Kek uspešno začel mrtvi tek z Dinamom

Naši na tujem: Spodrsljaj Verbičevih, Mevlja v Rusiji pospremil krstni nastop Bobna.

Objavljeno
16. julij 2017 18.13
FBL-EUR-C1-LEVERKUSEN-ATLETICO MADRID
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Rijeka je uspešno začela operacijo »obramba naslova hrvaškega prvaka«, četudi je bil njen trener Matjaž Kek med premiero na Rujevici vse prej kot miren. Rečani so kazali znake živčnosti v tekmi s Slavenom Belupom, pol ure igrali z nogometašem manj, na koncu pa ohranili stik z Dinamom, ki je dve uri prej zmlel Istro.

Tudi v sezoni 2017/18 naj bi najmočnejši hrvaški sili domovali v Zagrebu in na Reki, četudi se prebujata najmanj dva kanidata za evropske položaje. Hrvaško ligo bo ohranjal na visoki kakovostni ravni kvartet klubov – ob Dinamu in Rijeki se dokončno prebuja Hajduk, visoke ambicije kažejo tudi v Osijeku, kjer so pred leti začeli smeli projekt s podporo madžarskih evrov.

Omenjena četverica dobro zastopa Hrvaško v evropskih pokalih. Rečani so kljub neučinkoviti igri zmleli za dva razreda slabšega prvaka Walesa, Osijek je dvema zmagama iz prvega kroga (4:0, 2:0) prejšnji teden dodal zmago nad Luzernom. Hajduk, ki deluje po taktih španske stroke, je na isti večer doma premagal Levskega. Obetavno kaže tudi Dinamu, ki ga v 3. kolu čaka boljši iz para Vaduz – Odd.

Evropski ritem in obdobje tik po koncu priprav sta najmočneje vplivala na Rečane. Ti so krenili v ligaško premiero z Belupom opazno živčni, v prvih 20 minutah jim ni steklo. »To drži, toda na koncu smo zasluženo zmagali. Kako močan značaj krasi našo ekipo, smo dokazali tudi po nespametni potezi kapetana Bradarića, ko smo zanesljivo igrali tudi z igralcem manj,« je zatrdil Kek. Mariborčan ni računal na rojaka Matica Črnica; bomo videli, ali bo dobil slednji priložnost jutri, ko bodo Rečani v Walesu branili prednost zmage z 2:0 in lovili 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov, v katerem bi jih čakala veliko višja ovira – bogati Salzburg. Ta sezona bi bila lahko odločilna za prihodnost Črnica, ki ob Kvarnerju še ni zaživel po prihodu iz Domžal.

Dinamo, pri katerem ohranja položaj v udarni enajsterici tudi Petar Stojanović, in Rijeka se bosta prvič sešla 12. avgusta na Reki, Zagreb bo dočakal prvo revanšo 28. oktobra. Znana sta tudi datuma prvih jadranskih derbijev – Hajduk bo gostil Rečane 16. septembra, obisk bo vrnil 2. decembra. Hrvati so sezono ob igrišču resda začeli manj spodbudno kot na njem. Po koncu sobotne tekme na Rujevici in tradicionalnem ognjemetu so gledalci – prvič po selitvi s Kantride – spremljali tudi obračun policije z navijači. Policisti so vdrli na tribuno in uporabili solzivec, Rečani po družbenih omrežjih zahtevajo oster odziv kluba. Drug incident se je zgodil v Splitu, kjer je skupina mladih fantov močno pretepla sprehajalca po rivi le zavoljo manjše tetovaže z napisom »Rijeka« na levi roki ...

»Na mizi imamo več ponudb za Kampla«

Izpostaviti velja tudi začetek nove sezone na Danskem in v Rusiji. Københavnu je spodrsnilo v domači tekmi z Aalborgom, pri čemer je prejel gol za 1:1 v 94. minuti tekme, Benjamin Verbič pa tri minute prej rumeni karton. Tudi Rostov, ki je v finišu ruske sezone za las ostal brez nastopa v Evropi, je začel z enakim izidom. Na gostovanju v Jekaterinburgu je resda doživel ruski krst Matija Boben, ki je vstopil v igro v sodnikovem dodatku prvega polčasa tekme z Uralom. Boben je po trditvah ruskih kolegov zapustil dober vtis, podobno kot poveljnik obrambe Miha Mevlja. Bojan Jokić v prvi tekmi Ufe, ki jo vodi nekdanji zvezdnik Sergej Semak, ni igral.

Ritma tekem še ni okusil Kevin Kampl. Potem ko se Bayer Leverkusen in Peking, ki ga vodi trener Roger Schmidt, nista uskladila za odškodnino 28 milijonov evrov, je padel v vodo prestop Kampla na Kitajsko, kamor ga je vabil prav njegov dolgoletni trener Schmidt. Kampl je nedavno zatrdil, da bo »v vsakem primeru zapustil Leverkusen«, trener Heiko Herrlich nanj ne računa na pripravah kluba, zato naj bi bilo le vprašanje časa, kdaj bo slovenski reprezentant zamenjal delodajalca. »Na mizi imamo več ponudb,« je zatrdil tudi športni direktor Rudi Völler.

Izidi tekem legionarjev, Danska – København : Aalborg 1:1 (Verbič vso tekmo); Hrvaška – Dinamo : Istra 2:0 (Stojanović vso tekmo), Rijeka : Slaven Belupo 2:0 (trener Kek, Črnic na klopi); Rusija – Ural : Rostov 1:1 (Mevlja vso tekmo, Boben od 45.), Tosno : Ufa 0:1 (Jokić na klopi).