Katanec: Nismo še igrali tako, kot bomo v Turkuju

S selektorjem slovenske reprezentance Srečkom Katancem o današnji (18) prijateljski tekmi s Finsko in položaju Slovenije.

Objavljeno
13. avgust 2013 23.48
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Turku – Srečko Katanec sprva ni bil najbolj navdušen nad prizoriščem in terminom današnje (18) prijateljske tekme s Finsko. Toda zdi se, da je dvoboj v Turkuju vsak dan postajal pomembnejši. Kvalifikacijski tekmi z Albanijo (6. 9.) in Ciprom (10. 9.) nista tako oddaljeni, da bi bilo septembra kaj bistveno drugače. Tega se zaveda tudi slovenski selektor, ki bo nocoj igral kot doslej s Slovenijo še ne.

Začasno ste ostali brez nekaterih ključnih nogometašev za vaš koncept igre, kot so Novaković, Kampl, Cesar in Ilić. Kaj dobrega vam lahko prinese prijateljska tekma s Finsko?

Upam, da čim več. Če gledam iz zornega kota trenerja, ne gojim iluzij. Sami vidite, da v tako kratkem času in na tako oddaljenem prizorišču ne morem opraviti pravega treninga. Kljub temu upam na presenečenje. Tu sem zbral le petnajst nogometašev in tri vratarje, že zaradi tega trening ne more biti optimalen.

Gotovo pričakujete kakšno novo informacijo? Nenazadnje ste ostali brez dveh ključnih navez na igrišču – štoperske in napadalne.

Predvsem na štoperskih položajih čakam presenečenje ... Ti, ki doslej niso veliko igrali, bodo dobili priložnost, da pokažejo, ali lahko tudi nanje računamo v kvalifikacijah za Brazilijo 2014. Lahko nam jo zagode le morebitna slabša telesna pripravljenost posameznikov.

Kako pa je s posameznimi igralci?

Nekaterim bo ta tekma gotovo pomenila več. Birsa, denimo, resda trenira in teče, toda manjka mu tekem in pravega ritma. Za nas je pomemben član, zato mu moramo dati priložnost. Bomo videli, kako dolgo bo zdržal.

Fantov najbrž ne boste obremenjevali s Finci?

Seveda ne. Na takšnih zborih sploh nimamo sestankov, kot jih imamo pred tekmami, ki štejejo za točke. Čim manj informacij jim moramo dati. Saj vsi igrajo v urejenih klubih, vedo, kako delujejo mehanizmi v poklicnem nogometu. Dovolj dolgo so že tudi v reprezentančnem pogonu, da vedo, da gre za raven, ki ne dopušča učenja.

Kaj želite izvedeti?

Omenili ste že, kdo manjka. Verjetno ni težko ugotoviti, kdo jih lahko zamenja. Želim izvedeti, ali bodo te nove naveze delovale, kot bi morale. Ali se fantje ujamejo ali ne. Samo za to gre v nogometu. Če ne bo šlo, bom moral v pičlem tednu dni po tekmi že vedeti, kako in s kom se bomo septembra lotili Albancev in Ciprčanov.

Nihče vam ne more jamčiti, da se bodo poškodovani igralci tedaj že vrnili. Cesar pa je kaznovan.

Zaradi tega bo šlo za veliko bolj pomembno tekmo, kot se je zdelo. Fantje jo bodo vzeli skrajno resno, to vam lahko zatrdim. Možno je, da bo šlo za specifičen večer: da bi igrali fantje, ki bodo tudi septembra.

Si res predstavljate, da bi šli nad Albance tudi brez Novakovića in Kampla?

Ne, bog ne daj! Kljub temu pa nikdar ne veš, kako bo. Napadalci bodo morali v vsakem primeru zelo garati.

Kako dobro ste proučili Fince? Ti se ne prebijajo na velike turnirje, toda v zadnjih letih so postali bolj nevarni kot nekoč.

Pritisk bo manjši kot pred kvalifikacijskimi tekmami, tako da se zaradi tega vendarle lažje pripravljamo. Ogledal sem si njihovi junijski tekmi z Belorusijo; v Helsinkih so zmagali z 1:0, v Belorusiji je bilo 1:1. Nimajo naivne reprezentance. Če ne bomo dorasli izzivu, ki ga prinaša sodoben nogomet, torej da na igrišču ne bi razmišljali hitro, žoga pa ne bi dobro krožila, bi lahko zašli v težave. Finci igrajo s tremi napadalci, če jim dovoliš, postanejo agresivni, to pa ne bi bilo modro. To bo dober test za našo branilsko vrsto, ki si bo morala podati še kakšno žogo v nizu več kot doslej. Da imajo Finci zmagovalno miselnost povsod, tudi v športu, pa ni nič novega.

Remizirali so tudi v Španiji.

Drži, po načelu »postavimo bunker, potem pa bomo videli, kako bo«. Španci so lovili gol za 2:0, a so Finci tik pred koncem tekme izenačili. V eni tekmi je možno priti do pozitivnega rezultata tudi na tak način.

Nocoj se bo predstavilo kar več novih navez. Mar lahko za štoperja konkurira Krhin, ki ga (tudi) za ta položaj pripravljajo v Bologni?

Ne, kje pa. Krhin bo igral v zvezni vrsti, o tem ni dvoma. Saj tudi Kampl v klubu pogosto igra v zvezni vrsti, a ga sam v njej ne vidim. Tam, kjer je igral proti Turčiji in Islandiji, torej bližje vrat, se znajde bolje, troši manj energije. Z njim smo gotovo pridobili nove alternative v napadalnih akcijah.

Boste spremenili tudi model igre?

Igrali bomo z dvema napadalcema. Odkar sem selektor, še nismo igrali tako, kot bomo s Finci. Predvsem napadalci imajo drugačne lastnosti od tistih, ki manjkajo. Ne gre za modele 4-2-3-1, 4-4-1-1 ali 4-4-2, pomembno je, kako se bo odzval osamljeni napadalec, ko bomo odvzeli žogo in kako bo igral prej.

Imate ob dilemah v napadu odprtega še kaj?

Od treh štoperjev igrata Anđelković in Maroh, Kelhar pa ne ... Nismo v najboljšem položaju. Toda hkrati je v ritmu tekem veliko nosilcev igre, kot so Jokić, Brečko, Krhin, Kirm, Kurtić, tudi Bezjak dobro deluje v Bolgariji. Dedić je bil bolan, nazadnje je igral 15 minut. Bomo videli. Tokrat bodo igrali prav vsi. Nihče ne bo nezadovoljen.