Katar 2022 le še turnir »All-Star« za angleško ligo

FIFA, UEFA in evropski klubi bližje dogovoru. SP od 18. novembra do 18. decembra 2022? Odločitev 19. marca.

Objavljeno
02. marec 2015 15.28
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Vse bolj se zdi, da bodo svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022 res igrali v Katarju. Številni so Katarcem očitali domnevno podkupovanje delegatov pred glasovanjem v decembru 2010 in prinašali novice o žrtvah med gradbenimi delavci, evropski klubi pa so javno nasprotovali izvedbi mundiala pozimi – kljub temu je terminski okvir šampionata napol znan: neuradno od 18. novembra do 18. decembra 2022.

Potem ko je med zadnjimi podprl svetovno prvenstvo v zimskem času tudi Luis Figo, morda najresnejši protikandidat Seppa Blatterja na majskih volitvah predsednika Svetovne nogometne zveze (FIFA), je postalo jasno, da bo Katar v naslednjih letih le stežka izgubil »prigarano« organizacijo mundiala kljub hudim kritikam na njegov račun. »Prvenstvo morajo igrati v najboljših razmerah za nogometaše in navijače. Ob dobri volji in občutku za solidarnost je možno najti rešitev za vse,« je zatrdil Figo.

Turnir bodo igrali novembra in decembra 2022, ko znašajo temperature v Katarju med znosnimi 25 in 30 stopinjami Celzija. Junija in julija gre namreč pogosto čez 40 stopinj, zato je ta možnost vnaprej odpadla tako kot morebitna organizacija mundiala februarja, torej v času zimskih olimpijskih iger, ali še pozneje, ko bi v Katarju in okoliških državah praznovali postni mesec ramadan.

Delovna skupina pri FIFA je v minulih mesecih obravnavala vsesplošni nogometni koledar med 2018. in 2024. letom, pri čemer je upoštevala priporočila in zahteve večine deležnikov v nogometni družini. V delovni skupini so bili nogometaši, pokrovitelji in funkcionarji, ki so »enotno« podprli zamisel o zimskem mundialu. Na pogovorih so manjkali »le« predstavniki klubov, torej nogometne baze, ki plačuje nogometaše in polni vse bolj natrpan urnik tekem. »Odločitev FIFA nas ni presenetila. Krovna organizacija je klube postavila pred velik izziv in zahtevno nalogo. Vse tekmovalne koledarje v sezoni 2022/23 bomo morali neposredno prilagoditi mundialu, ob tem pa – posredno – tudi koledarje v nekaterih drugih letih. Ob tem lahko zatrdim, da evropski klubi ne bodo nosili stroškov teh prilagoditev, zato bomo računali na finančno nadomestilo,« je sporočil Karl-Heinz Rummenigge, predsednik združenja najboljših evropskih klubov (ECA). Mimogrede, med 214 klubi iz 53 držav so tudi Maribor, Domžale in Olimpija.

Tudi odgovor vrha FIFA je znan. Jerome Valcke, generalni sekretar FIFA, je zavrnil možnost, da bi FIFA plačevala klubom odškodnine: »Sedem let je več kot dovolj za popolno prilagoditev urnikov, nihče zavoljo tega ne potrebuje dodatnih sredstev.« Najverjetnejša je vmesna rešitev med zahtevami ECA, predvsem nemških klubov, in pričakovanji FIFA. Nenazadnje je prav na mundialu v Braziliji potekla pogodba med FIFA in klubi o denarnem nadomestilu klubom, ki na šampionat prispevajo svoje igralce; sklad za ta namen je bil lani velik približno 70 milijonov evrov. Kmalu bodo namreč »na mizi« usklajevanja za mundiala v Rusiji 2018 in Katarju 2022, pri katerih bo svetovna zveza bržkone dovolj popustljiva, da bi omehčala predstavnike klubov.

