Katanec tokrat ne bo čakal na Berića in Iličića

Slovenski selektor danes o igralcih za tekmi z Litvo in San Marinom. V Ljubljani brez Kevina Kampla.

Objavljeno
01. oktober 2015 00.50
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Pred slovensko nogometno reprezentanco je le še (pred)zadnje dejanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji. Selektor Srečko Katanec bo jato zbral v ponedeljek na Brdu pri Kranju, Slovenci pa bodo v tekmah z Litvo v Ljubljani (9. 10.) in San Marinom na »škornju« (12. 10.) iskali čudež, torej neposredno uvrstitev na euro 2016.

Katanec bo danes razkril svoje karte, večjih sprememb na njegovem seznamu za 9. in 10. postajo bojev v skupini E pa ne gre pričakovati. September se je namreč kljub »čudežu v Baslu«, ko so Švicarji v zadnjih desetih minutah vstali od mrtvih po zaostanku z 0:2, končal predvidljivo. V slovenskem taboru so si po zmagi z Estonijo oddahnili, nastop najmanj v dodatnih kvalifikacijah (med 12. in 17. novembrom) jim lahko prepreči le senzacionalen razplet zadnjih kol.

S kom bo lovil šest pričakovanih oktobrskih točk Katanec? Na to vprašanje so navijači običajno čakali do petka, torej po koncu evropske lige. Tokrat bo Katančev seznam znan dan prej, četudi bodo drevi igrali svoje tekme trije reprezentanti in pol. Fiorentina (Josip Iličić) bo namreč v 2. kolu evropske lige gostovala na Portugalskem pri Belenensesu, Saint Etienne (Robert Berić) se bo v večnem mestu meril z Laziem, Villarreal (Bojan Jokić) bo v Španiji gostil Viktorio iz Plzna, Tim Matavž, ki v zadnjem času ni užival zaupanja selektorja, pa bo z Augsburgom doma napadel beograjske črno-bele.

Iličić na italijanskem, Jokić na španskem vrhu

Trenerji vseh štirih klubov so uvrstili slovenske nogometaše v kader za drevišnje boje v evropski ligi. Iličić in Jokić bosta pričakovala nocojšnji večer prav posebej slovesno: »Jojo« in soigralci so namreč po šestih kolih serie A na vrhu italijanskega prvenstva (bilanca 5 zmag, 1 poraz), Jokić in drugi člani »rumene podmornice« pa po enaki količini tekem v Španiji (bilanca 5-1-0) zasedajo vrh v primeri division celo pred Realom in Barcelono! Oba sta nazadnje dobila derbija; Fiorentina je zmlela Inter, Villarreal je bil boljši od Oblakovega Atletica. Jokićev klub, ki je premierno zaigral v 1. španski ligi šele v sezoni 1998/99, še nikdar ni vodil karavane na Pirenejskem polotoku.

Ob Robertu Beriću, ki se je dobro znašel v zeleno-belem moštvu St. Etienna, bo nocoj posebej motiviran tudi napadalec Tim Matavž. Matavž je v obsežnem intervjuju za spletno stran Augsburga spregovoril o dvigovanju svoje forme, Partizanu, Srbiji in nekdanjemu soigralcu pri Hitu Gorici Gregorju Balažicu, ki domuje na štadionu JLA. »Upam, da bom zabil prvi gol za Augsburg v evropski ligi, če se mi bo le ponudila priložnost za to,« si je v enem od odgovorov zaželel Šempetrčan, ki je nazadnje oblekel majico s slovenskim grbom 31. marca v Katarju.

Prav na položaju napadalca bo prišlo do spremembe v primerjavi s prejšnjo akcijo s Švico in Estonijo. Prvi strelec tega rodu Milivoje Novaković si je v Baslu poškodoval ključnico, zato bo Katanec poiskal alternativno rešitev. Na tekmi z Litvo, ki bo v prihajajočem paketu edina prava, bo namreč manjkal še en napadalno usmerjeni nogometaš – kaznovani Kevin Kampl.