Kek: Pozitiven rezultat le zmaga

Tuja nogometna prvenstva: boj za ligo prvakov v Angliji, Italiji in Nemčiji. 

Objavljeno
28. oktober 2017 01.37
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Zadnja oktobrska sobota prinaša niz derbijev po stari celini. Manchester, Milano in München prinašajo spektakularne nogometne predstave, zanimivo bo tudi v naši soseščini, ko bo Zagreb obiskala Rijeka z Matjažem Kekom.

Nekdanji slovenski selektor bo v pičlem tednu dni spoznal, kaj lahko v tej sezoni opravi Rijeka. Današnjemu derbiju z Dinamom v Maksimirju sledi četrkova tekma z dunajsko Austrio na Rujevici in naslednjo nedeljo vnovičen obisk Zagreba zaradi snidenja z Dinamovo podružnico Lokomotivo.

Če je Rečanom v zadnjih tednih ne bi zagodli sodniki, bi igrali z Dinamom kot vodilna zasedba HNL z dvema točkama prednosti pred Zagrebčani; zdaj zaostajajo 6 točk. Šef hrvaških sodnikov Kulušić je Keka javno pohvalil zaradi korektnega obnašanja kljub številnim »napakam« sodnikov v škodo hrvaških prvakov ... »Zaradi teh pohval se nisem počutil nič bolje. Raje bi imel na računu več točk ... Če sem povsem iskren, mi je žal predvsem zaradi fantov, ki dajejo na igrišču vse od sebe tekmo za tekmo,« je zatrdil Kek in razkril, kaj bi bil zanj pozitiven rezultat današnjega (15) obiska Zagreba: »Samo zmaga, Rijeka je namreč hrvaški prvak.«

Nogometne rezultate je vselej možno tolmačiti na različne načine. Kekovi kritiki izpostavljajo zaporedna poraza kluba v 1. HNL in slabo karmo okrog Rujevice, realisti vedo, da je Rijeka kljub nizu sodniških napak na drugem mestu lestvice in se nahaja v ugodnem izhodišču za prezimitev tudi v evropski ligi. Za začetek bi morala v četrtek ob Kvarnerju premagati Austrio in upati na remi ali zmago Milana v Atenah pri AEK.

Rečani so na istem kot Italijani. V taboru Milana ne razmišljajo o evropskem izzivu, danes bodo igrali že 225. dvoboj z Juventusom, derbi s 116-letno tradicijo. Tekma je pomembna za oba. Milanski rdeče-črni lovijo priključek k vrhu, saj zaostajajo za četrtim mestom 9 točk, »stara dama« ne sme popuščati kljub torkovemu gostovanju v Lizboni, saj italijansko prvenstvo že dolgo ni bilo tako izenačeno. Prve štiri klube (Napoli, Inter, Juve in Lazio) ločijo tri točke, Roma ob tekmi manj zaostaja za štiri. Obeta se srdit boj za reformirano ligo prvakov 2018/19. Prihajajoče elitno tekmovanje pod patronatom prvaka Uefe Aleksandra Čeferina zanima tudi Bayern in Leipzig, ki se bosta popoldne sešla v Münchnu. Sredin pokalni dvoboj v vzhodni Nemčiji je pripadel Bavarcem, ki so bolje izvajali enajstmetrovke. Kevin Kampl je svojo izkoristil, toda njegov soigralec Timo Werner je ni. Leipzig je ujel pravo formo, vnovič bo visoko pritiskal na igralce Bayerna, a tudi slednji delujejo kot prerojeni, potem ko jim je uspelo odstaviti Carla Ancelottija.

V Münchnu bi lahko videli več golov kot v Manchestru, kjer se bosta merila United in Tottenham. Če sta Jose Mourinho in Mauricio Pochettino načrtovala taktiko upoštevaje prihajajoči tekmi v ligi prvakov (Benfica in Real), bi lahko prezeblo oba vratarja na Old Traffordu.