Kek opravil z Dinamom, na vrsti Hajduk

Rijeka je na derbiju hrvaškega prvenstva z 2:1 premagala Dinamo, čigar mrežo je prvi načel Miral Samardžić.

Objavljeno
25. oktober 2015 22.37
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Najslajšo zmago minulega konca tedna si je pripisal bivši slovenski selektor Matjaž Kek. Prvič, odkar se je pred dvema letoma in pol preselil ob Kvarnerski zaliv, je njegova Rijeka v boju za ligaške točke premagala zagrebški Dinamo. Rečani nimajo časa za »fešto«, Kekove po zmagi s »purgerji« čaka nov izziv – nedeljsko gostovanje pri vodilnem Hajduku.

Hrvati bi si težko zamislili bolj napeto in izenačeno državno prvenstvo kot v tej sezoni. Po 14 kolih HNL ločita najmočnejše Hajduk, Rijeko in Dinamo pičli dve točki. Ko je Matjaž Kek sprejel nov izziv in 9. marca 2013 prvič vodil Rečane v tekmi z Interjem (2:1), si bržčas ni predstavljal, da bo čakal na prvi Dinamov skalp vse do včerajšnjega popoldneva. Po petih remijih in porazu na Kantridi je Dinamo padel na Rujevici, kamor so se Kekovi začasno preselili po začetku gradnje nove Kantride.

»Uf, že dolgo ni bilo prvenstvo tako zanimivo! To mi ustreza, z veseljem čakam na sleherno tekmo. Upam, da Hajduk po nedelji ne bo več vodilna ekipa lige ...« si je sinoči zaželel Miral Samardžić, strelec izenačujočega gola za Rijeko v 50. minuti, ko je skočil najvišje po predložku Anasa Sharbinija iz kota.

Prav 28-letni Jeseničan (7,5) je bil – ob hrvaškemu reprezentantu palestinsko-sirijskih korenin (8) – najbolje ocenjeni nogometaš Rečanov in že več sezon (najprej pri Šerifu, nato Rijeki) igra zelo zanesljivo. Ob tem Samardžića krasi odličen skok, za branilca zabije nadpovprečno veliko golov.

Kakorkoli, Rečani so imeli v prvem polčasu kar nekaj težav z Zagrebčani, ki jih je v 33. minuti pustil na cedilu izključeni Taravel. Kekovi aduti so nato rastli iz minute v minuto, bili vse boljši in bili za to nagrajeni v 91. minuti tekme, ko je Sharbini zabil gol za 2:1 po eni od odbitih žog v kazenskem prostoru.

»Potem ko smo prenehali trošiti energijo s sodniškimi odločitvami, nam je steklo, vedeli smo, da bomo dočakali svoje priložnosti. V zadnjih dveh dneh smo izgubili tri igralce, zamenjati smo morali vse, kar smo uigravali ves teden,« je povedal Kek in pohvalil igralce. Nato je dodal: »V vsaki tekmi se bomo morali boriti za tri točke, tudi odslej ne bo nič drugače. Igrali smo šele 14. kolo, zato ne razmišljam, kako bo po 36 tekmah.«

Trener edine še neporažene zasedbe v tej sezoni hrvaškega DP je včeraj zrušil še eno tradicijo: Dinamo je namreč prvič po 50 tekem dolgem nizu izgubil v prvenstvu!

Zmaga reške zasedbe je močno poživila objave na spletnih družbenih omrežjih, pristaši Rijeke so kar tekmovali v tem, kdo bo na bolj izviren način zbodel navijače Dinama, ki je padel na tretje mesto, in Hajduka, naslednjega tekmeca Rečanov. V nedeljo bo namreč na sporedu »jadranski derbi« in kdo ve, morda bo Kek naposled zasedel vrh lestvice hrvaškega DP, kar bi se zgodilo že prej, če mu ne bi spodrsnilo v tekmah z nekaterimi navidez »slabšimi« ekipami, kot sta Slaven in Inter, ki sta mu odnesla neverjetnih 8 točk! Če ne drugega, ima v dvobojih s Hajdukom veliko boljšo medsebojno bilanco, kot jo je imel z Dinamom.