Tomažu Kavčiču danes jubilejni deseti mandat selektorja

Predsednik NZS Radenko Mijatović bo popoldne na Brdu predstavil novega selektorja A reprezentance. Pogodba s 1. januarjem, prvi izziv marca.

Objavljeno
03. december 2017 23.50
tlo Kavčič reprezentanca
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi naposled dobila poveljnika, ki jo bo vodil v boju za vseevropsko prvenstvo leta 2020. Predsednik Nogometne zveze (NZS) Radenko Mijatović bo navzočim na Brdu pri Kranju predstavil Tomaža Kavčiča, 64-letnega strokovnjaka, ki dobro pozna SWOT matriko članske reprezentance.

Minuli četrtek je formalno potekla pogodba selektorju Srečku Katancu, ki je v dveh mandatih na klopi slovenske reprezentance vodil natančno 90 tekem in bil pri tem nadpovprečno uspešen. Ne gre le za uvrstitvi na veliki tekmovanji, Katanec je bil tudi statistično med boljšimi selektorji. Presegel ga je le Matjaž Kek (glej tabelo), podoben odstotek zmag kot Katanec je ustvaril tudi Bojan Prašnikar.

Danes popoldne mora Katančevega naslednika najprej ustoličiti izvršni odbor NZS, toda pri tem bo šlo za formalnost. Prvi mož zveze Radenko Mijatović je uveljavljen menedžer z dolgoletno prakso delovanja v upravah uspešnih podjetij, na današnje zasedanje kolegija predsednika, v katerem sedijo ob njem podpredsedniki Franci Zavrl, Milan Jarc, Danilo Kacijan in Stanko Glažar, bo prišel podprt z urami dolgih pogovorov znotraj nogometne družine. Po koncu zasedanja kolegija se bo sestal še izvršni odbor NZS, v katerem sedijo ob omenjenih še člani Vlado Močnik (Celje), Blaž Vidmar (Kranj), Jani Bačič (Koper), Branko Gros (Lendava), Gvido Mravljak (Ljubljana), Dušan Bezjak (Nova Gorica), Dejan Germič (Maribor), Rudi Bračič (trenerji), Vladimir Šajn (sodniki), Goran Pintarič (Murska Sobota) in Janko Turk (Ptuj). Vodstvena struktura NZS naj bi pričakovano podprla imenovanje Tomaža Kavčiča na položaj selektorja članske reprezentance, kar bo v sozvočju s statutom predlagal predsednik Radenko Mijatović.

Slovenska javnost upravičeno veliko pričakuje od Katančevega naslednika Kavčiča. Dolgoletni trener, čigar znanje ni uokvirjeno le v nogometno področje, je med letoma 2008 in 2014 uveljavil veliko večino sedanjih članskih reprezentantov na klopi selekcije U-21. Nekdaj obetavne fante, ki so vmes postali nogometni milijonarji, je podrobno spremljal tudi od lanskega poletja, ko je sprejel ponudbo Katanca in Aleksandra Čeferina in vstopil v strokovni štab zdaj že bivšega selektorja.

Od Prašnikarja do Katanca

NZS bo zaupala Kavčiču jubilejni 10. mandat selektorja, potem ko je v prvih letih po osamosvojitvi države postavljal reprezentanco na noge Bojan Prašnikar – slednji je kljub trem obdobjem na klopi Slovenije dobil le en pravi mandat po SP 2002 –, sledili so mu dr. Zdenko Verdenik, dvakrat Srečko Katanec, Brane Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović. Omenjeni so nanizali 228 tekem na klopi Slovenije. Kdaj bo na sporedu 229. tekma? Tomaž Kavčič bo debitiral na igrišču v naslednjem uradnem terminu Svetovne nogometne zveze (Fifa), to je med 19. in 27. marcem (od ponedeljka do torka), ko bo Slovenija igrala dve tekmi. NZS usklajuje zahteve z različnimi kandidati za tekmece, blizu naj bi bili prijateljski tekmi z Avstrijo in Črno goro.

Kavčič bo torej danes podpisal pogodbo z NZS, ki bo začela veljati 1. januarja, aktiven bo seveda že prej. Reprezentanti so raztepeni po vsej stari celini, za temeljite, vsebinske in iskrene pogovore z vsemi nosilci igre ni na voljo tako veliko časa, kot se zdi ob prvem pogledu proti začetku marca, ko bo moral selektor sestaviti svoj krstni seznam članskih reprezentantov.