Katanec si želi še pogumnejšo igro

Strelec zmagovitega gola Roman Bezjak nagrajen za potrpežljivost. Prostora za napredovanje je še veliko.

Objavljeno
23. marec 2016 22.43
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Koper – Čvrsta, agresivna in ostra Slovenija je bila močnejša od Makedonije. Tako bi lahko povzeli oceno gostujočega selektorja Igorja Rangelovskega, a tudi slovenskega Srečka Katanca, ki je pogrešal le nekoliko več poguma in sproščenosti. Najbolj ga je razveselil odločen pristop vseh igralcev, ki so dobili priložnost proti vendarle slabši Makedoniji, kot je bila v obdobju njegovega vodenja.

»Dolgo sem čakal, ampak včasih je treba biti potrpežljiv in v pravem trenutku te vztrajnost nagradi. Vedno sem bil blizu reprezentance, nikoli se nisem počutil, da bi bil oddaljen od nje. Zato me nič ni presenetilo, vedno sem bil pripravljen,« je ob prvem golu v reprezentančnem dresu in še zmagovitem povrhu povedal Prevaljčan Roman Bezjak, ki se je od naključnega rezervista v dveh tekmah spremenil v enega od najmočnejših adutov Srečka Katanca.

Naš selektor je bil lahko zadovoljen, saj je preizkusil nekaj novincev in tudi zmagal, kar mu v prijateljskih tekmah doslej ni šlo posebej dobro od »nog«. »Vedno je lepo zmagati, ampak na prijateljskih tekmah ni v ospredju zmaga. Z igro v prvih 15, 20 minutah nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi, žoga ni stekla, potem je bilo malo bolje. Priigrali smo si tri lepe priložnosti, morali bi zabiti gol. Drugi polčas je bil boljši, bili smo bolj igrivi in tudi dosegli gol. Bilo pa je neugodno, razmere za igro niso bile idealne, zato pa je bila prizadevnost igralcev resnično najboljša. Seveda bo treba še delati in delati, s pol treninga ni mogoče uigrati mehanizmov. Bile so tudi nedopustne napake, ki si jih na takšni ravni ne smemo privoščiti. Pri tem mislim na izgubljanje žoge 20 metrov od naših vrat. Proti boljšim ekipam in igralcem bomo po takšnih spodrsljajih prejeli gol,« je moštveno predstavo ocenil Katanec, ki se je dotaknil tudi igre novincev.

»Benjamin Verbič je bil zelo dober. Miha Zajc je bil morda še najbolj pod vtisom, ko se je sprostil, je bilo veliko bolje. Je pa tako, da se v slovenski ligi ni treba toliko truditi v obrambi, tukaj si je treba vsako žogo izbojevati. Nasploh moramo dvigniti odstotek dobljenih dvobojev. Če jih ne bomo dvignili prek 50 odstotkov, bomo v težavah. To je del igre, ki narekuje ritem in ga predvsem dviguje.«

Katanec si seveda želi, da bi imel čim prej na voljo Kevina Kampla, Andraža Šporarja in Roberta Berića. »September je res še daleč, ampak z njimi bomo šele lahko končno oblikovali reprezentanco. Za takrat pa si želim, da bi si kot moštvo več upali, da bi imeli hitrejšo žogo in večjo posest. Gledam naprej. Rene Krhin je po moji oceni igral odlično, čeprav v klubu nima minutaže. Vidim pa, kako bo šele igral, ko bo igral tudi v klubu. Seveda je odvisno od moči tekmecev, v kolikšni meri bomo lahko uveljavili te prvine. Nisem trener, ki se želi braniti. Če imam na voljo kakovostne igralce, ki si upajo preigravati, jih bom v napad poslal tudi pet. A je res, da je treba igrati tudi v obrambi,« je selektor izpostavil nekaj želja o celostni podobi reprezentance, v kateri bo Milivoje Novaković vendarle imel mentorsko vlogo. »Potrebujemo ga, še dobro, da je pripravljen pomagati.«

Kot vedno je silno intrigantna izbira med Josipom Iličićem in Valterjem Birso. Tudi o tem ima selektor popolnoma jasno mnenje. »Potrebujemo oba, minutažo med njima bo treba deliti.« In še. »Prostora za napredovanje je veliko. Vrtimo se okoli žoge, česar ne obožujem, podajanja nazaj je preveč, toda to je tudi stvar navade. Prevečkrat igramo v širino, morali pa bi v globino. Če ne gre s podajo, naj se spustijo v preigravanje. Pri tem bom vztrajal,« je zaključil vidno zadovoljni Katanec.