Kek: Naslov prvaka bo pripadel Rijeki

Derbi najboljših hrvaških klubov še nikdar tako slovensko obarvan.

Objavljeno
19. februar 2016 21.40
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek bo jutri popoldne vodil jubilejno 150. tekmo Rijeke. Ta ne bi mogla biti pomembnejša – Rečani bodo v derbiju hrvaškega nogometnega prvenstva gostovali pri Dinamu, dvoboj na zagrebškem štadionu Maksimir pa bi lahko odločilno zaznamoval boj za prvaka.

»Navijal bom za Rijeko in mojega prijatelja Maria Gavranovića, naj Rečani osvojijo prvenstvo!« je dva dneva pred derbijem 1. HNL zaželel srečo moštvu s Kvarnerja tudi Barcelonin zvezdnik Ivan Rakitić. Gavranović in Rakitić sta bila rojena v Švici, prvi igra za Švico, drugi je izbral domovino svojih staršev, blišč hrvaškega derbija pa zavoljo kakovostnega vzpona Rijeke očitno odmeva zunaj hrvaških meja. V Maksimiru bo navzočih tudi ogromno menedžerjev najboljših evropskih klubov.

Merjenje moči med prvaki in izzivalci bo odmevalo tudi pri nas. Medtem ko je Rijekin trener Matjaž Kek pozimi povečal slovensko kolonijo ob Kvarnerju s prihodom Aleša Mejača – že prej sta prišla reprezentanta Miral Samardžić in Roman Bezjak –, je januarja tudi Dinamo okrepil slovenski reprezentant. Iz Maribora se je preselil v Zagreb 20-letni Ljubljančan Petar Stojanović. Iz 150 km oddaljenih mest je v zadnjih dneh poletelo več provokativnih puščic v obeh smereh, olje je prilil na ogenj tudi Matjaž Kek.

»Kdo bo prvak? Rijeka! Kakšen trener pa bi bil, če ne bi zaupal svojim nogometašem?!« se je vprašal 54-letni Mariborčan, ki bo jutri popoldne ob 17. uri vodil svojo jubilejno 150. tekmo Rijeke. V skoraj treh letih na klopi reških »belih« je ustvaril bilanco 89 zmag, 29 remijev in 21 porazov. Manj uspešen je bil v tekmah z Dinamom; medtem ko je njegova skupna bilanca v dvobojih z Zagrebčani 4-6-6, pa se brez (super)pokalnih tekem ta bilanca spremeni v bilanco 1-5-5. Bolj spodbudna je »zgodovina« medsebojnih prvenstvenih tekem v tej sezoni: Rečani so avgusta prvič pod Kekovim vodstvom odnesli točko iz Maksimira, oktobra pa so še prvič premagali favoriziranega tekmeca, in sicer na najslajši način: z golom za 2:1 v 91. minuti tekme.

Aktualne sezone ni zaznamoval le boljši izkupiček Rijeke v dvobojih z Dinamom, pač pa tudi sojenje, pri čemer je v večini (spornih) primerov kratko potegnila Rijeka. Tudi v prvem kolu drugega dela sezone: Dinamo je bil konec prejšnjega tedna v tekmi z Zagrebom nagrajen z neobstoječo enajstmetrovko za končnih 2:1, dva dneva prej pa je – prav tako v Zagrebu – prejel rumeni karton reški branilec Miral Samardžić, ki bo zato izpustil jutrišnji derbi z Dinamom.

»Nerad komentiram stvari, na katere ne morem vplivati,« je sporočil Kek, ki bo imel velik izziv, kako sestaviti obrambno vrsto, saj bo pogrešal oba udarna štoperja. Kljub temu velja izpostaviti, da so se Rečani v zimskem prestopnem roku dobro okrepili. Napadalec Mario Gavranović je najbolj zveneče ime med novinci, skupaj z Romanom Bezjakom sestavljata izjemno močno navezo v napadu. Zasedbo trenerja Zorana Mamića resda krasijo večja imena: portugalska reprezentanta Eduardo in Paulo Machado, čilski reprezentant Junior Fernandes in alžirski reprezentant El Arbi Soudani, morda eden najboljših napadalcev na območju bivše SFRJ, so jamstvo za »težke čase«, ki jih bodo jutri preživljali Rečani.

Kekova zasedba je v novo koledarsko leto vendarle vstopila bolj prepričljivo kot Zagrebčani, ki se ob vsem skupaj ukvarjajo tudi z nenehnimi aferami Zdravka Mamića, ki naj bi v ozadju še vedno poganjal vse motorje Dinamo lokomotive. Eno je gotovo: če bi jutrišnji derbi dobil Dinamo – ta čas beži Rečanom za dve točki –, bi naredil velik korak proti 11. zaporedni zvezdici. Rijeka torej »ne sme« izgubiti.