Katanec zaupa navezi Kampl-Kurtić-Krhin

Slovenska reprezentanca tudi v Malmöju v modelu igre 4-3-3. V vratih Vid Belec.

Objavljeno
28. maj 2016 03.47
Trening slovenske nogometne reprezentance v nogometnem centru Brdo. V Brdu pri Kranju 24.5.2016[nogomet.reprezentanca.trening.Brdo]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Navijači še niso videli Slovenije, kakršna bo pojutrišnjem (19.30) pritekla na igrišče štadiona v Malmöju. Selektor Srečko Katanec bo poskušal ustaviti Zlatana Ibrahimovića in druščino s prenovljeno obrambno vrsto, ob tem pa bo dobila novo tekmo za zorenje tudi mlada zvezna vrsta v sestavi Kevin Kampl, Jasmin Kurtić in Rene Krhin.

»Seveda želim videti, kako dobro lahko delujejo omenjeni trije fantje v zvezni vrsti,« nam je potrdil selektor, ki je od ponedeljka naprej na Brdu uigraval enajsterico, kakršno si je zamislil. V tekmah z Makedonijo (1:0) in Severno Irsko (0:1) je Ljubljančan nakazal, na kakšen način želi kreniti v nov kvalifikacijski ciklus, ki ga bo Slovenija odprla 4. septembra v Vilniusu.

Gre za sistem igre 4-3-3, v katerem naj bi igralski kader povsem prenovljene slovenske reprezentance deloval najbolje. V vratih tokrat ne bo dileme: majica s številko 1 bo na Švedskem pripadla Vidu Belcu, ki je bil v pravkar končani sezoni serie A eden najopaznejših vratarjev na italijanskem »škornju«. Če bo šlo vse po načrtu, bo za tekmo s Turčijo v Stožicah (5. junij, 20.15) med vratnicama spet Jan Oblak.

Že v marčevski akciji v Kopru in Belfastu je bilo možno opaziti, kateri nogometaši naj bi bili Katančevi aduti za obrambo slovenske prihodnosti, po videnem v zadnjih dneh na Gorenjskem pa se zdi, da je – upoštevaje odsotnost Samardžića in Cesarja – znana tudi linija štirih branilcev, ki naj bi začela ponedeljkovo tekmo na skrajnem jugu Švedske. To bodo (z leve) Bojan Jokić, Luka Krajnc, Aljaž Struna in Nejc Skubic. Jokić, ki je nasledil kapetanski trak iz rok Boštjana Cesarja, je preverjen in daleč najbolj izkušen branilec trenutnega rodu Slovenije, zato je kar prav, da ga bo imel ob sebi debitant Luka Krajnc, ki po starosti »sodi« v selekcijo U-21. Prav učinek 21-letnega Ptujčana, ki je v minuli sezoni serie B zbral 21 tekem v majici prvaka Cagliarija, bo predstavljal eno od najbolj zanimivih informacij za selektorja. Če bi se Krajnc uspešno meril s postavnimi Švedi na čelu z Ibrahimovićem, bi dobil Cesar pravo alternativo, na katero je čakal zadnjih deset let. Podobno velja za mlajšega od bratov Struna; Aljaž premore v nogah veliko dinamita, toda – podobno kot Krajnc – nima veliko izkušenj na najvišji reprezentančni ravni, če odmislimo prvi polčas marčevske tekme z Makedonijo.

Srčiko igre sleherne reprezentance seveda predstavlja zvezna vrsta – še vsako uspešno nogometno zasedbo na svetu je krasila zanesljiva in igriva zvezna vrsta. Bomo videli, kako se bo znašel trojček KKK v tretjem največjem švedskem mestu. Kampl, Krhin in Kurtić so nazadnje skupaj začeli tekmo lanskega novembra v Lvovu, saj je dal Katanec na povratni tekmi v Mariboru prednost Nejcu Pečniku pred Kurtićem. Slednji od ponedeljka naprej deluje dobro, na treningu je opazna njegova prizadevnost, bržčas bo Katanec to pot spet želel preizkusiti navezo Kampl-Kurtić, ki ji bo čuval hrbet dodatni vezist Krhin. Mimogrede: selektor je na Kurtićevem položaju preverjal tudi Olimpijina nogometaša Roka Kronavetra in Miho Zajca.

»Na treningih smo osredotočeni predvsem na kakovost in odpravljanje napak v igri, ne pa toliko na količino, saj gre vendarle za konec klubske sezone, po kateri so številni utrujeni. Dolge junijske priprave so zato dobrodošle za uigravanje in spoznavanje drug drugega, saj je med nami več novincev in svežih imen. To je dobro, pri čemer bo pomembno, da nam bo uspelo čim več pridobljenih informacij in dobro delujočih avtomatizmov s treningov prenesti na tekmo,« je denimo ocenil Kampl, ki bo odgovoren tudi za kakšen prodor proti gostujočim vratom, Kurtić pa bo moral paziti na prazen prostor pri morebitni akciji Kampla in Josipa Iličića, ki naj bi igral na desnem krilu.

Iličić bo torej iskal priložnost za kakšen gol z desne strani, na drugi strani igrišča naj bi deloval Rijekin napadalec Roman Bezjak. Osrednje vprašanje v napadu se glasi: je Srečko Katanec pripravljen tvegati z Robertom Berićem od prve minute? Večino dni na Gorenjskem se je namreč zdelo, da bo Slovenija krenila v spopad s Švedsko prav z Berićem na položaju »centerforja«, toda eno so treningi, povsem nekaj drugega pa tekma, polna ostrih dvobojev. Veteran Milivoje Novaković je resda z jato opravil le en skupen trening – zavoljo sredine pokalne tekme –, hkrati drži, da lahko izkušeni »Nova« to uspešno nadoknadi v preostalih dveh treningih.

Katanec bo torej danes in jutri uigraval enajsterico (4-3-3): Belec; Jokić, Krajnc, Al. Struna, Skubic; Kampl, Krhin, Kurtić; Bezjak, Novaković (Berić), Iličić.