Katanec ne izključuje revolucije v reprezentanci

Na seznamu za Makedonijo in S. Irsko pričakovana imena. Red v slačilnici bosta še naprej vzdrževala Cesar in Novaković.

Objavljeno
17. marec 2016 00.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Prav zanimivo bo spremljati učinek slovenske nogometne reprezentance, ko se bo naslednjo sredo v Kopru pomerila z Makedonijo. Na Bonifiki se bo namreč predstavilo močno spremenjeno moštvo selektorja Srečka Katanca, ki bo v prvi letošnji akciji izbrane vrste računal tudi s petimi svežimi imeni v jati.

O tem, kako intenzivno je Katanec prevetril reprezentanco, priča naslednji podatek: na ponedeljkovem zboru v Kopru bo manjkalo natančno deset reprezentantov, ki jih je selektor uvrstil na seznam za novembrski tekmi dodatnih kvalifikacij za euro 2016 z Ukrajino. Med deseterico je pet nogometašev, ki so dotlej začenjali tekme v prvi enajsterici – Handanović, Brečko, Ilić, Kampl, Berić –, ter peterica, ki je običajno računala na svojo priložnost na klopi za rezerve (Anđelković, Rotman, Lazarević, Pečnik, Ljubijankić).

»Nekateri so se za slovo od reprezentance odločili sami, drugih nisem poklical zaradi povsem nogometnih razlogov. Veselim se tekem z Makedonci in Severnimi Irci. To bosta pravi preizkušnji, ki bosta razkrili, kako uspešno lahko nekateri mlajši fantje preskočijo kakovostno raven igre, ki jih čaka, in kako močno lahko računamo nanje septembra, ko bomo v Litvi začeli pot proti Rusiji 2018,« je Katanec pojasnil svojo tokratno kadrovsko politiko, nato pa dodal, da si je v zimskem premoru nabral dovolj svežih moči za nov reprezentančni projekt.

»Želim zgraditi novo reprezentanco, za to pa je nujna sveža kri. Želim si tudi, da bi me fantje iz slovenskega prvenstva pozitivno presenetili. Če bodo vpoklic razumeli kot dodatno motivacijo za garanje na igrišču in ob njem ter zavoljo tega še hitreje napredovali, bo dosežen moj namen,« je selektor vrgel rokavico peterici novincev. Že prva prijateljska tekma bo odgovorila na vprašanje, kako se bodo odrezala nova imena v reprezentančni jati. Olimpijin plejmejker Miha Zajc in Cagliarijev branilec Luka Krajnc bosta namreč igrala le na koprski tekmi z Makedonci, potem se bosta vrnila pod okrilje reprezentance U-21, ki jo na dan članske tekme na Severnem Irskem (28. t. m.) čaka izjemno pomembna kvalifikacijska preizkušnja z Irsko v Kopru.

Katanec ve, kako težko je »čez noč« integrirati mlade sile v dobro delujoč orkester. Tudi zavoljo tega je ohranil na seznamu nekatere najvplivnejše igralce, kot sta kapetan Boštjan Cesar in napadalec Milivoje Novaković, ter druge preverjene adute, kot so Andraž Kirm, Valter Birsa in Bojan Jokić. Ob omenjeni peterici udeležencev mundiala v Južni Afriki bo šlo torej bodisi za povsem nove obraze bodisi za fante, ki so bili doslej neslišni v slačilnici.

V seštevku gre za pričakovana imena v prenovljeni reprezentanci, kar smo pravilno napovedali že v sobotnem Delu. V Kopru in Belfastu bomo lahko čakali na odgovore na številna vprašanja, med drugim tudi na uspeh morebitne revolucije, ki je ne izključuje Katanec – igre s tremi branilci.