Glavni aduti Slovenije v boju za SP 2018 Birsa, Kampl, Bezjak in Berić

Katanec že v Litvi močnejši tudi za Kavčiča, nekdanjega selektorja reprezentance U-21.

Objavljeno
23. avgust 2016 20.34
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Šport ne bi bil tako edinstven, kot je, če ne bi tekmovalcem vedno znova ponujal nove priložnosti. To velja tudi za slovensko nogometno reprezentanco, ki se bo v ponedeljek podala v boj za svojo tretjo udeležbo na svetovnem prvenstvu. Slovenija bo krenila na pot proti Rusiji 2018 4. septembra v Vilniusu.

Srečko Katanec
bo poskušal v drugem polnem mandatu po vrnitvi na slovensko klop napisati tretjo nogometno pravljico na sončni strani Alp – po zgodovinski iz leta 2002, ko je Slovenija igrala na Daljnem vzhodu, in zadnji izpred šestih let, ko je zasedba Matjaža Keka podarila navijačem premierno zmago Slovenije na mundialu v Južni Afriki.

Pot proti ruskemu turnirju, ki ga bodo zaznamovali spektakli od enklave Kaliningrad do uralskega mesta Jekaterinburg, bo zahtevna in nepredvidljiva, Slovenci pa bi lahko že letos dobili odgovor na vprašanje, ali bodo silvestrske želje vsebovale tudi sanje o vrnitvi med svetovno elito. Po vselej neugodnem »ogrevanju« v litovski metropoli Vilnius (4. september) bi lahko že oktobra sledila (r)evolucija – morebitna uspeha v domačih tekmah s Slovaško in Anglijo bi uvrstila delnice slovenske reprezentance med »blue chipe«, obraten scenarij bi Katančevo selekcijo nemara poslal v »prisilno poravnavo« še pred snidenjem z Malto (11. 11.) in Škotsko (26. 3.).

Slovenija bo krenila v Litvo z okrepljenim strokovnim štabom. Nekdanji selektor selekcije U-21 Tomaž Kavčič, ki je nazadnje deloval na Kitajskem, je namreč sprejel vabilo selektorja Srečka Katanca in predsednika NZS Aleksandra Čeferina. Podoben scenarij je bil »na mizi« že konec lanskega leta, torej kmalu po dvoboju dodatnih kvalifikacij za euro 2016 z Ukrajino, toda Kavčič je imel tedaj obveznosti v kitajskem klubu Hunan.

Da prihaja med Katančeve sodelavce Kavčič, nam je potrdil tudi selektor. Očitno je ocenil, da potrebuje ob sebi izkušenega strokovnjaka, ki do zadnje kapilare pozna značajske lastnosti in značilnosti nosilcev reprezentančne igre. Velika večina med njimi je šla namreč pred leti prav čez Kavčičevo sito, izjeme so le najbolj izkušeni Cesar, Jokić, Birsa, Novaković in Kirm.

Katančeva poteza je gotovo dobrodošla, ne nazadnje je imela slovenska reprezentanca doslej kadrovsko-številčno podhranjeno strokovno vodstvo. V primerjavi z večino tekmic bo tako tudi v prihodnje. Morebitne kritike o domnevno predragem strokovnem štabu bi bile neupravičene, v številnih drugih reprezentancah namreč premorejo tudi dodatnega specializiranega videoanalitika, strokovnjake za telesno pripravo in druge sodelavce.

Reprezentante bodo torej poskušali čim bolje pripraviti na Litvo Katanec, Tomaž Kavčič in Aleš Čeh, pri čemer bo – kot vselej – vendarle ključna bazična pripravljenost reprezentantov na igrišču.

Po naših informacijah ne bo prišlo do večjih sprememb na seznamu za Litvo, ki ga bo Katanec razkril jutri. Selektor namreč zaupa izkušenim branilcem, kot so kapetan Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Miral Samardžić – slednji igra na Kitajskem in je pred njim podobno potovanje kot nekoč pred Novakovićem in Zlatanom Ljubijankićem z Japonske – in Nejc Skubic. Katanec pozorno spremlja tudi druge branilce, kot so brata Aljaž in Andraž Struna, Petar Stojanović in Miha Mevlja, ki je v zadnjem času doživel preobrazbo iz zadnjega zveznega igralca v štoperja.

Glavni aduti slovenske reprezentance za čim več golov v kvalifikacijah za SP 2018 bodo vendarle drugi. Eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov Valter Birsa doživlja v Veroni svojo drugo nogometno pomlad, kitovska pljuča in občutek za gol krasita tudi reškega napadalca Romana Bezjaka, počasi, toda zanesljivo postaja »centerfor št. 1« Robert Berić, ki bo dobil prednost pred Novakovićem. Na seznamu bodo najbrž tudi plejmejker Kevin Kampl (Bayer), njegov partner iz nekdanje Kavčičeve zasedbe U-21 Rene Krhin (Granada), vse boljši Benjamin Verbič (København), aduta iz italijanske serie A Josip Iličić (Fiorentina) in Jasmin Kurtić (Atalanta), ... Gotovo bo na seznamu kakšen nov nogometaš iz 1. SNL, govori se o Mariborčanu Aleksu Pihlerju, morda bo seznam povezan tudi z odločilno tekmo selekcije U-21 na Irskem (2. 9.), ki jo vodi Primož Gliha.