Kek pred Olympiakosom: Ni pravi čas za preplah

V Atenah največji izziv za Rečane po dveh zaporednih porazih. Mimo so časi Giovannija, Rivalda in Zahovića.

Objavljeno
15. avgust 2017 23.40
Matjaž Kek v Rijeki na Hrvaškem, 15. junij 2017 [Matjaž Kek,Rijeka,portreti]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Ne le Mariborčane, morda največji izziv v zgodovini kluba čaka tudi moštvo Rijeke, ki ga vodi mariborski trener Matjaž Kek. Četudi Rijeka prebiva na Rujevici, torej nad osrčjem pristaniškega mesta, je njena barka zašla v nemirne vode po dveh zaporednih porazih z Osijekom in Dinamom. Pred njo pa je drevišnja bitka za ligo prvakov s favoriziranim Olympiakosom.

Med najbolj kritičnimi je prav nekdanji slovenski selektor, ki ne beži od realnega položaja, v katerem se je znašla njegova zasedba po naslovu prvaka in poletnem prestopnem roku.

»Ni pravi čas za preplah, četudi ne bežimo od dejstva, da ne delujemo dobro, da v naši igri izstopa ogromno tehničnih napak, da so naše t. i. zadnje podaje preslabe, torej prepočasne in nenatančne, da ne prodiramo v kazenski prostor v igri ena na ena, da niti naši bočni igralci ne igrajo kot prej in da se na splošno premalo in prepočasi gibljemo v smeri napada. To gotovo ni Rijeka, na katero smo se navadili v prejšnjih sezonah in nemara bomo morali spremeniti določene dele strategije, toda tega seveda ni možno doseči čez noč,« je v intervjuju za Novi list iskreno priznal Kek.

Keku še ni uspelo nadomestiti odhoda treh udarnih mož, kot so bili Franko Andrijašević, Roman Bezjak in nazadnje Stefan Ristovski. Ob nekaterih poškodbah nosilcev igre je reška barka dvakrat nasedla na čer v hrvaškem prvenstvu – vse boljši Osijek in prebujajoči se Dinamo sta bila premočna. V takem položaju, ko beli zaostajajo na lestvici štiri točke za Dinamom, točko za Hajdukom, poravnani pa so z Osijekom in Slavenom, gotovo ni lahko zbrati misli za tako pomemben dvoboj, kakršen je evropski spopad z Oympiakosom, rednim udeležencem lige prvakov.

Toda, pozor, velja tudi obratno. Pravi šampioni pogosto najdejo dodatno moč prav v navidez breizhodnih, mejnih položajih, v podobni zagati se nahaja tudi Kekov klub. Kdo ve, morda bosta poraza Rijeke v hrvaškem DP vsaj delno uspavala Grke, ki že pregovorno radi podcenijo nižje rangirane tekmece.

Klub iz Pireja prav tako ne kotira visoko kot nekoč, ko je predsednik Sokratis Kokkalis (1993-2011) pritegnil v Grčijo trenerje, kot so Dušan Bajević, Zico, zdajšnji tvorec Monacovega čudeža Leonardo Jardim ali novi strateg Barcelone Ernesto Valverde. V eni od »zibelk« svetovne gospodarske krize prav tako ne najdemo več zvezdnikov, kot so bili nekoč Giovanni, Rivaldo in Zlatko Zahović. Danes vodi moštvo albanski trener Besnik Hasi, najdražji nogometaš Konstantinos Fortounis pa na trgu velja 9 milijonov evrov.

Grki seveda premorejo bogatejše izkušnje na igrišču in v zakulisju, a kdor pozna Keka, ve, da bi si raje zvrtal luknjo v koleno, kot da bi vrgel puško v koruzo še pred prihodom na štadion.

»Navijačem ne morem prepovedati, da sanjajo o ligi prvakov. Kdo pa ne bi želel igrati v njej, saj vemo, kaj to prinaša. Znašli smo se v novem položaju, morda smo se na določene izzive odzvali prepočasno ali napačno. Prevzeti moramo odgovornost, prvi seveda jaz, to se dogaja tudi večjim klubom od Rijeke. Morda sta nam poraza rahlo načela samozavest, toda če bomo dovolj samokritični in objektivni, nam lahko tekma z Olympiakosom pride samo prav.«

Tudi navijaška skupina Armada podpira klub in računa na pozitiven odziv moštva. Reški navijači resda ne smejo na tekmo v Atene, zato bodo drevi organizirali ogled prvega dvoboja z Grki kar na starem štadionu Kantrida, kjer pričakujejo približno 10.000 navijačev.