Katanec po eni najboljših tekem Slovenije potrdil slovo

Harry Kane izničil možnosti Slovencev za drugo mesto v skupini F. Nad Škotsko brez Krhina in Birse. 

Objavljeno
06. oktober 2017 01.26
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

London - Le še čudež lahko slovensko nogometno reprezentanco potisne v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji, potem ko je sinoči izgubila v Londonu z 0:1. Zasedba Srečka Katanca na znamenitem Wembleyju ni razočarala, pošteno je ogrozila Angleže, Harry Kane pa jo je z golom 94. minuti tekme vendarle pahnil v izgubljeni položaj. V boju za drugo mesto potrebuje nedeljsko zmago nad Škotsko in senzacionalen remi Malte v Trnavi.

»To je to, nedeljska tekma s Škotsko bo moja zadnja na slovenski klopi. V petih letih smo naredili veliko dobrega, reprezentanca je izoblikovana. Ostali smo brez Rusije, gol pa nam je zabil igralec, ki je v odlični formi. Ni mi težko, ničesar v tem ciklusu ne obžalujem, današnja tekma pa je bila – v taktični pripravi – ena najboljših v moji trenerski karieri,« nam je v preddverju štadiona Wembley potrdil Srečko Katanec.

Ljubljančan je presenetil večino od 500 Slovencev na Wembleyju že uro pred začetkom tekme. V začetno enajsterico je uvrstil štiri nogometaše, ki v svojih klubih ne dobivajo priložnosti za igro. V boj z razigranimi zvezdniki premier league, ki so tekaško pripravljeni kot najboljši lipicanci, je poslal Romana Bezjaka, Reneja Krhina, Andraža Šporarja in Boštjana Cesarja, ki so v tej sezoni skupaj zbrali pičlih 287 minut igre oziroma v povprečju vsak po slabih 72 minut.

Toda gostje so v prvem polčasu uspešno parirali favoriziranim gostiteljem, ki so pritisnili na vrata Jana Oblaka le v prvih osmih minutah igre. Tedaj sta preizkušala slovenske bočne igralce hitronoga Marcus Rashford in Alex Oxlade-Chamberlain. Zvezdnika rivalov Liverpoola in Manchester Uniteda sta bila premalo konkretna, v resnici so bili v prvih 45 minutah igre bolj nevarni izbranci Srečka Katanca, ki bi v dveh, treh akcijah lahko iztržili več. Potem ko so zaigrali v bolj strnjeni postavitvi in dlje od Oblakovih vrat, so prišli do večih nasprotnih napadov, s katerimi so utišali domače navijače. Londončani so se ustrašili napovedane stavke delavcev podzemne železnice, ki je visela v zraku vse do zadnjega. Če bi do nje prišlo, bi se zbralo na Wembleyju še manj navijačev, vsaka beseda bi odmevala kot v Alpah. Škoda, da v takšnem vzdušju, ki je bil pisan na kožo gostom, slednji niso unovčili (pol)priložnosti Josipa Iličića, Andraža Šporarja in Romana Bezjaka – slednji ni izkoristil sijajne podaje Iličića v prazen prostor, opazno je bilo, da v zadnjih mesecih ni bil pogosto v stiku z žogo.

Tudi v nadaljevanju tekme Angležem ni uspevalo prav nič, v prvih 15 minutah drugega polčasa so bili Slovenci bolj aktivni, kot da bi gostitelji »uživali« v zavetju remija, ki bi jih že odpeljal na svetovno prvenstvo v Rusijo. Toda prav v obdobju slovenske premoči so Angleži zapravili dve stoodstotni priložnosti za gol. Najprej Marcus Rashford, ki je Oblaka premagal z lobom (63.), a je najhujše preprečil borbeni Rajko Rotman, nato še Raheem Sterling (65.), čigar strel je ubranil kapetan Boštjan Cesar. Slovenci so se odprli, vedeli so, da morajo zmagati sredi Londona, četudi to zveni kot znanstvena fantastika že vse od leta 2009, ko je to kot zadnjim uspelo Hrvatom. In prav zaradi pogumne postavitve, o kateri ni bilo ne duha ne sluha v Glasgowu in Trnavi, so Angleži prišli do nekaterih obetavnih položajev.

Toda najlepša priložnost za senzacijo je vendarle prišla v 84. minuti, v nogah pa so jo imeli Slovenci. Josip Iličić je mojstrsko poslal v ogenj Tima Matavža, ki je izigral ofsajd zanko neprepričljive naveze Cahill-Stones, se znašel iz oči v oči s Hartom, toda žoga je bila prav za toliko prehitra, da ni mogel zabiti zgodovinskega gola s t. i. spodkopanim strelom kot v prejšnji tekmi z Litvo Benjamin Verbič. Seveda kazen ni izostala, angleški eksekutor pa je bil kdo drug kot Harry Kane. Tekma s Škoti naj bi bila torej le še formalnost, zaradi kazni jo bosta izpustila tudi Rene Krhin in Valter Birsa.

»Angliji lahko čestitam za nezasluženo zmago, želim ji srečo v Rusiji. Mi smo igrali dobro, žal nismo zabili gola. Odprli smo se, poskušali smo vse, da bi bili do zadnje tekme v igri za mundial. Taktični načrt se nam je izšel, z menjavami smo dvignili ritem, v drugem polčasu smo bili boljša ekipa od Anglije,« je opisal sinočnji večer Srečko Katanec, nato pa dodal: »Pošteno moramo odigrati še nedeljsko tekmo s Škotsko in končati ciklus, kot se spodobi. Kako naprej? Moj naslednik bo imel podobne izzive, kot sem jih imel jaz.«