Katanec: Ni dvoma, da Slovenija potrebuje Kampla

Nekdanji selektor o drugem mandatu in napakah na igrišču: »Iličić je dozorel, takega Matavža bi si želel že ob vrnitvi na slovensko klop«.

čet, 12.10.2017, 09:00

Ljubljana – Slovenije ne bo na naslednjem svetovnem prvenstvu v nogometu. Zdaj že nekdanjemu selektorju Srečku Katancu smo zastavili več vprašanj, ocenili položaj slovenske reprezentance in se ozrli v njeno prihodnost. Katanec je priznal nekatere napake v boju za Rusijo, zatrdil, da fantje prihajajo v najboljša leta za vrhunski rezultat, in dodal, da slovenska izbrana vrsta potrebuje tudi Kevina Kampla.

Če bi ocenjevali končane kvalifikacije za Rusijo od prve do zadnje tekme, bi ugotovili, da ste začeli in končali dobro, vmes pa vse ni šlo po načrtu. Kako to?

Oceno bom podal v kontekstu svoje prve novinarske konference na Brdu, na kateri sva sedela pred vami s predsednikom Aleksandrom Čeferinom. Napovedal sem vam trnovo pot reprezentance zavoljo neizogibne menjave rodov. Le malokdo mi je verjel, a sem vedel, kaj govorim. Seveda smo želeli igrati na velikem tekmovanju. Na nek način nam je šlo vse navzdol že v prejšnjem ciklusu po poškodbi Milivoja Novakovića v Baslu, ko smo zapravili vodstvo z 2:0. Odtlej nam ni šel na roko prav noben zunanji dejavnik, na katerega ne moreš vplivati, kot so sreča, sodniške odločitve ... V tem seveda ne iščem alibija.

Osredotočiva se na pravkar končan ciklus bojev za SP 2018.

Dejansko v Litvi ni bilo vse tako slabo, kot se zdi na prvi pogled. Žogo smo imeli v svoji posesti 64 odstotkov igre, sprožili smo skoraj 30 strelov, prvi gol dobili na nenavaden način, v drugem polčasu pa se odzvali vrhunsko. Dokaz za to, da smo bili v tistem obdobju odlično pripravljeni, sta naslednji tekmi s Slovaško in Anglijo, kot tudi novembrska z Malto, na katerih smo osvojili novih sedem točk. Tudi na Poljskem smo delovali dobro.

Toda sledil je popoln mrk na Škotskem. Kako bi ga pojasnili?

V resnici smo izgledali zelo slabo. Kvalifikacije trajajo dobro leto dni, tudi večjim reprezentancam, kot je slovenska, se zgodi slab večer, ko nekateri nosilci igre niso dovolj pripravljeni, imajo slabo obdobje in posledično manjšo samozavest. Občasno ti gre lahko narobe prav vse, kako bi sicer Luksemburg remiziral v Franciji? Popoln ciklus so imeli le redki, kot na primer Nemčija, ki pa je pravi stroj.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.

Povezane novice

Josip Iličić od grešnega kozla do prvega zvezdnika
11. oktober ob 09:00
Največ minut nanizal Jan Oblak, najmanj Matej Palčič. Katanec v boju za SP 2018 poslal v ogenj 28 igralcev.
Prijavi sovražni govor