Dokončna odločitev o datumih prve in zadnje tekme na svetovnem prvenstvu leta 2022 bo padla na zasedanju izvršnega odbora FIFA 19. in 20. marca. Težko je verjeti, da FIFA in klubi vsaj v zakulisju ne bi že pred tem uskladili svojih zahtev. Ob že omenjenih težavah gre namreč za dva dodatna dejavnika. UEFA pričakuje, da bi bila finalna tekma na sporedu 23. decembra, saj da bi lahko le v tem primeru »normalno« spravili pod streho kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo leta 2024. Mundial v Katarju se bo namreč začel pol leta pozneje kot običajno, torej globoko po štartu kvalifikacij za EP 2024. Toda dan pred božičnim večerom je nesprejemljiv za Angleže. Vodilni možje premier league so že dali vedeti, da je 23. december enostavno prepozen datum za finalno tekmo. Otočani imajo namreč prav v zadnjem tednu leta tradicionalno najbolj natrpan urnik prvenstvenih tekem začenši na tako imenovani boxing day, to je dan po božiču (26. 12.), ki je bil nekoč namenjen obdarovanju zapostavljenih družbenih skupin. Angleži so pogosto delno dirigirali žreb lige, da je bilo tedaj na sporedu več lokalnih derbijev.

Na začudenje mnogih je Angležem prisluhnil celo prvi mož FIFA Sepp Blatter. »Ne, ne, 23. december ne pride v poštev, saj je tudi preblizu božičnega večera. Mundiala mora biti konec najpozneje 18. decembra. Že od leta 1970 igramo finalne tekme ob nedeljah, zato bi bilo še toliko bolj prav, če bi Katar 2022 sklenili s finalno tekmo v nedeljo, 18. decembra, in ne v petek,« je zatrdil Blatter, ki je – mimogrede – na angleških tleh osovražen zavoljo domnevno sporne podelitve SP 2018 Rusiji in ne Angliji.

»Boxing day« je edina resna ovira za angleški »da« zimskemu terminu mundiala 2022. Kot je zapisal Telegraphov komentator Henry Winter, bo angleški nogomet do sezone 2022/23 tako velik, bogat in inteligenten, da bo znal uporabiti v oglaševalske namene celo katarski turnir. »Angleži bodo tedaj verjetno sklepali pogodbe o prodaji TV pravic v vrednosti 10 milijard evrov. Svetovno prvenstvo novembra in decembra 2022 bi lahko zato vzeli kot nekakšen medsezonski festival njihovih zvezd, ki bodo igrale na mundialu, ali kot nekakšen premor zavoljo 'All-Star meseca'. Prekinitev lige in pokalov bo le stranska posledica tega,« je zapisal Winter, ki ni ustrelil daleč od resnice.

Bomo videli, kakšno odločitev bo sprejel izvršni odbor FIFA sredi marca v Zürichu. FIFA je šla delno na roko evropskim klubom že doslej. Afriško prvenstvo 2023 je avtomatično prestavila z zime na poletje in naredila uslugo številnim klubom, predvsem francoskim in angleškim, ki so bili v času slehernega šampionata črne celine ob dva, tri ali celo do deset svojih nogometašev.

Tekmovalni koledarji sezone v posameznih državah in posledična morebitna finančna nadomestila klubom (»Z Rummeniggejem sem v osebnem stiku že več dni,« je zatrdil tudi Blatter.) pa predstavljajo le del težav, s katerimi se bo v prihodnje soočila nogometna družina zavoljo zimskega termina mundiala v Katarju. Dodatne nevšečnosti bodo imeli tudi nekateri kupci TV pravic za prenose tekem. Medijska korporacija Fox, denimo, je odštela 400 milijonov evrov za del pravic na prvenstvih 2018 in 2022, toda to je bilo v času »prepričanja«, da bo turnir v Katarju na sporedu poleti. Novembra in decembra na Foxu domujeta profesionalna (NFL) in študentska liga ameriškega nogometa ...