiki-taka igro, bo morda razočaran. V zadnjih dneh z reprezentanco na Obali smo dobili občutek, da nikomur ne manjka motiva, opazna je tudi tekaška razpoloženost večine fantov. Toda izjemno težko bo skriti dejstvo, da imajo izbranci, ki jih bo poslal v ogenj Katanec, v nogah majhno kilometrino na tako zahtevni ravni, kot jo predstavlja članski reprezentančni nogomet. »Zato smo tu izkušeni. Podobne procese morajo začeti tudi največje reprezentance na svetu. V novem ciklusu moramo poskušati igrati bolj pogumno tudi za ceno morebitnih napak. Tako je v življenju in tudi nogometu,« je ocenil položaj reprezentance Bojan Jokić.