Katanec želi videti borbeno Slovenijo

Člani slovenske reprezentance so na Brdu pri Kranju začeli priprave na prvo tekmo kvalifikacij za EP 2016 proti Estoniji.

Objavljeno
01. september 2014 16.43
Zbor slovenske nogometne reprezentance
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Brdo pri Kranju − Člani slovenske nogometne reprezentance so se danes zbranil na Brdu pri Kranju, kjer bodo začeli priprave na kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji.

Slovenski nogometaši bodo kvalifikacije začeli na gostovanju v Tallinnu, kjer se bodo 8. septembra pomerili z Estonijo, zadnjo kvalifikacijsko tekmo pa bodo igrali 12. oktobra prihodnje leto proti San Marinu.

Slovenci bodo do tekme z Estonijo v Kranju predvidoma opravili 11 treningov, danes bo na sporedu prvi lažji, od torka naprej pa bodo nogometaši trenirali po dvakrat na dan.

Med zbranimi slovenskimi nogometaši sta bila tudi dva, ki sta se odločila za odhod iz svojih klubov. Vratar Vid Belec pri milanskem Interju ni dobil dovolj priložnosti, zato se je preselil v Turčijo h Konyasporju, vezist Jasmin Kurtić pa bo iz Sassuola prestopil k Fiorentini.

Katanec želi videti borbeno Slovenijo

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je pred začetkom priprav spregovoril o tem, kakšno moštvo bi rad videl v kvalifikacijah:

»Želim si videti kompaktno, borbeno Slovenijo. Bistveno je, da bomo fizično dobro pripravljeni. Znanje imamo, ampak brez fizične pripravljenosti v današnjem nogometu ne gre. Seveda zagovarjam tudi to, da smo tako v obrambi kot napadu strnjeni v 30, 35 metrov. Moramo biti agresivni v določenih trenutkih, predvsem pa pametni.«

Katanec je hkrati tudi opozoril, da se bodo morali njegovi varovanci vsake tekme lotiti skrajno resno: »Bral sem že, da Estonijo, Litvo lahko zlahka premagamo. Ni res. Veste, da smo se opekli z Estonijo. Če ne bomo stoodstotni na vsaki tekmi, bomo imeli proti vsakomur težave. Žreb je bil, recimo temu, ugoden. Ampak razpored tekem nam pa ni šel na roko. Estonija vidi priložnost, Litva vidi priložnost, od prvih štirih tekem na treh gostujemo in dobro vem, česa ste novinarji zmožni, če ne gre vse po načrtu. Želim si dober začetek, vsi si moramo to želeti. S prvih tekem moramo imeti določeno število točk in potem bo vse v redu. Je pa pred nami dolga pot, kvalifikacije se končajo šele prihodnji november,« je svoje razmišljanje sklenil slovenski selektor.

Šved na čelu Estonije

Estonska reprezentanca bo v kvalifikacijah igrala pod vodstvom švedskega selektorja Magnusa Pehrssona, na njegovem seznamu igralcev so vratarji Mihkel Aksalu (Seinäjoen), Sergej Pareiko (Volga) in Pavel Londak (Bodø/Glimt), branilci Artjom Artjunin (Levadia), Alo Bärengrub (Nomme Kalju), Enar Jääger (brez kluba), Ken Kallaste (Nomme Kalju), Ragnar Klavan (Augsburg), Igor Morozov (Debrecen), Artur Pikk (Levadia) in Taijo Teniste (Sogndal), vezisti Ilja Antonov (Levadia), Aleksander Dmitrijev (Levadia), Gert Kams (Seinäjoen), Joel Lindpere (Banik Ostrava), Karol Mets (Flora), Konstantin Vassiljev (Piast Gliwice) in Martin Vunk (Nomme Kalju) ter napadalci Herni Anier (Erzgebirge Aue), Rimo Hunt (Kaizar), Henrik Ojamaa (Motherwell), Ats Purje (Kuopion Palloseura) in Serge Zenjov (Blackpool).

 

Spored kvalifikacijskih tekem slovenske reprezentance

8. september: Estonija - Slovenija

9. oktober: Slovenija - Švica

12. oktober: Litva - Slovenija

15. november: Anglija - Slovenija

27. marec: Slovenija - San Marino

14. junij: Slovenija - Anglija

5. september: Švica - Slovenija

8. september: Slovenija - Estonija

9. oktober: Slovenija - Litva

12. oktober: San Marino - Slovenija