Katanec nad Škote kot Barcelona nad PSG

Slovenci na Gorenjskem uigravajo zasedbo za napad na Glasgow. V igri tudi Kevin Kampl, Rene Krhin in Josip Iličić.

Objavljeno
22. marec 2017 23.01
brez naslova
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Le še danes in jutri bo Srečko Katanec lahko kaj prikril Škotom, ki bodo gostili Slovence v nedeljo ob 20.45. Slovenski selektor na Brdu uigrava posamezne linije v enajsterici, ki naj ne bi doživela radikalnih sprememb v primerjavi z uspešno oktobrsko akcijo, gotovo pa je aktualen tudi model igre brez klasičnega srednjega napadalca.

Trenerji pogosto izpostavljajo pomemben dejavnik za uspeh katerekoli ekipe v sodobnem nogometu: v ospredju mora biti priprava lastnega moštva, lastna igra in odpravljanje lastnih napak. To gotovo drži, lažje pa je priti do cilja ob hkratni temeljiti proučitvi nasprotne zasedbe. Saj veste: v nogometu si uspešen le toliko, kot ti dovoli tekmec.

Tudi zato je Srečko Katanec že začel iskati udarno enajsterico za nedeljsko gostovanje v Glasgowu. Prek treningov uigrava fante, za katere je ocenil, da bi se lahko spoprijeli s taktičnimi izzivi, ki jih prinaša škotska reprezentanca. Slednja naj bi zaigrala v postavitvi z enim klasičnim srednjim napadalcem, kot se je zgodilo že proti Angliji (4-2-3-1) in Slovaški (4-5-1), drugače je bilo v tekmah z Litvo in Malto, ko so Škoti napadli realno slabši zasedbi z dvema v konici napada (4-4-2).

Tudi o vrnitvi Handanovića

Slovenci bodo želeli Otočanom na vsak način vsiliti svojo igro in svoj ritem igre, pri čemer jim bodo poskušali »skriti« žogo z večimi tehnično dovršenimi nogometaši. To bi lahko pomenilo, da bi dobil desni štoper Miha Mevlja prednost pred Miralom Samardžićem, ki v zadnjem času ni igral. Mevlja je preživel večji del kariere v zvezni vrsti, z žogo je na ti, podobno velja za Reneja Krhina, četudi slednji še kako pogreša igralne minute v majici Granade. Upoštevaje našteto bi lahko Katanec poslal na igrišče Bojana Jokića, kapetana Boštjana Cesarja, Mevljo in Aljaža Struno, ki je oktobra presenetil mnoge navijače, stroke pač ne. »Kiki« je rojen za srdite bitke, kakršna se obeta pred 50.000 glasnimi navijači na Hampden Parku. Oktobra je igral s Slovaško in Anglijo bolje kot Dani Alves v sanjskem moštvu Barcelone, tudi Hamšik in pozneje Lingard sta ob njem delovala kot plahi vaški najstnici. To bi bila torej linija pred vratarjem Janom Oblakom, ki je kmalu po vrnitvi ujel fantastično formo v majici Atletica. Še dobro! Še nekaj mesecev nazaj, ko je bil Oblak poškodovan, Vid Belec pa na stranskem tiru v Carpiju, je kazalo, da bo moral Katanec za derbi na Škotskem reaktivirati Samirja Handanovića ...

Ključna za igro sleherne nogometne zasedbe je vendarle zvezna vrsta. Z vrnitvijo Kevina Kampla se je Katančev manevrski prostor v zvezni vrsti povečal za cel hektar, tako raznovrsten nogometaš je Kevin. V sijajni formi igrata v Italiji tudi Jasmin Kurtić in Valter Birsa, ki bosta skoraj zanesljivo začela tekmo s Škotsko. »Biki« na položaju klasične »desetke«, na kateri blesti v italijanskem prvenstvu, Kurtić nemara na desnem krilu, na katerem je tudi opozoril nase v majici Atalante, uspešnice sezone v serie A. Če bo Rene Krhin čez teden uspešno stopnjeval svojo pripravljenost za igro, bo bržčas začel tekmo tudi on, v tem primeru bi kot skrita aduta čakala na klopi Benjamin Verbič in Nik Omladič.

Morda bo obsedel celo Josip Iličić, četudi se zdi bolj verjetno, da bi dobil »Jojo« proste roke v konici napada in bi Katanec z njim zaigral na podoben način, kot se je Barcelona lotila Parižanov v ligi prvakov – seveda manj tvegano. Ob Iličiću bi »potrebovali« neumornega tekača à la Roman Bezjak, ki bi hkrati lahko pomagal tudi na levi strani, kadar bi poletel v napad Kampl. Možna je tudi različica z Robertom Berićem ob Iličiću. Slovence namreč čaka boj za vsak meter igrišča in reprezentanca ne premore večjega bojevnika na položaju številka 9, kot je napadalec St. Etienna.