Kavčič na Kitajskem: urejeno kot v Nemčiji

Naši na tujem: nekdanji selektor U-21 Tomaž Kavčič uspešno začel zgodbo v mestu Qingda.

Objavljeno
03. avgust 2014 16.57
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Mnoge je presenetila odločitev Tomaža Kavčiča, da predčasno prekine sodelovanje z NZS, pri kateri je opravljal vlogo selektorja reprezentance do 21 let. Še več pa jih je pričakovalo, da bo eden najboljših poznavalcev 1. SNL prej ali slej odšel v tujino. Nov izziv je našel v Aziji.

Prvi slovenski trener na Kitajskem je že ujel tamkajšnji ritem, občasno mu »podaljša« dan le šesturna časovna razlika med Ljubljano in mestom Qingdao na kitajskem vzhodu, zaradi katere ohranja stik z bližnjimi v jutranjih urah po tamkajšnjem času. Še hitreje je ujel ritem nogometa, ki ga želi vrh kitajske komunistične partije dvigniti ob bok razvitim. Država vlaga velike zneske celo v kitajsko 2. ligo, kamor je pot zanesla Kavčiča.

»Qingdao Jonoon je bil dolgoletni prvoligaš, zdaj se želi čim prej vrniti med tukajšnjo elito, v kateri delujejo tudi takšni trenerji, kot je denimo Marcello Lippi. Predsednik kluba mi je zaupal obsežno nalogo, saj moram do konca leta selekcionirati zasedbo za naslednjo sezono, ki bo zanj zelo pomembna,« je razkril Kavčič, ki na Kitajskem deluje s pomočnikom Goranom Stankovićem, že prej pa sta bila tam tudi brazilski trener vratarjev in en srbski pomočnik. Kako bi ocenil tamkajšnjo ligo? »Igra se počasneje kot v Evropi, presenečen pa sem nad individualno kakovostjo igralcev, ki jim resda primanjkuje taktičnega znanja,« je razkril Kavčič, ki najbolj računa na romunskega napadalca Cristiana Danalacheja (32), predlani najboljšega strelca prve lige, štoper Osman Chavez pa je bil s Hondurasom na SP v Braziliji. Prvi napadalec in zvezni igralec sta se poškodovala, do novembra pa klub ne bo spreminjal ekipe, ki po 17. kolu (od 30) zaseda 7. mesto, deset točk za drugim mestom, ki vodi med elito.

Odkar je prišel v klub, je dobil četrtfinalno tekmo pokala - finalist lahko igra v azijski ligi prvakov -, v prvenstvu je najprej remiziral, v soboto pa zmagal. »Uf, imamo še veliko rezerve, četudi smo krenili dobro. Moji igralci so v povprečju celo višji kot fantje v SNL. Za zdaj je vse 'okej', po koncu sezone pa se bomo usedli in ocenili, kako naprej,« je še dodal »Kavka«, kot nekdanjega selektorja U-21 kličejo znanci.

Na Kitajskem bo prejemal veliko večjo plačo kot v Sloveniji, zadovoljen je tudi s tamkajšnjim življenjem. »V mestu Qingdao, čigar urbani del premore približno pet milijonov prebivalcev, najdem vse, kar želim. Prebivam bodisi v hotelu, ki je v lasti predsednika in pod katerim leži lepa morska obala, bodisi v klubskem kampu, saj bedim tudi nad ekipo B. Predsednik želi dvigniti na višjo raven celoten ustroj kluba,« je dodal Kavčič, presenečen nad državo. »Med sprehodi po mestu nimaš občutka, da si v komunizmu, kot si ga predstavljamo. Povsod je lepo, četudi moraš na tekme leteti tudi po šest ur ...,« je še dodal Kavčič, ki mu ustreza kitajska hrana, polna zelenjave, riža in testenin.

Jutri se mu bo v Qingdau začasno pridružila življenjska partnerica Barbara, konec septembra ga bo v mestu, ki so ga pomagali zgraditi Nemci - posledično je v njem veliko pivovarn - obiskala še hčerka Anja. Kljub natrpanemu urniku ni pozabil Slovenije. »Kje pa, spremljam SNL in igre naših legionarjev,« je dodal Kavčič in se za korekten odnos zahvalil tudi NZS.