Kek v Atenah kot v Moskvi, toda Olympiakos ni kot Rusija

Boj za ligo prvakov: Grki zasluženo premagali Rijeko Uefa potrdila denarni sklad 1,32 milijarde evrov.

Objavljeno
18. avgust 2017 00.11
Matjaž Kek trener Nogometnega kluba Rijeka na novinarski konferenci po tekmi proti NK Cibalia. Rijeka, Hrvaška 21.maja 2017. [nogomet,Kek Matjaž,NK Rijeka,NK Cibalia,trenerji]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Zadnje sito za ligo prvakov ponuja zahtevne nogometne tekme, saj omogoča življenjsko priložnost za klube iz manjših držav in zadnji popravni izpit za drugo-, tretje- ali četrtouvrščene klube iz najboljših lig. To kakovostno raven je spoznal tudi hrvaški prvak; Rečani so bili v Atenah na pragu odmevne zmage, toda pošle so jim moči, zato bodo lovili senzacijo na Reki.

Zasedba Matjaža Keka je igrala v Pireju v podrejenem položaju, toda z organizirano igro, zaščitnim znakom trenerja Keka, je dolgo časa onemogočala konkretne napade favoriziranih Grkov, ki so odšli na odmor opazno potrti. Kekov brazilski adut Heber je namreč »iz nič«, če bi se izrazili po nogometno, zabil mojstrski gol ob prvi vratnici grškega reprezentančnega vratarja Kapina.

Navijači na polnem štadionu Kantrida, na katerem so z baklami in glasilkami bodrili svoje adute tako močno, da so jih ti slišali tudi v dobrih 1500 km oddaljenih Atenah, so že začeli razmišljati o igranju v skupinskem delu lige prvakov, o Realu, Barceloni, Bayernu in drugih inštitucijah, ki bi lahko obiskale objekt nad reško obvoznico. Uefa je prav na večer kvalifikacijskih tekem uradno potrdila sistem žreba skupin, ki bo 24. avgusta v Monte Carlu. V prvem bobnu bodo prvaki osmih držav z najvišjim klubskim količnikom (Real Madrid, Bayern, Juventus, Benfica, Chelsea, Šahtar, Monaco in Spartak), v naslednjih bobnih bosta odločala koeficient posameznega kluba in nekatera pravila (kluba iz iste države ne moreta pristati v istem bobnu, ...).

Prav tako so pripadniki Armade ugibali o imenih morebitnih okrepitev, ki bi jih lahko angažiral Kek pred nadaljevanjem naporne sezone, ki bo – ne glede na razplet dvoboja z Grki – v natrpanem urniku trajala najmanj do sredine decembra. Rijeki bi kapnila v proračun zajetno visoka denarna sredstva. Uefa je včeraj razkrila uradno višino denarnega sklada za klubska tekmovanja 2017/18. Med klube bo razdelila 1,72 milijarde evrov, od tega približno 1,32 milijarde € v ligi prvakov in 400 milijonov € v evropski ligi. Vsak udeleženec lige prvakov bo prejel 12,7 milijona nagrade, ob tem še 1,5 milijona za zmago, 0,5 milijona za remi in del iz t. i. marketinškega poola.

Toda reški navijači so začeli prezgodaj sanjati o čudežu v Atenah, na kar je že pred tekmo opozarjal tudi Kek, trener z izkušnjami iz lige prvakov in svetovnega prvenstva. Njegovi fantje so v nadaljevanju tekme vse težje ohranjali ravnovesje z motiviranimi Grki, ki so bili iz minute v minuto bolj nevarni. Razlika je bila očitna tudi v dolžini rezervne klopi – domači trener Besnik Hasi si je privoščil, da je poslal svojega najboljšega igralca v igro šele v drugem polčasu (prav Konstantinos Fortounis je naredil razliko na igrišču), Kek je moral zaradi utrujenosti potegniti iz igre prva aduta Gavranovića in Gorgona ... Ko je sodnik prestrogo izključil makedonskega branilca Leonarda Žuto, so Rečani dodatno padli v igri, najprej telesno, nato psihološko. Gol za končnih 2:1, četudi prejet v 93. minuti, je bil neizbežen.

»Dovolj sreče smo imeli že pred našim golom za 0:1, saj si je Olympiakos pripravil več priložnosti, ki bi jih moštvo njegove ravni moralo unovčiti. Škoda, da nismo zdržali do konca, toda padla nam je zbranost zaradi padca telesne moči. Tako prejeti gol v 93. minuti igre je nedopusten na takšni ravni. Grki so razkrili svojo kakovost, še vedno pa imamo v rokah aktiven rezultat in na povratni tekmi pred našimi navijači je možno vse. Toda v torek bomo morali veliko, veliko bolje teči po igrišču. Vsi ste videli, kaj je to evropski nogomet, kakšna raven teka in kakovosti je nujna za uspeh,« je po tekmi v Atenah ocenil Kek.

Mariborčan ve, da je možno v izločilnih dvobojih nadoknaditi zaostanek 1:2 s prve tekme ... Nekoč je na ta način odstavil ruskega selektorja Guusa Hiddinka, potem ko se je s tem izidom končala tekma v Moskvi, Slovenci pa so prišli do Južne Afrike z minimalno zmago v Mariboru. Grki vendarle ne delujejo tako razrvano kot tedaj Rusi, toda Kek bo kljub temu poskušal ozaljšati svoj življenjepis s skalpom še enega favorita.