Kavčičev naslednik Englaro?

Ta teden o novem selektorju slovenske nogometne reprezentance U-21.

Objavljeno
12. avgust 2014 01.28
LJUBLJANA, STOICE, 17.07. 2011, Olipija -Celje. Robert Englaro. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Nogometna reprezentanca do 21 let (U-21) je brez selektorja, odkar je dolgoletni šef stroke Tomaž Kavčič unovčil svoje znanje in našel nov izziv na Kitajskem. Odtlej čas beži hitreje, čez dobra dva tedna se bodo namreč slovenski upi že zbrali za septembrski zaključek kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2015.

V nogometnem zakulisju je kmalu po Kavčičevi selitvi na kitajski vzhod zaokrožilo več imen njegovih morebitnih naslednikov, pri čemer so kandidati uživali različno stopnjo podpore vrha Nogometne zveze Slovenije. Vodstvo NZS si je razumljivo vzelo čas za premislek, po naših virih pa naj bi prišlo do zaključka, da ta čas ne gre za obdobje, v katerem bi bilo dobro posegati v sistem in kader, ki ga je selekcioniral prejšnji selektor in da bi bilo bolj modro počakati najmanj do oktobra ali novembra. Do konca sta le še tekmi z Andoro (3. 9.) in Estonijo (9. 9.), v katerih bi lahko Slovenija obdržala tretje mesto na lestvici kvalifikacijske skupine 2 (na vrhu sta Danska in Rusija, četrta je Bolgarija). Mnogi pričakujejo, da bo kvalifikacije do konca oddelal Kavčičev pomočnik Robert Englaro, nekdanji reprezentant in dolgoletni član Olimpije (1988-97), za katero je odigral več kot 200 prvenstvenih tekem v tedaj močni zvezni ligi nekdanje SFRJ in pozneje v 1. SNL.

»Nič vam ne morem reči, saj do mene še ni prišla informacija o odločitvi zveze. Po Kavčičevem odhodu resda še naprej spremljam tekme morebitnih mladih reprezentantov, toda to bi počel v vsakem primeru,« je povedal Novomeščan, ki bo 28. avgusta dopolnil 45 let. Englaro gotovo premore dovolj igralskih izkušenj za opravljanje takšnega posla – pri Atalanti, denimo, je igral z muhastim asom Claudiem Caniggio –, med dolgoletnim poročanjem o igrah selekcije U-21 pa nam je tudi Kavčič večkrat zatrdil, da gre za »trenerja, ki odlično dela na igrišču in ob njem«.

»Kdorkoli bo vodil reprezentanco, bo moral pošteno zavihati rokave. Najlažje bi bilo prepisati imena z zadnjega seznama, toda na njem je veliko fantov, ki ta čas bodisi niso dovolj pripravljeni bodisi jih ni v njihovih klubih niti med osemnajsterico. Ob tem jih je kar nekaj tudi v tujini, predvsem v italijanskih serie A in B, kjer bodo začeli sezono šele čez dva tedna, tako da se bo treba veliko pogovarjati in spremljati veliko tekem. Gre za Jeleniča in Kranjca, morda še koga, v Angliji pa se je Vučkiću pridružil Benedičič. Ne glede na vse sta septembra na sporedu dve pomembni mednarodni tekmi, na kateri se je treba maksimalno pripraviti,« je še dodal Englaro, ki tudi v poletnem času redno obiskuje tekme 1. in 2. SNL. Če ne drugega, bo morala nogometna zveza naslednji teden že poslati vabila reprezentantom, ki igrajo v tujih klubih.