Kekovi imajo vse v svojih nogah

Naši na tujem: Valter Birsa in Boštjan Cesar z veseljem na zbor v Portorož.

Objavljeno
20. marec 2016 21.49
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najboljše volje bosta prišla na današnji zbor slovenske reprezentance na Obali legionarja z Reke, Miral Samardžić in Roman Bezjak. Rijeka se je namreč približala Dinamu na dve točki zaostanka, zato na Hrvaškem že pogledujejo proti derbiju sezone, ki bo 20. aprila ob Kvarnerju.

»Zelo sem zadovoljen, saj Interja doslej še nikdar nismo premagali! Polni optimizma in navdušenja gremo v reprezentančni odmor, po katerem bomo še boljši. Zrastli bomo tako individualno kot kolektivno, še bolj bomo konkretni,« je včeraj sijal od zadovoljstva Matjaž Kek. Njegova Rijeka je dominirala vseh 90 minut tekme z Zaprešićem, Dinamu pa je spodrsnilo v Splitu – to je pomenilo, da se je razlika med prvaki in izzivalci zmanjšala na pičli dve točki in že zdaj se je ob Kvarnerju začela bitka za vstopnice za derbi, ko bo čez slab mesec dni Dinamo gostoval na Reki.

Med najvidnejšimi akterji visoke zmage Rečanov s 4:0 je bil slovenski reprezentant Miral Samardžić; komentator tamkajšnjega osrednjega dnevnika Novi list Ivan Volarić mu je prisodil oceno 8. Jeseničan je bil vnovič zanesljiv v obrambi, tokrat pa je opozoril nase še z evrogolom z roba kazenskega prostora za 3:0.

Kakorkoli, 8 kol pred koncem prvenstva imajo Kekovi vse v svojih nogah in sami odločajo o svoji usodi – ključna datume zanje pa sta 20. april (Rijeka – Dinamo) in 23. april (Hajduk – Rijeka) ...

Izpostaviti velja še nekatere druge podvige slovenskih legionarjev na evropskih igriščih. Haris Vučkić je, denimo, zabil pomemben gol za Wigan v tretji angleški ligi, še bolj natančen pa je bil vnovič Etien Velikonja. Šempetrčan v tej sezoni blesti v majici Liersa v drugi belgijski ligi. Nazadnje je zabil dva gola, v 27 kolih prvenstva pa je skupno zabil že neverjetnih 21 golov.

Vučkića in Velikonje resda ne bo na današnji zbor reprezentance v Portorožu. Na Obalo bosta prišla židane volje Boštjan Cesar in Valter Birsa. Izkušena reprezentanta sta v majici Chieva zmagala v Genovi, eden ključnih akterjev zmage nad Sampdorio pa je bil prav Birsa. »Biki« je nizal akcije, podal tudi za edini gol na tekmi, pozneje zgrešil enajstmetrovko, ...