Katanec napovedal boj s Slovaško za vse tri točke

V Stožicah nepredvidljiv derbi razrvanih slovanskih ekip. Do pomoči navijačev s fanatično bojevitostjo in lepimi akcijami.

Objavljeno
08. oktober 2016 02.10
Trening nogometne reprezentance na Brdu pri Kranju 05.oktobra 2016 [nogomet,šport,Nogometni center Brdo,Brado pri Kranju,treningi,reprezentanca]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Brdo pri Kranju – Kaj bo opravila opazno razrvana slovenska nogometna reprezentanca v izjemno pomembnem večeru kvalifikacij za Rusijo 2018? Podobno načeta Slovaška je gotovo tekmica po meri Slovencev in pravšnji lakmusov papir za trenutno formo zasedbe selektorja Srečka Katanca. Slovanski derbi bo le težko osrečil oba udeleženca drevišnjega (20.45) spektakla v Stožicah.

Nogometna Slovenija se nahaja v zanimivem položaju – ne le akterji, tudi navijači in novinarji si niso enotni, kako bi se odzvali na zapleten položaj, v katerem imajo prednost iskanje slabosti, ustvarjanje negativnega ozračja in neposrečene poteze vpletenih v »afero Kampl«, katerih število narašča s krivuljo eksponentne funkcije. Kot da drevi na štadionu Olimpije ne bi šlo za enega prelomnih večerov v skupini F in kot da Slovenci ne bi krvavo potrebovali uspeha v derbiju večera s Slovaško.

Morda bi se morali gostitelji nocojšnje nogometne tekme v Stožicah spomniti enega od nemških pregovorov, ki pravi: Četudi se mož in žena prepirata, bosta s svojega vrta vseeno družno prašiča podila. Nocoj in v torek bi morala biti v ospredju vsesplošna mobilizacija nogometnih potencialov na sončni strani Alp, četudi se zdi to po videnem v zadnjih petih dneh podobno misiji nemogoče. Še najbolj zgovorno so se odzvali pravi navijači reprezentance: drevi se jih bo zbralo v Stožicah dobrih 10.000, tri dni pozneje naj bi bil največji štadion v Sloveniji vnovič razprodan. Bomo videli, ali bodo privrženci Slovenije – poleg njih bo na severu Ljubljane približno 900 Slovakov – uslišali skrite želje reprezentantov o bučni podpori do zadnjega sodnikovega žvižga in izražanju mnenja šele po tem. Nekaj je gotovo: Boštjan Cesar, Valter Birsa, Roman Bezjak in soigralci bodo najhitreje dobili pomoč dvanajstega igralca v primeru fanatične bojevitosti, hitro nanizanih drsečih štartov in dobro odigranih akcij.

»Fantje vedo, kaj morajo narediti za uspeh. Ves teden smo delali uspešno in izpolnili načrt. Pripravljeni smo za boj s Slovaško, saj nas zanima izključno prva tekma. O Angliji ne razmišljamo. V strokovnem štabu smo Anglijo seveda proučili že prej, toda fante smo pripravljali le za Slovake. Upam, da bomo gledalce hitro dvignili na noge,« si je zaželel selektor Srečko Katanec, ki svojim adutom tudi tokrat ni želel naložiti breme morebitnega favorita. »Ah, nas zanima le to, da bomo naredili vse, kar je v naši moči za uspeh. Fantje naj bodo veseli, da se ukvarjajo s tako lepim športom, kot je nogomet, naj uživajo in pokažejo, kar znajo. Če bo to dovolj za zmago nad Slovaki, bom zelo vesel. Poskušali bomo zmagati, verjemite, in osvojiti tri točke, če bo le mogoče,« je napovedal Katanec.

V slovenskem taboru se zavedajo, da bi bilo kakršnokoli špekuliranje in varčevanje moči za tekmo z Anglijo, ki bo sledila čez pičle tri dni, lahko usodno. Poznajo prednosti Slovaške, ki jih pooseblja njen alfa in omega Marek Hamšik – slednji začenja večino slovaških akcij –, hkrati se zavedajo, da bo tudi Slovakom težko ob številnih odsotnih zavoljo poškodb, kartonov in afer.

»Določeni prvini igre smo v zadnjih dneh namenili posebno pozornost, boste videli,« je Katanec pojasnil, zakaj je zaprl četrtkov in petkov trening. Morda v slovenskem taboru vendarle pripravljajo določene spremembe v udarni enajsterici, morda bo prišlo do kakšnega presenečenja. Ni skrivnost, da Katanec ni bil zadovoljen z igro prek bokov in kril, ni skrivnost, da je včeraj uigraval enajsterico z bočnima branilcema Dejanom Trajkovskim (levo) in Bobanom Jovićem (desno). Ne nazadnje je javno izpostavil njun trud, kot tudi napredek krilnega nogometaša Nika Omladiča, v Stožicah bo skoraj zagotovo dočakal priložnost tudi zeleno-beli as Rok Kronaveter.

Obeta se zanimiv nogometni večer, ki ga bo – mimogrede – pospremilo tudi 40 slovaških novinarjev, in le upamo lahko, da bo slovanski derbi najmanj tako zanimiv kot izpoved Srečka Katanca, napovedana za dan po tekmi z Anglijo.

PREDVIDENI POSTAVI SLOVENIJE IN SLOVAŠKE

Kvalifikacije za SP, skupina F

Anglija - Malta (18)

Slovenija - Slovaška (20.45)

Škotska - Litva (20.45)


Lestvica:

1. Škotska 1 1 0 0 5:1 3 točke

2. Anglija 1 1 0 0 1:0 3

3. Slovenija 1 0 1 0 2:2 1

4. Litva 1 0 1 0 2:2 1

5. Slovaška 1 0 0 1 0:1 0

6. Malta 1 0 0 1 1:5 0