Katanec že pripravljen za Wembley

Katanec je v polemikah z nekaterimi navzočimi deloval odločno in samozavestno, le upamo lahko, da bo to filozofijo naslednji teden prenesel na reprezentante.

Objavljeno
27. september 2017 23.12
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana - Če gre soditi po včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je slovenski selektor Srečko Katanec pojasnil izbor najboljših nogometašev, s katerimi bo napadel Anglijo in Škotsko, potem Slovenci ne bi smeli odpovedati. Katanec je v polemikah z nekaterimi navzočimi deloval odločno in samozavestno, le upamo lahko, da bo to filozofijo naslednji teden prenesel na reprezentante.

Če bodo Katančevi izbranci na enak način pritekli na zelenico najbolj slovitega angleškega štadiona, potem bi lahko vzdržali tudi pričakovane silovite nalete Angležev, ki bodo želeli pred svojimi navijači potrditi uvrstitev na svetovno prvenstvo v Rusiji. Katanec ni odprl pandorine skrinjice, imenovane odsotnost Kevina Kampla, nemara ni želel zaiti niti v druge polemike, a je njegov začetni »no comment« prerasel v skoraj uro dolg pogovor z novinarji. Med druženjem na Mestnem trgu je marsikdo pomislil, da bi lahko kaj splavalo po bližnji Ljubljanici, toda zaključen Katančev nastop je bil vendarle ustrezen.

»Kdor želi pred tekmo z Anglijo ustvariti vtis, da pripada vloga favorita nam, ne Angležem, naj to le stori, jaz gotovo ne bom. To seveda ne pomeni, da ne bomo naredili vsega za morebitno senzacijo. Jaz sem prvi, ki želi premagati Anglijo v gosteh. S fanti, ki jih imamo na voljo, bomo poskušali presenetiti favorita naše kvalifikacijske skupine: če pokažeš pravi odnos in motiv, je v nogometu možno vse,« je prepričan Katanec.

Reprezentanti se bodo zbrali na Gorenjskem v ponedeljek, na Brdu bodo opravili torkov trening, nato v sredo preizkusili travnato površino na kultnem Wembleyju, dan zatem (četrtek, 20.45) jih čaka tekma z Anglijo. V nedeljo (18.00) bodo sprejeli še škotski izziv v Ljubljani, potem bo treba potegniti črto.

Katanec bo krenil po šest točk tudi s povratnikoma v jato. Roman Bezjak naj bi bil adut Slovenije na prvi tekmi v Angliji, četudi v 2. nemški ligi ne dobiva priložnosti. »Roman mi je zagotovil, da je dobro telesno pripravljen, njegova hitrost bi nam lahko prišla prav. Računam tudi na to, da je 'Bezo' hvaležen nogometaš in vedno da od sebe vse,« je pojasnil Katanec, ki je vrnil v moštvo tudi srednjega branilca Mirala Samardžića, po novem igralca ruskega prvenstva.

Selektor ohranja redne stike z nekaterimi nosilci igre, pred kratkim se je slišal s kapetanom Boštjanom Cesarjem, takoj po zadnji prvenstveni tekmi Atalante v serie A pa je poklical tudi Josipa Iličića. »Jojo« je namreč po odlični tekmi začutil bolečine v nogi. »Ko mi je pojasnil, da jo je skupila njegova desna noga, sem si oddahnil in mu odvrnil, da je tako ali tako ne potrebuje ... Šalo na stran: z Iličićem bo vse v redu,« je zatrdil Katanec, ki je komentiral tudi status Reneja Krhina v Franciji. Slednji je konec tedna debitiral v majici Nantesa, trener Claudio Ranieri mu je namenil 11 minut igre: »Za reprezentanco je igral tudi tedaj, ko v klubu ni sedel niti na klopi. S tem smo se že spoprijeli, v dveh treningih moramo narediti, kar se da. Gotovo pa bi raje poklical Harryja Kana, Ronalda ali pa tistega pravega Zahovića

Srečko Katanec je za tekmi z Anglijo in s Škotsko vpoklical 24 reprezentantov, med njimi so štirje nogometaši iz slovenskega prvenstva. Vratarji (3): Oblak (Atletico), Belec (Benevento), Koprivec (Pafos); branilci (9): Cesar (Chievo), Delamea Mlinar (New England), Jokić (Ufa), Mevlja (Zenit), Struna (Palermo), Skubic (Konyaspor), Viler (Maribor), Širok (Domžale), Samardžić (Anži); zvezni igralci (8): Bohar (Maribor), Krhin (Nantes), Kurtić (Atalanta), Vetrih (Domžale), Rotman (Göztepe), Repas (Caen), Birsa (Chievo), Verbič (København); napadalci (4): Iličić (Atalanta), Šporar (Bielefeld), Matavž (Vitesse), Bezjak (Darmstadt).