Kek: Tako ne moreš premagati Dinama!

Rijeka si je s porazom v Zagrebu otežila boj za prvaka. Pred Dinamom lažji urnik tekem.

Objavljeno
22. februar 2016 01.36
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Težko pričakovani derbi hrvaškega prvenstva je na zagrebški Maksimir pritegnil tudi nekaj slovenskih navijačev, tako močno je postal obarvan slovensko dvoboj Dinama in Rijeke. Bolj zadovoljni so bili navijači »purgerjev«, ki po zmagi s 3:0 uživajo velikih 5 točk prednosti pred Rečani.

Rijeka je igrala enakovredno tekmo le v prvem polčasu, ko je dobro onemogočila napadalno igro hrvaških prvakov. Dinamovi legionarji so bili tedaj nemočni, toda status quo je očitno bolj ustrezal gostom. Domači trener Zoran Mamić je namreč v drugem polčasu poslal v igro nove zvezne igralce, ki so v navezi z odličnim alžirskim napadalcem Soudanijem prerešetali mrežo moštva s Kvarnerja. Če je Dinamo v prvem polčasu zmogel en strel na vrata gostov (in 56-odstotno posest žoge), je v drugem dodal štiri strele v okvir vrat (62 % posesti žoge).

»V prvem polčasu bi lahko odigrali bolje tiste tri, štiri obetavne akcije. V drugem polčasu pa očitno nismo mogli več parirati igri Zagrebčanov v zvezni vrsti. Povlekli smo se proti zadnji liniji, pri tem pa smo odigrali zelo brezbrižno pri prvem in tretjem golu,« je opisal potek tekme trener Matjaž Kek, nato pa dodal: »Na tak način seveda ne moreš premagati Dinama! Zasluženo smo izgubili.«

Pogled na lestvico razkriva kar zajetno prednost Dinama, 5 točk pomeni zelo veliko v tako neizenačeni ligi, kot je hrvaška HNL. Ob tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da ima Dinamo do konca prvenstva veliko ugodnejši urnik tekem, kot ga je imel v jesenskem delu prvenstva, ko Rijeka ni izkoristila padca v formi in zbranosti Zagrebčanov zaradi njihovega igranja v ligi prvakov.

»Seveda, Dinamo je zdaj v veliki prednosti. Toda v nogometu ni časa za objokovanje. Čim prej se moramo zbrati in maksimalno pripraviti za naslednjo tekmo. V soboto namreč prihaja na Rijeko splitski Hajduk,« je opozoril Kek.

Hajduk bo težko ponovil točkovni izplen iz prvega dela sezone, toda Rečane kljub temu čaka zahteven »jadranski derbi«. Na to namiguje pogled na lestvico (Dinamo 51, Rijeka 46, Hajduk 42), ki razkriva eno zadnjih priložnosti Hajduka za priključek k vrhu.

Najboljši trije hrvaški klubi se bodo do konca sezone še štirikrat merili v državnem prvenstvu. Na sporedu bodo nogometni derbiji Rijeka – Hajduk (27. 2.), Hajduk – Dinamo (19. 3.), Rijeka – Dinamo (20. 4.), Hajduk – Rijeka (23. 4.).

Kamplov trener ni želel z igrišča

Pomembno tekmo v boju za ligo prvakov je igral Bayer iz Leverkusna, odločilni trenutki derbija z Borussio Dortmund pa so nastopili v drugem polčasu, ko se je Kevin Kampl že preselil na klop za rezervne igralce.

Gostje so namreč do zmage v tradicionalnem derbiju prišli na sporen način; najprej po nepravilno izvedenem prostem strelu, ko si je eden od gostov vrgel žogo najmanj pet metrov naprej, nato še zavoljo nedosojene enajstmetrovke za »lekarnarje«, četudi je Borussiin branilec Sokratis igral z roko v svojem kazenskem prostoru. Bayerjev trener Roger Schmidt je bil zaradi protestov izključen, ni želel z igrišča, zato je sodnik prekinil tekmo za devet minut, igralce pa poslal v slačilnico. Moštvi sta kasneje nadaljevali s tekmo, končni izid je bil 1:0 za Borussio.